Danske soldater skal lære at håndtere frygten, magtesløsheden og afsavnet, når de gør tjeneste i verdens brændpunkter.
På baggrund af lovende resultater efter et pilotprojekt med mentaltræning for 130 kampsoldater fra Livgarden før udsendelse til Afghanistan, efterlyser formanden for HKKF, der er soldaternes fagforening, en obligatorisk ordning.
Omkring 15 procent af de udsendte soldater vender nemlig hjem til Danmark med psykiske mén efter udsendelse på såkaldt "skarpe missioner".
- Det kan spænde fra milde reaktioner til den anden ende af spektret, hvor de har det så dårligt, at de fleste af os ikke kan forestille os det. Samtidig påvirker det også deres familier. Og når resultaterne fra pilotprojektet er så gode, så skal man overveje, om ikke det skal bredes ud til mange flere, siger han til Newspaq.
De 130 soldater fra ISAF-15-styrken, der i første halvår af 2013 var udsendt til Afghanistan, deltog i et 40 timers undervisningsprogram hos Center for Mental Robusthed med udgangspunkt i anvendt positiv psykologi. Her blev de trænet i at reflektere over deres egne følelser og i at meditere.
Sammenlignet med en kontrolgruppe fra ISAF-14, der ikke deltog i programmet, viste programmet sig at resultere i færre symptomer på mistrivsel, flere positive følelser og fleksibel tænkning.
Psykolog og direktør for Center for Mental Robusthed Eva Hertz fortæller, at det i høj grad handler om at vænne sig til mere hensigtsmæssige tankemønstre, når man som soldat står i en tilspidset situation.
- Det drejer sig for eksempel om at blive god til at perspektivere. At spørge sig selv, hvad er lige det værste, der kan ske i en situation. Det handler om at fokusere på det, man kan kontrollere, frem for det, man ikke kan kontrollere. Og så handler det også om at kunne sætte et komma mellem tanker og følelser, sådan at man siger til sig selv, at tanken om det, jeg lige så, gjorde mig angst. Så kan man bedre kontrollere sine følelser, siger hun til Newspaq.
Eva Hertz har selv tilrettelagt træningsforløbet med inspiration fra det amerikanske Comprehensive Soldier Fitness-program.
Hos Flemming Vinther er der ingen tvivl om, at mentaltræningen bør være en del af den udrustning, som soldater tager med sig på missioner i udlandet.
- Det er ret logisk, at soldater både skal trænes fysisk og mentalt. Det har man også gjort igennem en årrække, hvor der er blevet implementeret nye initiativer for både soldaten og familien. Men nu er der så kommet et nyt element, som ser ud til at have en ganske god effekt i forhold til at modstå presset på missionen og trives efter hjemkomsten. Og når vi finder de her små guldkorn, så skal vi være opmærksomme på det, siger han.
Newspaq