42-årige Jeanette Hougaard er konstant på farten.
Det begynder om morgenen. Hun sætter sig ud i sin bil. Det er tid til 10-15 besøg. Besøg, hvor hun skal servere morgenmad, give medicin, gøre rent, købe ind og hjælpe med toiletbesøg, bad og personlig pleje.
- Det er det fedeste job, jeg kan forestille mig. Vi får lov til at hjælpe folk med det, de ikke selv kan, og vi skal hele tiden reagere, yde hjælp og forebygge, at de ikke bliver indlagt, siger Jeanette Hougaard til Avisen.dk, da vi fanger hende i bilen på vej hjem efter en hård, men endnu en god arbejdsdag.
Hun arbejder i Hørsholm Kommune, hun har arbejdet som sosu-hjælper i 12 år, og det bliver hun ved med, selvom det er et udskældt fag, for som hun siger: Hvis alle stoppede, var der jo ingen til at tage sig af jobbet.
- Vores fag får ikke nok anerkendelse. Mange tror, det kun handler om at tørre rumpetten på de gamle - for at bruge et ordentligt sprog. Men det gør jeg i 20 minutter om dagen. Min dag består af mange forskellige opgaver, og den er aldrig den samme, fordi det er forskelligt, hvordan dem, jeg besøger, har det, og hvad de skal have hjælp til.
Politikerne sætter rammen
På Folkemødet på Bornholm fortalte Lotte Heise, hvis mor er indlagt på plejehjem, at sosu-assistenterne burde få en medalje for de vilkår, de arbejder under.
Tirsdag fortalte sosu-assistent Helena Mikkelsen til Avisen.dk, at de ikke har tid til at give det serviceniveau, som de ønsker, på grund pressede tidsskabeloner.
Jeanette Hougaard er fællestillidsrepræsentant i FOA. Hun er glad for Lotte Heises udmelding og håber, at flere får øjnene op for deres fantastiske job. Med hensyn til nedskæringerne har hun lært at se tingene fra rammernes side.
- Det er politikerne, som sætter rammerne. Hvis det at rede en seng ikke er en del af den service, vi skal yde, så bliver der kynisk sagt ikke redt seng. Men selvfølgelig går vi ikke fra fru Jensen, hvis vi kan se, at hun skal have hjælp.
"Det bedste ved jobbet er ..."
Jeanette Hougaard tog uddannelsen som 30-årig efter at have arbejdet som køkkenmedhjælper. Det har hun bestemt ikke fortrudt. Noget af det bedste ved jobbet er at se mennesker lære at klare sig selv. Det skyldes den såkaldte rehabilitering.
- Nogle vil sige: 'Nej, hvor er det dårligt, at hun selv skal lave sin morgenmad'. Det er det ikke. Det bedste er at træne et menneske og se, at hun pludselig selv kan lave sin mad, gå på toilettet, tage tøj på og stå ud ad sengen, siger hun.
Og så er der historierne.
- Nu er der ikke tid til for meget snak, men vi lærer at multitaske. Jeg får så mange gode historier, jeg ikke kan dele med jer her, fordi de er fortalt privat. Men for eksempel får jeg fortalt historier om Hørsholm i gamle dage, hvor smeden lå, og hvordan der så ud.
Jobbet som sosu-hjælper er både sjovt og hårdt, men anerkendelse? Det bør jobbet have, mener sosu-plejeren.