Får dit barn ikke sovet nok, kan det ofte mærkes på barnets humør og energi-niveau i løbet af dagen.
Og netop i denne tid med de lange lyse dage, så kan det være vanskeligt ikke kun at få børnene til at falde i søvn om aftenen, men også at få dem til at sove længe nok om morgenen.
Så er dit barn pylret og uoplagt og bliver det hurtigt træt, er det værd at gøre indsats for, at hjælpe det til noget mere søvn.
Det skriver onlinemagasinet Familieguiden.dk. Det har allieret sig med Jeanette Wegge-Larsen fra Sovecoach.dk.
Hun rådgiver til dagligt familier i forhold til deres børns sovevaner, og hun giver en stribe gode råd til, hvordan du kan lære dit barn at sove længere om morgenen.
Stå op før barnet vågner
Længere om morgen er til efter klokken 06.00. Børn har nemlig brug for at sove mellem 10 og 12 timer til de er langt oppe i skolealderen.
Vågner dit barn klokken 06.00 - eller tidligere - skal du simpelthen bryde barnets rytme og stå op før barnet og gå ind til det.
Børn sover i bølger af let og dyb søvn og vågner det mens det er lyst ved seks-tiden, så kan det blive til en dårlig vane, der kan brydes, forklarer Jeanette Wegge-Larsen til Famlieguiden.dk.
Sådan gør du
Rør og kærtegn forsigtigt barnet på kinden, flyt lidt på barnet og put barnet med dynen.
Ved at pusle lidt med barnet, kan du have held til at skubbe det over i næste søvnfase – uden at det vågner helt op og derfor sover videre i stedet, siger Jeanette Wegge-Larsen til Familieguiden. Seancen skal gentages i en uges tid for at der er en chance for, at du får brudt den dårlige vane.
Før klokken 06.00 er det nat
Omdrejningspunktet for god søvn er tryghed, siger eksperterne, men det er også vigtigt at holde fast i, hvornår det er dag og hvornår det er nat. Således siger Jeanette Wegge-Larsen, at du bør holde fast i, at det stadig er nat, hvis barnet vågner før klokken 06.00.
Men dit barn kan også være et udpræget A-menneske og derfor trives med tidlige morgener. Så virker dit barn veludhvilet og klar om morgenen og holder sig frisk dagen igennem - og ikke mindst får et alders-svarende antal timers søvn - så er det nok sådan barnet trives bedst.
Putte-rutiner
Eksperterne er ikke helt enige om, hvor meget et barn skal sove, men i følge Netdoktor.dk, sover børn mellem et år og til de begynder i skole oftest mellem 10 og 12 timer. Når barnet begynder i skole sover det oftest 10 timer i døgnet.
Vigtigst er dog at arbejde med sove- og sengerutiner - og dermed tryghed omkring søvnen - i barnets tre første leveår.
Her giver Netdoktor.dk følgende råd:
- En sove-rutine er at foretage det samme, i samme rækkefølge, på det samme tidspunkt lige forud for sengetiden og søvnen.
- En rutine kunne for eksempel være, at lade barnet falde til ro ved en stille leg for derefter at give det nattøj på og børste dets tænder. Hør noget roligt musik sammen eller læs en kort historie.
- Put så barnet med et sovedyr eller hvad der er barnets trygheds-ting.
Det er passende for barnet og den øvrige familie, at en sove-rutine varer mellem 15-30 minutter, men selve putteritualet skal ikke vare mere end 5-15 minutter.
Så meget bør børn sove
I følge DR og en undersøgelse foretaget af Rockwool Fonden i 2012, så ser børns søvnbehov således ud:
- Børn på 0-3 måneder bør sove 16-20 timer i døgnet.
- Børn på 3-12 måneder bør sove 11-16 timer i døgnet.
- Børn på 1-3 år bør sove 12-13 timer i døgnet.
- Børn på 3-5 år bør sove 11-12 timer i døgnet.
- Børn på 5-10 år bør sove 10-11 timer i døgnet.
- Børn på 7-12 år bør sove 9-10 timer i døgnet.
- Børn på 13-18 år bør sove 8-10 timer i døgnet
I den forbindelse siger Else Guldager, sygeplejerske og Ph.d. i Sundhedsvidenskab, at søvn giver energi, og når børn sover, producerer hjernen mere væksthormon, immunapparatet stimuleres, "hjernen rydder op" og har andre signalsubstanser end om dagen. Når vi sover, hæmmes mange af kroppens impulser, og det har stor betydning for, at vi er godt tilpas, når vi er vågne. Og det gælder både voksne og børn.
Vær opmærksom på, at mens de fleste børn er A-mennesker, findes der også børn, som er B-mennesker. Og langt de fleste teenagere er B-mennesker, hvilket betyder, at de ofte ikke får den mængde søvn, som de bør.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.