Et roligt landsmøde uden baglandsballade og opgør om den politiske linje. Det var udsigten for Pia Olsen Dyhr få dage før hun i weekenden mødte SF-baglandet i Odense.
Og det store drama udeblev på landsmødet. Men SF's zig-zig kurs om regeringens nødbremse for asylansøgere udløste en beklagelse fra Pia Olsen Dyhr til baglandet. Og en ny diskussion om, hvor partiet står: På strammerfløjen eller på venstrefløjen?
Søndag blev SF's kant til Enhedslisten, Alternativet og De Radikale igen understreget, da Pia Olsen Dyhr sagde ja til justitsminister Søren Pape Poulsens (K) bandepakke.
Med hårdere straffe, mindre prøveløsladelse og opholdsforbud i op til ti år var de øvrige partier på venstrefløjen for længst sprunget fra.
Pia Olsen Dyhr er dog ikke i tvivl om SF's placering:
- Vi er et venstrefløjsparti. Det skal der ikke være nogen tvivl om. Men vi er et venstrefløjsparti, der søger indflydelse og gerne vil levere nogle resultater, siger Pia Olsen Dyhr.
Det er eksempelvis derfor, SF siger ja til højere straffe for rockere. For så bagefter at vil kæmpe for den forebyggelse, som Enhedslisten fra start råber på.
Og det er derfor partiets udlændingepolitik er en balance mellem ønsket om at hjælpe og en anerkendelse af, at antallet betyder noget for integrationen.
Og en vilje til benhård kamp mod social kontrol i indvandrermiljøer, siger Pia Olsen Dyhr:
- Det er ikke fordi, at jeg står her og taler strammerkurs. Jeg taler om det, der er i SF's dna. Det er ligestilling til alle, ikke kun de få, siger Pia Olsen Dyhr i sin afsluttende tale til store klapsalver fra de fremmødte på landsmødet.
Weekenden sluttede med andre ord uden de helt store udslag på den ind imellem udfordrede Richter-skala for SF landsmøder.
SF's tidligere formand og udenrigsminister, Villy Søvndal, mener partiet har placeret sig det rigtige sted.
SF skal eksempelvis kunne samarbejde med DF, når det gælder dele af fordelingspolitikken, socialpolitikken og sundhedspolitikken:
- Jeg synes, at det er fint, at man altid afprøver, hvad der er af muligheder.
- Men jeg er meget enig med Pia i, at det er utænkeligt at forestille sig en situation, hvor SF deltager i en regering sammen med DF. Der er forskellene bare alt for store. På nogle punkter er vi hinandens diametrale modsætninger, siger Villy Søvndal.
Han ser dog SF's vilje til indflydelse og samarbejde med DF som et skridt på vejen til en ny S-ledet regering efter næste valg:
- Man skal jo have blik for, at det helt afgørende svækker den nuværende regering, at deres parlamentariske grundlag samarbejder flittigt med oppositionen.
- Det synes jeg ikke, at man skal beklage. Det skal man være glad for, siger Villy Søvndal.
/ritzau/