En sag om nogle guldsmykker, som er forsvundet i politiets varetægt, tager nu en ny drejning. Ejeren beder om at få dem erstattet ved, at de genskabes - på politiets regning.
Det oplyser advokat Ulrik Sjølin, der repræsenterer et tidligere medlem af Bandidos.
De to manchetter og et vedhæng blev beslaglagt sidste år af betjente fra National enhed for Særlig Kriminalitet, NSK.
Det skete under en ransagning hjemme hos det tidligere medlem i Ballerup. Indgrebet var en opfølgning på, at NSK havde nedlagt et foreløbigt forbud mod rockergruppen.
Men i december bestemte tre dommere i Østre Landsret, at politiet skulle tilbagelevere såvel smykker samt flere stykker tøj og kasketter. De tilhørte ikke Bandidos MC, som forbuddet vedrører, og derfor kunne beslaglæggelsen ikke godkendes.
Så kom efterspillet. Hos NSK kunne man godt finde beklædningsgenstandene. Men de tre guldsmykker var blevet væk.
NSK beklagede situationen. Og besluttede også at overdrage sagen til Den Uafhængige Politiklagemyndighed, DUP, i et forsøg på at få opklaret, hvad der er sket.
DUP oplyste i sidste uge til Ritzau, at sagen "efterforskes som en straffesag om mulig overtrædelse af straffeloven".
Med andre ord undersøges det, om der er begået en lovovertrædelse i politiets regi.
- Min klient har et særligt sentimentalt forhold til sine smykker, og han er meget skuffet over, at de er blevet væk hos politiet, siger advokat Ulrik Sjølin.
Derfor ønsker rockeren at få genskabt smykkerne, og at politiet dækker omkostningerne. Altså betaler for indkøb af guldet og for forarbejdelsen.
Planen er at kontakte en guldsmed og få afklaret, om det er muligt på baggrund af fotos at reproducere genstandene.
Advokaten mener, at det muligvis vil være i strid med politiets foreløbige forbud at fremstille smykker med kendetegn, der kan forbindes til Bandidos, men alligevel er det juridisk den rette løsning, lyder det.
- Det er helt oplagt, at det er det, der skal ske. Som skadevolder har man pligt til at hjælpe den skadelidte på vej, så godt man kan, siger advokat Ulrik Sjølin.
Vedhænget forestiller en lille mand med en sombrero. Både den figur og "1%", som der står på manchetterne, er symboler for Bandidos.
At bære den slags kendetegn offentligt er strafbart. Men i privaten går det tilsyneladende an.
Ritzau har torsdag eftermiddag bedt NSK om en eventuel kommentar.
/ritzau/