Administration 

Sådan har du sikker sex efter fødslen

Skal du bruge samme prævention som før du blev gravid? (Foto: colourbox)

P-piller, p-ring, spiral, pessar eller kondom – der er mange muligheder, når du skal vælge prævention efter fødslen. Vi guider dig igennem præventions-junglen med hjælp fra jordemoder Camilla Gry Temmesen.

1. Kondom: den velkendte klassiker - 97 procent sikker

Kondomet er en rigtig god løsning, når du lige har født. De fleste har prøvet det før, og metoden kan derfor føles dejlig velkendt midt i alt det nye, der sker som nybagte forældre. I de første otte uger efter fødslen, eller så længe kvinden bløder, bør I bruge kondom, da der er stor risiko for infektion i underlivet efter en fødsel. Brug desuden glidecreme sammen med kondomet, da skeden kan være mere tør efter fødslen. På den måde undgår I, at kondomet går i stykker.

Fordele: Beskytter mod infektioner i livmoderen, diverse kønssygdomme og er fri for skadelige hormoner.

Ulemper:
Kondomet kan briste eller glide af under akten, så det er en god idé altid at have noget nødprævention ved hånden. Kondomet er måske nok lidt besværligt og kan ødelægge den gode stemning, fordi I er nødsaget til at stoppe midt i legen for at få det på.

2. Pessar: til planlæggeren - 97 procent sikker
Den lille, runde plastikskål kan virke en smule bøvlet, fordi du skal kunne forudsige, at der bliver brug for den. Pessaret skal nemlig indsmøres i sæddræbende creme og sættes op i skeden en halv time før samleje. Det kan godt være lidt anstrengende i længden, men for nybagte forældre kan planlægningen faktisk være en fordel. Har du tidligere brugt pessar, skal du huske, at dit gamle pessar ikke kan bruges efter fødslen. Bed derfor din læge om at tage mål til et nyt otte uger efter fødslen.

Fordele: For dig, som gerne vil holde dig helt fri af bivirkninger fra hormoner, er pessaret en god løsning.

Ulemper: Pessaret skal sættes op en halv time før samleje, hvilket kan ødelægge spontaniteten og være anstrengende at skulle vente på. Pessaret beskytter dig ikke imod kønssygdomme.

Læs 5 myter om prævention på mama.dk

3. Minipille: p-pillens lillesøster - 98 procent sikkerhed
Minipillen har fået sit navn, fordi den, modsat p-pillen, kun indeholder hormonet gestagen, som går ind og hindrer ægløsningen. Minipillen kan bruges som præventionsmetode uden forbehold lige efter fødslen – også selv om du ammer. Pillerne kan give uregelmæssige blødninger og pletblødninger, hvilket nok er den væsentligste årsag til, at minipiller ikke er så brugte. I Danmark er der mere end 10 gange så mange p-pillebrugere som minipillebrugere. Blandt kvinder, der lige har født, er minipillen dog ret populær.

Fordele: Minipiller indeholder ikke hormonet østrogen og kan derfor bruges, mens du ammer. Giver ingen afbrydelse ved sex.

Ulemper: Nogle minipiller skal tages på samme tidspunkt hver dag, for at den beskytter optimalt. Der findes dog nyere typer af minipiller, som ikke skal tages på samme tidspunkt hver dag, hvorfor disse anbefales nu. Minipiller kan give uregelmæssige menstruationer og pletblødninger samt øget risiko for humørsvingninger. Og så beskytter de ikke imod kønssygdomme.

4. P-piller: den mest brugte - 99,9 procent sikker
Mellem 25 og 30 procent af landets fødedygtige kvinder tyr til de små tabletter, og det gør p-pillen til Danmarks mest brugte præventionsmetode. P-pillen indeholder to hormoner, østrogen og gestagen og frafrådes til kvinder, der ammer, fordi østrogenet påvirker mælkeproduktionen.

Fordele: P-piller virker med det samme, hvis du begynder at tage dem fra første menstruationsdag. Giver ingen afbrydelse ved sex.

Ulemper: P-piller kan give lette bivirkninger de første par måneder som kvalme, brystspændinger, hovedpine, pletblødning, humørsvingninger og øget risiko for blodpropper. Kan påvirke mælkeproduktionen, hvis du ammer, og beskytter ikke imod kønssygdomme.

5. P-ring: til den glemsomme - 99,9 procent sikker
Hvis du er glad for p-piller, men ikke så god til at huske at tage dem hver dag, kan den lille, bløde og bøjelige plastikring måske være noget for dig. Den lille silikonering har samme bivirkninger og sikkerhed som p-pillen, men holder i tre uger. Du skal selv sætte ringen op i skeden og fjerne den igen efter tre uger. I denne pause får du en menstruationslignende blødning, og efter syv dages pause placerer du en ny p-ring i skeden.

Fordele: Du slipper for at skulle huske at spise en pille hver dag. P-ringen giver ingen afbrydelse ved sex.

Ulemper: Kan ligesom p-piller påvirke mælkeproduktionen, hvis du ammer. Risiko for lette bivirkninger som kvalme, brystspændinger, hovedpine, pletblødning og humørsvingninger. Beskytter ikke imod kønssygdomme.

Sex? Nej tak! Læs hvorfor på mama.dk

6. Spiral: bedst til dig, der har født - 98 procent sikker
En spiral er en lille T-formet plastikstav omviklet med kobbertråd (kobberspiral) eller en hormoncylinder (hormonspiral). Spiralen placeres i livmoderen ved en gynækologisk undersøgelse. For dig, der har født, er en spiral en super-god løsning – hvis du har fast partner, vel at mærke. Efter en fødsel vil din livmodermund være mere udvidet end før, og oplægningen af spiralen kan derfor foregå relativt smertefrit. Spiralen kan tidligst lægges op otte uger efter fødslen hos din egen læge. Gør man det før, er der risiko for, at den falder ud.

Fordele: Spiralen virker, så snart den er lagt op. Når den er på plads og sidder korrekt, vil hverken du eller din partner mærke noget til den. Kobberspiralen er fri for hormoner, og vælger du en hormonspiral, er der store chancer for, at din menstruation udebliver efter et halvt år. En spiral kan sidde i op til fem år, før den skal udskiftes. Den kan dog tages ud før, hvis du ønsker at blive gravid igen.

Ulemper: Kobberspiralen giver næsten altid kraftigere og mere smertefuld menstruation. Kobberspiralen kan desuden give øget risiko for underlivsbetændelse. En spiral kan falde ud. Gør den det, skal du straks opsøge egen læge. Beskytter ikke imod kønssygdomme.

4 skarpe til jordemoderen

Hvornår må man starte med sex efter fødslen?
- Lige så snart I begge føler jer parate. Det eneste, I skal huske på, hvis I dyrker sex inden for de første otte uger, er at bruge kondom. Er du blevet syet efter fødslen, vil jeg anbefale, at I venter 14 dages tid. Herefter skulle stingene være væk og bristningen helet.

Hvornår kan man blive gravid igen?
- Det er meget forskelligt fra person til person, hvornår ægløsningen vender tilbage. Men fordi ægløsningen altid kommer før menstruationen, kan du potentielt have ægløsning hele tiden, og du skal derfor huske at beskytte dig – medmindre du altså ønsker at være gravid igen hurtigt efter fødslen.

Hvilken prævention vil du anbefale til kvinder, der lige har født?
- I langt de fleste tilfælde plejer jeg at anbefale kondom, mini-piller eller spiral. Men har du brugt pessar eller p-ring, før du blev gravid, er der intet i vejen for at fortsætte med det. De naturlige præventionsmetoder som sikre perioder, afbrudt samleje og amning er ikke metoder, jeg anbefaler, da de er alt for usikre. P-stav anbefaler jeg heller ikke, da der er set tilfælde, hvor kvinder er blevet alvorligt syge af denne præventionsform.

Kan man blive gravid, når man ammer?
- Når du ammer på fuld tid – det vil sige, når baby ikke får fast føde – giver det en vis beskyttelse mod graviditet. Hos nogle kvinder udskyder amningen nemlig ægløsningen, og der kan faktisk gå helt op til et år eller mere, før menstruationen vender tilbage. Men du skal huske på, at du har ægløsning, før du får menstruation, så ja – du kan sagtens blive gravid, selv om du ammer. Man kan altså aldrig rigtigt stole på denne metode.

Sådan træner du din bækkenbund: Læs mere på mama.dk

Eksperten
Camilla Gry Temmesen er jordemoder og desuden medejer af mom-to-be.dk, der står bag fødselsforberedelseskonceptet Fantastisk Fødsel.

lang bil-kø på motorvej
Krimi

Lang kø:

Lastbil væltet på motorvej

tv-værten Melvin med sin mor
Kendte

Dansk tv-vært

køber fodboldklub

mand kigger op mod kameraet
Kendte

Lars Løkke: 

Hjem til Græsted

blåt blink på politibil
BREAKING

19-årig får 12 års fængsel 

tre mennesker sidder i sofa
Kendte

Hit-serie vender tilbage

Bus på siden i grøft
Krimi

Busulykke i Tyskland:

Danskere var ombord

Mand på pressekonference
Sport

Her er Vingegaards nye Tour de France-våben

Nyheder

Tankstation er eksploderet 

Mand med solbriller i panden smiler
Kendte

Tarantino-stjerne død

mennesker på  fetival
Nyheder

Våd weekend i vente

portræt af mand med rød kasket
Nyheder

Trump er skuffet 

en mand kigger ind i kameraet
Kendte

Remee risikerer at

miste sit kørekort

en tennisspiller knytter næven
Sport

August Holmgren i ny

vild sejr i Wimbledon

mange passagerer samlet i lufthavn
Nyheder

Flystrejke rammer 300.000 rejsende

en restaurant set udefra
Nyheder

Kendt hotel og
restaurant lukker

madpandekager i et fad
Nyheder

Solgt i hele landet
- spis dem ikke

bowlingkugler
Nyheder

Bebudet konkurs

to kvinder kommer gående og snakkende
Nyheder

Von der Leyen håber på toldaftale med Trump men forbereder sig på sammenbrud

en mand smiler bredt
Krimi

Dom i største sag
om coronasvindel

sort-hvidt foto af Maude
TV/Streaming

Matador forsvinder fra DR-tjeneste

En mand og en kvinde med en mannequin iført rødt lingeri imellem sig
Nyheder

Sexshop med millionunderskud

Skiltet foran retten i Hjørring
Krimi

Skyldig: Dræbte og voldtog 13-årig pige i Hjallerup

Indgangen til retten i Lyngby
Krimi

Skolepædagog skal i fængsel for krænkelser af piger

Sport

Medier: Fodboldstjerne dræbt i ulykke

facade af en bygning på Nørrebro
Krimi

Fire mænd tiltalt for brandattentat mod dansk NGO

Gul parkeringsbøde i forrude
Nyheder

FDM: Nu er kontroversiel parkeringsbøde helt forbudt

Et kæmpe område med åben ild
Nyheder

Skovbrand hærger danskerparadis

Døren til en politibil
Krimi

Vanvidskørsel: 
19-årig kvinde greb rattet med 110 i timen

To voksne kvinder holder om hinanden, den ene har et barn på skødet
Nyheder

Færgeforlis ved tropeø: 
38 meldt savnet

et potourri af billeder
Debat

Søren Baastrup: Den sindssyge sommerguide

lille flyver ligger på hovedet i mark
Krimi

Fly styrtet på mark

redningsfolk slukker brand
Nyheder

Hamas nærlæser

forslag til våbenhvile

annette heick mellem sine forældre
Kendte

Heick optræder

på Roskilde Festival

billede af en vindmølle
Nyheder

Vestas i flot stigning

helikopter på skyet baggrund
Krimi

Drukneulykke ved

Roskilde Festival

folk solbader på strand
Nyheder

DMI:

Meget mere varme på vej 

rødhåret kvinde og mand i sort jakkesæt
Kendte

Reality-stjerne klar

til Vild med dans

Nyheder

Diddy: Her er dommen

frokosttallerken med laks
Nyheder

Spis det ikke: 

Solgt over hele landet

Nyheder

Flertal udenom regeringen

vil forbyde mandatkøb

Mand sidder ved bord med en kvinde på hver sin side.
Kendte

DiCaprio spottet i København

Mand på den røde løber
Kendte

Få dage før starten:

Rolf dropper touren

pollitilogo på hvid baggrund
Krimi

Lade brændt fuldstændig ned 

Togstamme
Nyheder

DSB advarer

Forskellige slags solcreme
Sundhed

Denne solfaktor bør du bruge

Vindmølle
Nyheder

Folkeaktie i voldsom stigning

Ambulance holder på vej
Krimi

Fundet død på vej

To personer under solparaply
Rejser

Sådan dækker rejseforsikringen ved ekstrem varme

tagning fra retssal
Kendte

Jury i Diddy-sag er enige om fire ud af fem anklagepunkter

træer i regnvejr
Nyheder

DMI varsler farligt vejr 

person står udenfor i varmt vejr
Nyheder

2-årig dreng død:

Glemt i varm bil

person på festival
Nyheder

Roskilde Festival:

Varmerekord står for skud

par poserer ved galla
Kendte

Meldes klar til

Vild med dans

Sport

Stor dansk overraskelse

i Wimbledon

billede af restaurant der ligger ved sø
Nyheder

Noma åbner i USA

kokosnød med sugerør
Mad og drikke

Tilbagekalder kokosnød

Kassebil fra Forsvaret
Krimi

Fandt dynamit på loftsrum

gade i randers
Krimi

Karatespark og ukvemsord:

Mand terroriserer gade 

tennisspiller i aktion
Sport

Tauson får første sejr

i Wimbledon

et livreddertårn
Nyheder

Det betyder badeflagene

Et fly i luften
Rejser

Gigantisk handel: SAS køber 55 fly

portrætter af iranske politikere
Krimi

Dansker anholdt og mistænkt for at spionere for Iran

Nyheder

Kongelige fejrer Øresundsbroens jubilæum

et supermarked
Mad og drikke

Vi har EU's dyreste fisk og brød 

et cruiseskib
Helt vildt

Far redder barn som falder over bord fra krydstogstskib

en kop kaffe med mønster
Debat

Kaffeparadokset: Danskerne vil have den bedste kop – bare ikke derhjemme

en elbil ved havnen
Biler

Fire ud af fem nye privatbiler er elbiler

Trump og Musk ved en Tesla
Nyheder

Åben krig: Trump vil knække Musk' selskaber

folk på badebroer i varmen
Nyheder

Fantastisk sommerdag i vente

en Tesla Y
Biler

Tesla er tilbage

Trump og en gråhåret kvinde
Nyheder

Hackere vil offentliggøre regeringens e-mails

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

22-årig dræbt på motorcykel 

Elon Musk i the oval office
Kendte

Elon Musk vil oprette nyt parti 

livredningstårn og strand i baggrunden
Nyheder

Livreddere fik travl

start på sommerferien

ældre kvinde med stort smil og smuk blå kjole
Kendte

Anne Laxholm: 

Det er synd for dem

falckbil holder ved siden af væltet lastbil
Krimi

Lastbil på hovedet i grøft

to mænd i jakkesæt hilser på hinanden
Nyheder

Forsvarsminister

vil besøge Grønland

pige på scene io blå badedragt med dannebrog
Kendte

Afsløring: Fra Grand

Prix til Vild med dans

Nyheder

Danske Vestas lukker i rødt