Administration 

Sådan har du sikker sex efter fødslen

Skal du bruge samme prævention som før du blev gravid? (Foto: colourbox)

P-piller, p-ring, spiral, pessar eller kondom – der er mange muligheder, når du skal vælge prævention efter fødslen. Vi guider dig igennem præventions-junglen med hjælp fra jordemoder Camilla Gry Temmesen.

1. Kondom: den velkendte klassiker - 97 procent sikker

Kondomet er en rigtig god løsning, når du lige har født. De fleste har prøvet det før, og metoden kan derfor føles dejlig velkendt midt i alt det nye, der sker som nybagte forældre. I de første otte uger efter fødslen, eller så længe kvinden bløder, bør I bruge kondom, da der er stor risiko for infektion i underlivet efter en fødsel. Brug desuden glidecreme sammen med kondomet, da skeden kan være mere tør efter fødslen. På den måde undgår I, at kondomet går i stykker.

Fordele: Beskytter mod infektioner i livmoderen, diverse kønssygdomme og er fri for skadelige hormoner.

Ulemper:
Kondomet kan briste eller glide af under akten, så det er en god idé altid at have noget nødprævention ved hånden. Kondomet er måske nok lidt besværligt og kan ødelægge den gode stemning, fordi I er nødsaget til at stoppe midt i legen for at få det på.

2. Pessar: til planlæggeren - 97 procent sikker
Den lille, runde plastikskål kan virke en smule bøvlet, fordi du skal kunne forudsige, at der bliver brug for den. Pessaret skal nemlig indsmøres i sæddræbende creme og sættes op i skeden en halv time før samleje. Det kan godt være lidt anstrengende i længden, men for nybagte forældre kan planlægningen faktisk være en fordel. Har du tidligere brugt pessar, skal du huske, at dit gamle pessar ikke kan bruges efter fødslen. Bed derfor din læge om at tage mål til et nyt otte uger efter fødslen.

Fordele: For dig, som gerne vil holde dig helt fri af bivirkninger fra hormoner, er pessaret en god løsning.

Ulemper: Pessaret skal sættes op en halv time før samleje, hvilket kan ødelægge spontaniteten og være anstrengende at skulle vente på. Pessaret beskytter dig ikke imod kønssygdomme.

Læs 5 myter om prævention på mama.dk

3. Minipille: p-pillens lillesøster - 98 procent sikkerhed
Minipillen har fået sit navn, fordi den, modsat p-pillen, kun indeholder hormonet gestagen, som går ind og hindrer ægløsningen. Minipillen kan bruges som præventionsmetode uden forbehold lige efter fødslen – også selv om du ammer. Pillerne kan give uregelmæssige blødninger og pletblødninger, hvilket nok er den væsentligste årsag til, at minipiller ikke er så brugte. I Danmark er der mere end 10 gange så mange p-pillebrugere som minipillebrugere. Blandt kvinder, der lige har født, er minipillen dog ret populær.

Fordele: Minipiller indeholder ikke hormonet østrogen og kan derfor bruges, mens du ammer. Giver ingen afbrydelse ved sex.

Ulemper: Nogle minipiller skal tages på samme tidspunkt hver dag, for at den beskytter optimalt. Der findes dog nyere typer af minipiller, som ikke skal tages på samme tidspunkt hver dag, hvorfor disse anbefales nu. Minipiller kan give uregelmæssige menstruationer og pletblødninger samt øget risiko for humørsvingninger. Og så beskytter de ikke imod kønssygdomme.

4. P-piller: den mest brugte - 99,9 procent sikker
Mellem 25 og 30 procent af landets fødedygtige kvinder tyr til de små tabletter, og det gør p-pillen til Danmarks mest brugte præventionsmetode. P-pillen indeholder to hormoner, østrogen og gestagen og frafrådes til kvinder, der ammer, fordi østrogenet påvirker mælkeproduktionen.

Fordele: P-piller virker med det samme, hvis du begynder at tage dem fra første menstruationsdag. Giver ingen afbrydelse ved sex.

Ulemper: P-piller kan give lette bivirkninger de første par måneder som kvalme, brystspændinger, hovedpine, pletblødning, humørsvingninger og øget risiko for blodpropper. Kan påvirke mælkeproduktionen, hvis du ammer, og beskytter ikke imod kønssygdomme.

5. P-ring: til den glemsomme - 99,9 procent sikker
Hvis du er glad for p-piller, men ikke så god til at huske at tage dem hver dag, kan den lille, bløde og bøjelige plastikring måske være noget for dig. Den lille silikonering har samme bivirkninger og sikkerhed som p-pillen, men holder i tre uger. Du skal selv sætte ringen op i skeden og fjerne den igen efter tre uger. I denne pause får du en menstruationslignende blødning, og efter syv dages pause placerer du en ny p-ring i skeden.

Fordele: Du slipper for at skulle huske at spise en pille hver dag. P-ringen giver ingen afbrydelse ved sex.

Ulemper: Kan ligesom p-piller påvirke mælkeproduktionen, hvis du ammer. Risiko for lette bivirkninger som kvalme, brystspændinger, hovedpine, pletblødning og humørsvingninger. Beskytter ikke imod kønssygdomme.

Sex? Nej tak! Læs hvorfor på mama.dk

6. Spiral: bedst til dig, der har født - 98 procent sikker
En spiral er en lille T-formet plastikstav omviklet med kobbertråd (kobberspiral) eller en hormoncylinder (hormonspiral). Spiralen placeres i livmoderen ved en gynækologisk undersøgelse. For dig, der har født, er en spiral en super-god løsning – hvis du har fast partner, vel at mærke. Efter en fødsel vil din livmodermund være mere udvidet end før, og oplægningen af spiralen kan derfor foregå relativt smertefrit. Spiralen kan tidligst lægges op otte uger efter fødslen hos din egen læge. Gør man det før, er der risiko for, at den falder ud.

Fordele: Spiralen virker, så snart den er lagt op. Når den er på plads og sidder korrekt, vil hverken du eller din partner mærke noget til den. Kobberspiralen er fri for hormoner, og vælger du en hormonspiral, er der store chancer for, at din menstruation udebliver efter et halvt år. En spiral kan sidde i op til fem år, før den skal udskiftes. Den kan dog tages ud før, hvis du ønsker at blive gravid igen.

Ulemper: Kobberspiralen giver næsten altid kraftigere og mere smertefuld menstruation. Kobberspiralen kan desuden give øget risiko for underlivsbetændelse. En spiral kan falde ud. Gør den det, skal du straks opsøge egen læge. Beskytter ikke imod kønssygdomme.

4 skarpe til jordemoderen

Hvornår må man starte med sex efter fødslen?
- Lige så snart I begge føler jer parate. Det eneste, I skal huske på, hvis I dyrker sex inden for de første otte uger, er at bruge kondom. Er du blevet syet efter fødslen, vil jeg anbefale, at I venter 14 dages tid. Herefter skulle stingene være væk og bristningen helet.

Hvornår kan man blive gravid igen?
- Det er meget forskelligt fra person til person, hvornår ægløsningen vender tilbage. Men fordi ægløsningen altid kommer før menstruationen, kan du potentielt have ægløsning hele tiden, og du skal derfor huske at beskytte dig – medmindre du altså ønsker at være gravid igen hurtigt efter fødslen.

Hvilken prævention vil du anbefale til kvinder, der lige har født?
- I langt de fleste tilfælde plejer jeg at anbefale kondom, mini-piller eller spiral. Men har du brugt pessar eller p-ring, før du blev gravid, er der intet i vejen for at fortsætte med det. De naturlige præventionsmetoder som sikre perioder, afbrudt samleje og amning er ikke metoder, jeg anbefaler, da de er alt for usikre. P-stav anbefaler jeg heller ikke, da der er set tilfælde, hvor kvinder er blevet alvorligt syge af denne præventionsform.

Kan man blive gravid, når man ammer?
- Når du ammer på fuld tid – det vil sige, når baby ikke får fast føde – giver det en vis beskyttelse mod graviditet. Hos nogle kvinder udskyder amningen nemlig ægløsningen, og der kan faktisk gå helt op til et år eller mere, før menstruationen vender tilbage. Men du skal huske på, at du har ægløsning, før du får menstruation, så ja – du kan sagtens blive gravid, selv om du ammer. Man kan altså aldrig rigtigt stole på denne metode.

Sådan træner du din bækkenbund: Læs mere på mama.dk

Eksperten
Camilla Gry Temmesen er jordemoder og desuden medejer af mom-to-be.dk, der står bag fødselsforberedelseskonceptet Fantastisk Fødsel.

en kæmpe krokodille
Dyreliv

Turist angrebet af kæmpe krokodille i zoo

en frysebakke og en vin
Mad og drikke

6 gode køkkenråd

far og søn smiler
Kongelige

Prinsesse Maries pletskud 

en ulv i en skov
Dyreliv

Ulve forsvinder sporløst i Sverige - forsker mistænker ulovlig jagt

en rå bil ved en væg med grafitti
Biler

Test: Toyota GR Yaris

Sjov og vanvittig 

en skuespiller smiler på den røde løber
Kendte

Det sker der med Gene Hackmans kæmpe arv

Fodboldspillere på en bane
Sport

FCK kan løbe med det hele i undervældende sæson

lys ved en mur
Nyheder

FAKTA: Sådan blev Danmark befriet for 80 år siden

menneskemængde på Rådhuspladsen
Nyheder

80-årsdag for befrielsen

Zelinski taler
Nyheder

Kyiv udsat for massive droneangreb i nat

Mand med briller smiler
Nyheder

Efter 60 år:

Milliardær trækker sig

Nyheder

Biskopper til Trump:

Lad være med at

gøre grin med os

Politi og ambulancer på vej
Nyheder

Rejser millionkrav efter dødsulykke

Portræt af kronprinsesse Victoria
Kongelige

Kronprinsesse samlede skrald

Portræt af kvinde
Nyheder

Connie Hedegaard scorer topjob

Fodboldspillere på banen
Sport

Dansker spolerer Bayerns mesterskabsfest

Indgang til retsbygning
Krimi

Fire mænd tiltalt:

Voldtog og plyndrede

prostituerede

kasse med forskellige skrabelod
Helt vildt

Vandt millioner 1. april:

Ingen troede på ham

Portræt af mand foran port.
Kendte

Rachlin fyret

Fly ved at lande i lufthavn
Rejser

Massive forsinkelser i Grønlands nye internationale lufthavn

Krimi

Landsret løslader mand der påkørte flere i København

Trump forklædt som pave
Nyheder

Pave Trump 

to billeder af en gade
Bøger

Fantastisk foto-bog over København – dengang og nu

en skov i maj
Nyheder

Lunt og solrigt vejr på vej

Nyheder

To nye er anholdt i sag om trippeldrab

et par i sengen
Sex og samliv

Generer naboens høje sexlyde dig

en cigaret holdt i en hånd
Sundhed

Chance for at overleve lungekræft er stadig lav 

en sort Rolls
Biler

Topmodel fylder 100 år

pelargonier i blomst
Livsstil

Her er planten sneglene hader

en racerkører jubler
Sport

18-årig skriver Formel 1-historie 

en bil i flammer
Krimi

Syv turister slået ihjel i USA

alligatorer i vandet
Helt vildt

Flypassagerer overlever 36 timer i sump med alligatorer 

politi på gaden
Krimi

Yngre mand stadig i kritisk tilstand efter skudepisode 

to politikere hilser på hinanden
Nyheder

Inflation og Trump optager australiere ved valg

mand i jakkesæt står og klapper - baggrund med lys
Nyheder

Kommende vicekansler:

Vil se på muligt forbud 

Nyheder

Wegovy-pille får

grønt lys til test i USA

kongelige familie på balkonen
Kongelige

Rystet prins Harry: Far vil ikke tale med mig

mand holder sort hat foran sig
Nyheder

DR-legende er død

fodboldspillere i aktion
Sport

Randers ind i medaljekamp

Nyheder

Kører ind i menneskemængde 

forbudsskilt
Nyheder

Drik det ikke: Sodavand

trækkes nu tilbage

flok mennesker med skilte
Nyheder

Drama ved slagterbutik:

Klamme svin

to mænd og kvinde i midten
Kendte

X Factor:

40 år og pølsefest

Sport

Prins Harry taber sag 

skorstenen på vatikanet
Nyheder

Skorsten er klar i Vatikanet

billede af sort powerbank
Nyheder

Efter strømnedbrud:

Powerbanks hitter

unge mennesker går på gaden
Nyheder

Fire personer

anholdt i svensk drabssag

Nyheder

Efter 75-årigs påkørsel: 

Kørekortregler granskes

Mand smiler
Nyheder

Milliardær død i ulykke

indgang til retten i nykøbing falster
Krimi

Bortførte 15-årig

ekskæreste i bagagerum:

- Det var dumt

mand med skjorte og jakke
Kendte

Dennis Knudsen

er flyttet ind i villa

til 12 millioner 

kvinde poserer på slot
Kendte

Sarah Grünewald:

Jeg sked i bukserne

politibil med påskriften politi
Krimi

Kvinde reddede to små

børn ud af varm bil 

skilt på facade på retsbygning
Krimi

Fodboldfan frifundet:

Kaldte betjent for fucking

nørd

Nyheder

Gør det billigere at

have et realkreditlån

person sidder på facebook på computer og telefon
Krimi

Ramt af mystiske links 
i kommentarspor

person går med paraply
Nyheder

Nu skifter vejret 

mand med rødt slips vinker
Nyheder

J.D. Vance: Krigen

slutter ikke foreløbigt

indgang til retten i nykøbing falster
Krimi

Retssag begynder:

15-årig pige blev bortført

og fik klippet håret af

Smilende kvinde med solbriller og en taske over skulderen
Kendte

Helle Thorning tjener millioner på lejlighedssalg

Facade på bygning
Nyheder

Ikonisk lampefirma løfter salget til knap 900 millioner kroner

Smilende kvinde i dunjakke ved havnebad
Kendte

Lene Beier med godt nyt: 
Vender tilbage

Mand i dunjakke på fodboldstadion holdende en mikrofon
Sport

Fodboldlegende scorer 
38 år yngre model 

en mand stillet op til fotografering
Krimi

Godsejer tilstår

Mand i jakkesæt med et diasbillede bag sig
Nyheder

Medie: Forlader Det Hvide Hus

Krimi

Alvorlig påkørsel:
75-årig bilist nægter alt

en masse mennesker med røde faner og arme i vejret
Nyheder

1. maj-uro:
Hummelgaard kæmpede
mod båthorn og røgbomber

to mønter
Helt vildt

SE VIDEO:

Lastbil væltede med

otte millioner mønter

Mand i lyst jakkesæt med et WHO's logo bag sig
Nyheder

WHO advarer:
Største krise
i mands minde

udrykningskøretøjer ved ulykke
Krimi

75-årig forlanges fængslet efter massepåkørsel

Glad kvinde med arm hævet
Nyheder

Dronning Margrethe får religiøs pris 

to kvinder griner sammen
Helt vildt

Vandt en mio. i Lotto:
- Jeg købte da bare en ny

en mand taler foran en skærm med en illustration
Nyheder

Konkurs sender stor

millionregning

videre til borgerne

Krimi

LIGE NU: Letbane påkører person - trafikken er spærret

indgangen til en stor bygning
Krimi

Kræftsag stoppes

politi arbejder
Krimi

75-årig sigtet mand tog fejl af speeder og bremse

Nyheder

Mette F.: Danmark

skal igen være en

stor skibsbyggernation

udrykningsblink på taget af politibil
Krimi

Dreng overfaldet holdt
og fanget - syv anholdt

et tog set fra siden
Nyheder

Bro stopper tog 
til og fra lufthavn