Hjemmehjælperen er ny eller kommer slet ikke, og de ældre, der har knoklet hele livet, bliver ladt i stikken som en sidste tak.
Sådan lyder overskrifterne i landets medier med jævne mellemrum. Men det er langtfra hele sandheden om landets ældrepleje, mener Rune Munk Kristensen. Hans 71-årige far – Finn Munk Kristensen – har boet i ældrebolig på Randers Kloster i fem måneder nu, og det har på alle måder været så godt, at Rune Munk Kristensen nu har valgt at dele familiens oplevelser med stedet og personalet på Facebook.
- Vi har tidligere haft mindre gode oplevelser med ældrepleje, og der kunne jeg også have sat mig til tasterne. Men det er mest de negative historier, man hører, og nu synes jeg, det var på tide at komme ud med en positiv, siger 32-årige Rune Munk Kristensen til Avisen.dk og fortsætter:
- Han har det så godt både fysisk og åndeligt. Jeg tror, det er så utaknemmeligt at være sosu, men de spiller en ekstrem vigtig rolle i samfundet. De skulle have det dobbelte i løn, siger Rune Munk Kristensen.
'Beverly Hills’ for ældre
Faderen Finn Munk Kristensen er tidligere sømand og fik efter en hjerneskade på jobbet og to blodpropper senere i livet brug for ekstra hjælp i hverdagen. Han stod på venteliste i mere end to år, før han fik en plads på Randers Kloster, som blandt de lokale også bliver kaldt ’Beverly Hills’ for ældre.
Og det har været hele ventetiden værd. På Facebook hylder Rune Munk Kristensen både de fysiske rammer, de nye bekendtskaber og de ansattes kærlige hænder.
I Facebook-opslaget skriver han, hvordan hans far hver dag får god, hjemmelavet mad, der er flere arrangementer, end faderen kan overskue og så har han skabt en masse nye bekendtskaber.
- Når jeg besøger ham, og vi får os en kop kaffe, møder jeg også de andre beboere. Der er én bestemt 92-årig kvinde, der altid siger ’tusinde tak for hyggeligt samvær’. Det bliver man helt varm om hjertet af at høre. Nu kender far lige pludselig en masse nye mennesker. Tidligere var de eneste, han så, damerne nede i frisørsalonen. Nu er han på fornavn med de andre, og han ved, hvad de har lavet, og hvor de har boet, siger Rune Munk Kristensen.
De kærlige hænder
Og så er der personalet. De ringer, hvis Finn Munk Kristensen er faldet ud af sengen og en læge er på vej. Og så ringer de igen, når lægen har været der. De kommer ind og siger godmorgen, og det hele sker med en særlig lune og humor, fortæller Rune Munk Kristensen.
Han slutter sit opslag på Facebook således:
”Man kan uddanne professionelt og effektivt personale, og man kan implementere rutiner og vejledninger til at reducere fejl. Men man kan hverken blive uddannet eller autoriseret, som hjertevarm eller kærlig. Det kræver ild i sjælen. Alle er ildsjæle, man skal bare finde sin gnist. Jeg er helt sikker på, at mange ansatte på Randers Kloster har fundet deres. Jeg tror Randers Kloster er en god arbejdsplads og jeg er helt sikker på, at hvis man skal blive gammel i det kronjyske, så er det her stedet. Det er helt åbenlyst, at vores far er gladere. Sømanden siger ikke så meget, men det behøver han ikke, vi kan se det, og vi kan mærke det.
Tak”