Lidt mere end hver fjerde kommunale opgave som børnepasning, ældrepleje og vedligeholdelse af grønne områder blev i 2016 udsat for konkurrence fra private virksomheder.
Det skriver Økonomi- og Indenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
Mere præcis konkurrenceudsatte kommunerne 26,9 procent af opgaverne sidste år. Her kunne virksomheder altså byde ind ved eksempelvis at tilbyde en lavere pris for at håndtere opgaven.
Der er tale om en lille stigning i forhold til 2015, hvor det var 26,5 procent.
Men det er stadig ikke nok, mener økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).
- Konkurrenceudsættelsen i kommunerne er for lav og vokser for langsomt. Vi skal være langt mere ambitiøse. Derfor bør vi fastsætte konkrete måltal for konkurrenceudsættelse.
- Det handler om at skabe et vedvarende pres for at sikre den bedste og mest effektive løsning af de mange velfærdsopgaver i kommunerne, siger ministeren i en pressemeddelelse.
Han vil sammen med regeringen fremlægge en plan for øget konkurrenceudsættelse omkring årsskiftet 2017/18.
Tidligere på ugen løftede Simon Emil Ammitzbøll dog over for Mandag Morgen sløret for en plan om, at stigningstaksten mindst skal være den samme som under VK-regeringen.
En årlig stigning som i slutningen af 00'erne vil ifølge mediet føre til, at mindst 33 procent af kommunernes opgaver skal være udsat for privat konkurrence i 2025. Det svarer til 75 milliarder kroner om året.
Udmeldingen vakte torsdag bekymring hos Enhedslisten. Heller ikke i SF er man glade for udsigten til, at firmaer skal drive forretning ved at håndtere kommunale opgaver.
Det siger kommunalordfører Kirsten Normann Andersen (SF) i en skriftlig kommentar.
- Det er på tide, at vi tænker kvalitet før pris, siger hun.
Til gengæld bliver udsigten til øget konkurrence om velfærdsopgaver hilst velkommen af Dansk Industri (DI).
Her har man et konkret mål om, at 45 procent af de opgaver i den offentlige sektor, der egner sig til udbud, skal have konkurrence fra private.
- Det er et betydeligt løft, men det er bestemt muligt, siger DI-direktør Tine Roed i en skriftlig kommentar.
- Flere kommuner har allerede tænkt strategisk og styrket samarbejdet med private leverandører, så der er mange gode eksempler og erfaringer at lære af, siger hun.
/ritzau/