Det væltede ind med lolliker fra morgenstunden i både Maribo og Nakskov, efter at Vestas har varslet godt 200 nye medarbejdere på vingefabrikken i Nakskov.
Det fortæller Steffen Rasmussen, næstformand i 3F Lolland, som på sin arbejdsdag når frem og tilbage mellem begge matrikler.
På en normal formiddag kommer der 10-15 personer og skal snakke med en a-kasse medarbejder, men i dag har der været 40-60 stykker igennem på få timer, fortæller han.
- Der var helt fyldt med mennesker, som sad og ventede, og vi blev også kimet ned på telefonen. Folk vil vide, om det er en mulighed for dem at søge et af de nye job, siger han til Avisen.dk.
Selv er han også begejstret for udmeldingen.
- Det er bare rigtig godt for området, og det er en god virksomhed med den bedste løn på Lolland, siger han.
Et comeback for Lolland
Det er ellers ikke lang tid siden, at det så sort ud for Lollands vindmøller. I 2010 blev over 400 stillinger nedlagt, da Vestas som led i en kæmpe national nedskæringsplan lukkede alle sine aktiviteter på Lolland.
- Fyringerne var et hårdt psykisk slag for egnen, og vi vidste ikke, hvordan alverden vi skulle komme i gang igen, husker Steffen Rasmussen.
Bygningerne stod tomme, indtil MHI Vestas for få år siden startede en ny produktion op. Omkring 40 medarbejdere blev til 250 på halvandet år.
- Det er et voldsomt træk meget hurtigt, som er kommet meget bag på de lokale. Og nu skal de ovenikøbet bruge 200 mere, siger Steffen Rasmussen, der husker, hvordan folk flyttede fra øen ovenpå massefyringerne.
Flere han har været i kontakt med, vil da heller ikke tilbage til vingefabrikken, ‘for hvornår sker det igen?’, spørger de ham.
Vi får travlt
En stor del af dagens henvendelser er kommet fra ledige, der har søgt arbejde på fabrikken før, men som har fået afslag. De vil høre, om det kan betale sig at søge igen.
- Og det råder vi dem i dén grad til at gøre, for kravene har ændret sig. Da fabrikken åbnede, skulle man for eksempel kunne tale engelsk. Nu har man fjernet det krav og så oplærer man i langt højere grad selv sine ansatte ved hjælp af kurser, siger Steffen Rasmussen.
De ansatte skal for eksempel lære at håndtere de kemiske hjælpestoffer på fabrikken, og så skal de have en forståelse for de tegninger, som der arbejdes ud fra.
- Men jeg tror da helt klart også, at Vestas har en interesse i at trække nogen fra andre virksomheder, som har kvalifikationerne i forvejen. Det bliver vores job at samle dem op, der skal have nye kompetencer og lukke hullerne på de andre virksomheder, når det sker, siger Steffen Rasmussen.
Derfor tøver han heller ikke med at sende en hilsen til Jylland, hvor der i efteråret blev fyret 350 Vestas-medarbejdere i Lem i Vestjylland, og senest mistede 450 jobbet på en Siemens vingefabrik i Engesvang i Midtjylland.
- Vi ved, at de har mange vinge-byggere, og de er meget velkomne. De skal bare sige til, så sender vi en bus, så de kan komme og se på daginstitutioner og vores lave huspriser, siger Steffen Rasmussen.
Med planer om både en ny Storstrømsbro og en Femern-forbindelse er han lige nu optimistisk for områdets fremtid.
- Vi får så travlt og har rigtig meget i gang de næste 10 år, siger han.