Det kan være svært at overskue alle de praktiske gøremål, når du netop er blevet fyret. Men her hjælper Fagbladet 3F dig på vej.
Den første dag skal du melde dig ledig. Det sker enten i den lokale fagforening, i jobcentret eller på www.jobnet.dk. Det er også vigtigt, at du hurtigt kontakter din egen fagforening, for du skal i gang med at søge dagpenge. A-kassen fortæller dig, hvordan - og om, hvilke papirer, der skal udfyldes.
Dagpenge:
Der er masser af krav, der skal opfyldes, når du skal have dagpenge. Du skal have været medlem af en a-kasse i mindst ét år og have haft mindst 52 ugers arbejde, mens du har været medlem af a-kassen. Det vil sige, at du ikke pludselig kan melde dig ind i en a-kasse 14 dage før, du bliver fyret og så få dagpenge.
Du kan højst få dagpenge i to år, og du kan få op til 90 procent af din hidtidige løn i dagpenge, dog højst 752 kroner (2010) om dagen, fem dage om ugen. For deltidsforsikrede er satsen på 501 kroner (2010) om dagen.
Nyuddannede:
Hovedreglen er, du skal melde dig ind i a-kassen, senest 14 dage efter din uddannelse er færdig. Så kan du få dagpenge en måned efter, at uddannelsen er afsluttet. Du vil få den særlige sats for nyuddannede, som er 617 kroner (2010) om dagen før skat, fem dage om ugen. Uddannelsen skal have varet i mindst 18 måneder.
Når du er arbejdsløs:
Når du er blevet ledig, skal du først og fremmest gøre alt for at komme i arbejde igen. Du skal:
- oprette dit CV på nettet
Efter senest 3 uger skal du oprette et CV på www.jobnet.dk. Hvis du ikke har en computer eller har brug for hjælp, kan du kontakte a-kassen eller jobcentret. CV'et skal godkendes af a-kassen.
- søge job
Som ledig gælder det om at komme i arbejde igen. Du skal søge job - og registrere det. Der er ingen faste krav, for hvor mange job man skal søge, men normalt vil fire job om ugen være nok. Du kan få mere vejledning i din 3F-afdeling.
- bekræfte din jobsøgning
Mindst hver syvende dag skal du bekræfte på jobnet.dk, at du stadig søger job
- stå til rådighed
Du skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet, og du skal kunne begynde på et arbejde med én dags varsel. Du skal deltage i alle møder og samtaler, som jobcentret eller afdelingen indkalder dig til. Det er forudsætningen for at dagpenge.
Kilde: Fagbladet 3F
1. Sørg for at kontingentet til a-kassen bliver betalt til tiden, så du bevarer din anciennitet!
2. Tjek din økonomi. Har I råd til, at du eller din ægtefælle kommer til at gå ledig lidt længere end ellers? Overvej eventuelt en Lønforsikring, eller hvordan I kan skære ned på de faste udgifter. Kan I få billigere telefonabonnement eller forsikring? Tage cykel i stedet for bil?
3. Brug ikke flere penge, end du har. Lad være at tage lån i eventuel friværdi i boligen, især lige nu. Friværdien risikerer at forsvinde, og du kan ende med at skylde flere penge, end huset er værd. Se tiden an.
4. Din arbejdsmarkedspension bliver mindre værd. Men lad være at blive bekymret over det. Det vil rette sig igen.
5. Tænk over, hvordan du klarer dig bedst på arbejdsmarkedet. Har du brug for flere kvalifikationer?
Kilde: Fagbladet 3F