Rød blok til regeringen: Styrk indsats mod plastik i naturen

Partilederne i rød blok kræver, at regeringen indkalder til plastforhandlinger, som netop er blevet udskudt.

Alt for meget plastik ender i den danske natur, skove og langs strandene, og får plastikken lov til at blive liggende, er det ødelæggende for naturen og miljøet.

Derfor kræver partilederne i rød blok nu, at regeringen indkalder til forhandlinger om at få gjort noget ved plastikforureningen i naturen.

Regeringen har for nylig udskudt den annoncerede plastplan igen. Opfordringen fra oppositionen kommer samme dag, som Naturmødet afholdes i Hirtshals i Nordjylland.

Rød blok vil have pant på flere typer plastikflasker, højere afgifter på bæreposer af plastik, forbud mod gratis udlevering af poser med hank i butikker og en styrkelse af indsatsen for at fjerne plastik i naturen.

Argumentet er, at emballage med pant kun får lov til at ligge i naturen i kort tid, inden det samles op.

I Danmark bruges der cirka 460 millioner bæreposer om året, svarende til 85 poser per borger om året.

Butikker skal fremover opkræve et gebyr, når der udleveres poser med hank i alle materialer, for det vil være med til at få alle til at genbruge i højere grad ifølge rød blok.

Producenterne har også et ansvar. Derfor skal de i højere grad bruge plasttyper, der kan genanvendes i andre produkter, og de skal undgå at blande plasttyper.

Reglerne for indsamling i landets kommuner skal strømlines, og der skal være en ressourceafgift på flaskevand af plastik.

Jakob Ellemann-Jensen (V) tiltrådte for nylig som ny miljø- og fødevareminister. Han håber på bred opbakning til en plan.

- Det er nogle fine forslag, der her er kommet på bordet. Men der er ingen hurtige løsninger, så det er vigtigt, at vi gør en indsats der, hvor det gør mest nytte, siger han.

- Jeg arbejder seriøst med opgaven, og jeg skal ikke komme rendende med en plan kun tre uger efter, at jeg har sat mig i Miljø- og Fødevareministeriet, siger han i en skriftlig kommentar.

Om kort tid ventes EU-Kommissionen at komme med et nyt udspil, der sætter fokus på engangsprodukter for at undgå, at plast ender i havet.

/ritzau/