Administration 

Søren Gade : For mange danskere er på overførselsindkomst

Forsvarsministeren løfter sløret for sine holdninger til skat, arbejdsmarked og miljø. Han afviser dog, at han går efter at blive Venstres næste statsministerkandidat

Han befinder sig godt, hvor han er.

Det vil han lige slå helt fast.

45-årige Søren Gade (V) har markeret sig som en loyal forsvarsminister, der kender sit stof og bruger timer på at tale med de danske soldater, når han rejser til Irak og Afghanistan.

Med 24.000 personlige stemmer er han den Venstre-mand, som fik flest personlige stemmer ved seneste Folketings-valg, kun overgået af Anders Fogh Rasmussen.

Han vurderes at være Venstres stærkeste kort, hvis det alligevel ikke bliver finansminister Lars Løkke Rasmussen, som efterfølger Fogh, når han vælger at gå af.

Selv afviser han dog spekulationerne om, at han kunne blive partiets næste statsministerkandidat.

»Jeg bliver selvfølgelig smigret men også bekymret over sådan nogle spekulationer, fordi jeg påduttes ambitioner, som jeg ikke har. Jeg har benhårdt og brændende støttet Lars Løkke, siden jeg kom i Folketinget. Det gør jeg stadigvæk. Han har et politisk talent, som kun ganske få,« siger Søren Gade.

Han mener heller ikke, at han selv har »X-faktor« nok.

Vil du sige ja til formandsposten, hvis Lars Løkke ikke bliver den næste formand?

»Hvis jeg skal være helt ærlig, så vil jeg sige umiddelbart nej. Det er ikke omkostningsfrit at være formand eller næstformand. Der er et stort fokus på en, og man har mange personlige afsavn. Prøv at se Helle Thorning-Schmidt (Socialdemokraternes formand, red.) og Anders Fogh Rasmussen. De har en udstråling som ingen andre, en ild, der brænder. Man skal have en urkraft og en jernvilje til at ville magten og være lederen,« siger Søren Gade.

Han udelukker heller ikke muligheden for at forlade politik til fordel for et andet arbejde.

Liberale ambitioner

Søren Gade sidder i Holmens Kirke. Interviewet foretages på bænk nummer 34, da kirken ligger skråt over for Forsvarsministeriet, og Søren Gade holder af at komme her. Han har efter eget udsagn været til for mange begravelser. Først for de danske soldater, der er faldet under tjeneste. Senest for sin hustru Helle, der døde af kræft i januar. Kirken er blevet et sted, hvor han reflekterer over livet og de personlige sider af at være politiker.

Søren Gade reflekterer dog også over vejen til et mere liberalt Danmark på områder, der rækker uden for Forsvarsministeriets dør. Han mener, at danskerne for fremtiden selv skal spare op til deres pension, hvis de har råd til det, og at selvforsørgende familier bør undvære børnecheck og S.U. til studerende børn.

»Dem, der kan betale deres egen pension, må gøre det. Det er mere rimeligt, at dem der bliver syge får en fornuftig pension. Men jeg tænker på offentlige ydelser generelt. Der findes for mange ydelser, som gives til folk, der dybest set kan klare sig selv. Der er millioner af mennesker på overførselsindkomst,« siger Søren Gade.

Dermed lægger han op til et opgør med velfærdssamfundet, som vi kender det, som ifølge ham er nødvendigt, hvis Danmark skal beholde og tiltrække kvalificeret arbejdskraft. Et af instrumenterne er en ændring af topskatten.

»Jeg mener helt klart, at grænsen for topskat skal flyttes. Det er urimeligt, at danskere med et almindeligt arbejde, som lærere og sygeplejersker, skal betale topskat. Det var aldrig meningen,« siger Søren Gade.

Mere personligt ansvar

Han mener, at regeringens vigtigste værdikamp i dag er at rette fokus tilbage på det personlige ansvar. Han bakker også op om den kampagne, som beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen har sat i gang.

»Vi skal ikke tage ansvaret væk fra folk. Samfundet skal give frihed til dem, der kan klare sig selv og tage vare på dem, der ikke kan. Det er derfor, debatten om overførselsindkomster er enormt interessant. I dag smører vi et tyndt lag glasur ud på alle. Alle får noget, men det batter ikke for dem, der virkelig har et behov. Den dag vi slipper tøjlerne, er vi afhængige af, at nogle vil tage et ansvar,« siger han.

Han mener, at det er nødvendigt at tage pengene fra dem, der alligevel kan klare sig uden, og give dem til dem, der har hårdt brug for hjælp. I et liberalt samfund er det nemlig naturligt at tage hånd om de svageste.

»Fremadrettet mangler vi penge stort set alle steder. Kunne jeg personligt undvære børnechecken? Ja, det kunne jeg. Kunne jeg selv forsørge mine børn, mens de bor hjemme? Ja, det kunne jeg. Et liberalt samfund skal tage hånd om de svage, og det gør vi også. Men hvis behovet for penge til de marginaliserede, udsatte grupper bliver større, må de andre tage noget ansvar og gøre noget mere.«

Opgør med vælgerne

Som erfaren politiker ved Søren Gade godt, at det ikke er omkostningsfrit at fjerne børnechecken og folkepensionen for de rigeste. Men det er det ansvarlige at gøre, hvis velfærdsstaten skal overleve manglen på arbejdskraft. Derfor er han klar til at tage opgøret med den vælgergruppe, som afgør valget.

»Jeg ved godt, at det er et minefelt, for det er ikke de svageste, der afgør et folketingsvalg. Det er den der midtergruppe. Den er vi alle sammen er afhængige af.«

Mere udlicitering

Søren Gade beskrives som en nede-på-jorden liberalist. Han lader således ikke til at være en stor tilhænger af regeringens nye rygeforbud, der har ramt restauranter, cafeer og værtshuse.

Er rygeforbuddet liberalt?

»Nej.«

Støtter du det?

»Jamen, jeg ryger jo ikke engang... Jo, det gør jeg. Jeg støtter det.«

Efter tøven svarer Søren Gade, at han støtter et tørklædeforbud »nogle steder,« som i domstolene.

Søren Gade mener, at det offentlige har bredt sig ud over for mange opgaver i samfundet. Han vender kritikken mod sin egen regering for at have gjort for lidt for at udlicitere opgaver til billigere og bedre private firmaer.

»Regeringen har fået skyld for ikke at have gjort det, vi har lovet. Måske endda mindre end tidligere regeringer, og det er sikkert rigtigt. Det er vigtigt at gå tilbage til rødderne og definere, hvad der er vigtigt i vores velfærdssamfund. Det er sundhed, uddannelsessystemet og det sociale område. Så kan man måske tage nogle af de ting, der ligger i periferien og politisk flytte dem ud til andre steder. Der er allerede frit valg til hjemmehjælp, men jeg må da indrømme, at der er også andre opgaver, der kan flyttes til private hænder. Det er jeg klar til, hvis de kan gøres bedre og billigere. Jeg er ikke sådan en superideolog, der mener, at det skal man bare gøre på grund af min politiske overbevisning. Men det er godt at få målt og vejet det offentlige og den private sektor op mod hinanden for at se, om de penge, folk betaler i skat, bliver brugt rigtigt,« forklarer han.

Søren Gade har også et liberalt grundsyn på miljøpolitikken. Her mener han, at Christiansborg skal blande sig uden om og lade lokalområderne træffe deres egne beslutninger.

»Som vestjyde følte jeg mig omklamret af de kloge mennesker i København, som vil definere, hvordan alt skal se ud. Beslutninger kan lige så godt træffes decentralt. For hvorfor skulle de folk, der bor i et område, have ønske om at ødelægge det, de bor midt i?«

Han henviser til øen Jegindø i Limfjorden. Den er seks gange tre kilometer og så lille, at den nemt kommer i konflikt med kystbeskyttelsespolitikken, som bestemmer, at der ikke må bygges inden for 300 meter fra kysten.

»Så kan du kun bygge i midten. Dem, der mener, at sådan noget er meget, meget vigtigt, bor i Nordsjælland, hvor man stort set kan sidde med fødderne i rent vand fra deres egne terrasser. De kan ikke plastre Nordsjælland til med flere huse, så nu er de meget bekymrede over, hvordan vi andre har det,« siger Søren Gade.

Men alt det er politik. På det personlige plan er han blevet stigende bevidst om, at ingen er uundværlig. Det er især tydeligt, når han går i kirke.

»Det er sundt at huske på, at der er noget, som er større end en selv. Min afdøde hustru satte en gang et glas vand foran mig og bad mig om at stikke en finger en glasset. Så sagde hun, at det hul, jeg ville efterlade, hvis jeg forlod politik, var ligeså stort som det hul i vandet, min finger efterlod. Det har hun helt ret i.«

faktaboks

Blå bog:
Forsvarsminister Søren Gade

Søren Gade vurderes at være den mest oplagte efterfølger til Venstres nummer to, finansminister Lars Løkke Rasmussen

Han blev forsvarsminister i 2004

Han er den Venstrepolitiker, der får flest stemmer efter Anders Fogh Rasmussen

Hans hustru Helle døde af kræft i januar

Han har to døtre på 16 og 18 år hjemme i Holstebro

I sin fritid går han på jagt og fisker

madpandekager i et fad
Nyheder

Solgt i hele landet
- spis dem ikke

en mand smiler bredt
Krimi

Eventmager får fængsel for millionsvindel

bowlingkugler
Nyheder

Bebudet konkurs

sort-hvidt foto af Maude
TV/Streaming

Matador forsvinder fra DR-tjeneste

En mand og en kvinde med en mannequin iført rødt lingeri imellem sig
Nyheder

Sexshop med millionunderskud

Skiltet foran retten i Hjørring
Krimi

Skyldig: Dræbte og voldtog 13-årig pige i Hjallerup

Indgangen til retten i Lyngby
Krimi

Skolepædagog skal i fængsel for krænkelser af piger

Sport

Medier: Fodboldstjerne dræbt i ulykke

facade af en bygning på Nørrebro
Krimi

Fire mænd tiltalt for brandattentat mod dansk NGO

Gul parkeringsbøde i forrude
Nyheder

FDM: Nu er kontroversiel parkeringsbøde helt forbudt

Et kæmpe område med åben ild
Nyheder

Skovbrand hærger danskerparadis

Døren til en politibil
Krimi

Vanvidskørsel: 
19-årig kvinde greb rattet med 110 i timen

To voksne kvinder holder om hinanden, den ene har et barn på skødet
Nyheder

Færgeforlis ved tropeø: 
38 meldt savnet

et potourri af billeder
Debat

Søren Baastrup: Den sindssyge sommerguide

lille flyver ligger på hovedet i mark
Krimi

Fly styrtet på mark

redningsfolk slukker brand
Nyheder

Hamas nærlæser

forslag til våbenhvile

annette heick mellem sine forældre
Kendte

Heick optræder

på Roskilde Festival

billede af en vindmølle
Nyheder

Vestas i flot stigning

helikopter på skyet baggrund
Krimi

Drukneulykke ved

Roskilde Festival

folk solbader på strand
Nyheder

DMI:

Meget mere varme på vej 

rødhåret kvinde og mand i sort jakkesæt
Kendte

Reality-stjerne klar

til Vild med dans

Nyheder

Diddy: Her er dommen

frokosttallerken med laks
Nyheder

Spis det ikke: 

Solgt over hele landet

Nyheder

Flertal udenom regeringen

vil forbyde mandatkøb

Mand sidder ved bord med en kvinde på hver sin side.
Kendte

DiCaprio spottet i København

Mand på den røde løber
Kendte

Få dage før starten:

Rolf dropper touren

pollitilogo på hvid baggrund
Krimi

Lade brændt fuldstændig ned 

Mand med solbriller
Kendte

Kanye West har fået visum annulleret

Togstamme
Nyheder

DSB advarer

Forskellige slags solcreme
Sundhed

Denne solfaktor bør du bruge

Vindmølle
Nyheder

Folkeaktie i voldsom stigning

Ambulance holder på vej
Krimi

Fundet død på vej

To personer under solparaply
Rejser

Sådan dækker rejseforsikringen ved ekstrem varme

tagning fra retssal
Kendte

Jury i Diddy-sag er enige om fire ud af fem anklagepunkter

træer i regnvejr
Nyheder

DMI varsler farligt vejr 

person står udenfor i varmt vejr
Nyheder

2-årig dreng død:

Glemt i varm bil

person på festival
Nyheder

Roskilde Festival:

Varmerekord står for skud

par poserer ved galla
Kendte

Meldes klar til

Vild med dans

Sport

Stor dansk overraskelse

i Wimbledon

billede af restaurant der ligger ved sø
Nyheder

Noma åbner i USA

kokosnød med sugerør
Mad og drikke

Tilbagekalder kokosnød

Kassebil fra Forsvaret
Krimi

Fandt dynamit på loftsrum

gade i randers
Krimi

Karatespark og ukvemsord:

Mand terroriserer gade 

tennisspiller i aktion
Sport

Tauson får første sejr

i Wimbledon

et livreddertårn
Nyheder

Det betyder badeflagene

Et fly i luften
Rejser

Gigantisk handel: SAS køber 55 fly

portrætter af iranske politikere
Krimi

Dansker anholdt og mistænkt for at spionere for Iran

Nyheder

Kongelige fejrer Øresundsbroens jubilæum

et supermarked
Mad og drikke

Vi har EU's dyreste fisk og brød 

et cruiseskib
Helt vildt

Far redder barn som falder over bord fra krydstogstskib

en kop kaffe med mønster
Debat

Kaffeparadokset: Danskerne vil have den bedste kop – bare ikke derhjemme

en elbil ved havnen
Biler

Fire ud af fem nye privatbiler er elbiler

Trump og Musk ved en Tesla
Nyheder

Åben krig: Trump vil knække Musk' selskaber

folk på badebroer i varmen
Nyheder

Fantastisk sommerdag i vente

en Tesla Y
Biler

Tesla er tilbage

Trump og en gråhåret kvinde
Nyheder

Hackere vil offentliggøre regeringens e-mails

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

22-årig dræbt på motorcykel 

Elon Musk i the oval office
Kendte

Elon Musk vil oprette nyt parti 

livredningstårn og strand i baggrunden
Nyheder

Livreddere fik travl

start på sommerferien

ældre kvinde med stort smil og smuk blå kjole
Kendte

Anne Laxholm: 

Det er synd for dem

falckbil holder ved siden af væltet lastbil
Krimi

Lastbil på hovedet i grøft

to mænd i jakkesæt hilser på hinanden
Nyheder

Forsvarsminister

vil besøge Grønland

pige på scene io blå badedragt med dannebrog
Kendte

Afsløring: Fra Grand

Prix til Vild med dans

Nyheder

Danske Vestas lukker i rødt 

varebil holder smadret på motorvej
Krimi

Motorvej blokeret:

Op til tre timers ventetid

meget varmt sydpå i europa
Nyheder

Danske rejseselskaber

giver gæster varmeråd

logo på legoland parken
Nyheder

Legoland i rekordsalg

stor bygning i centrum af aarhus
Krimi

Udvist: Voldtog

og røvede prostituerede 

politi til stede på vej
Krimi

Ramt af bus:

Fodgænger død 

par poserer
Nyheder

Vild med dans-stjerne:

En mavepuster

ødelagt lastbil
Krimi

Lastbil brager ind i gangbro 

par poserer ved galla
Kendte

57-årige Boris Becker:

Far for femte gang 

to fodboldspillere fejrer
Krimi

Bar spansk fodboldtrøje:

Skal i fængsel 

skilt foran bilka
Helt vildt

Efterlyser Bilka-millionær 

mand poserer
Krimi

Jes Dorphs millionkrav

afgøres inden jul 

dansere poserer
Film og TV

Slut med Vild med dans 

Nyheder

Facebook vil bruge

dine private billeder 

mand smiler
Kendte

Thomas Evers:

Det har ændret mit liv

dansepar poserer
Kendte

Tak for dansen:

Her er alle vinderne

i Vild med dans