I de forgangene seks måneder har Danmarks Nationalbank sænket sin udlånsrente med 1,35 procentpoint. Dermed er det blevet billigere for de danske banker at låne penge.
Men bankernes besparelse kommer forbrugerne til at se langt efter. Bankerne sænker nemlig ikke udlånsrenten. Tværtimod viser nye beregninger.
Berlingske Research har lavet en række beregninger, der viser, at mens det er blevet billigere for bankerne at låne penge, så er det blevet dyrere for bankernes kunder.
Renten på forbrugslån er steget med et sted mellem 0,37-0,60 pct. i den periode, hvor Nationalbanken har sænket renten overfor bankerne. Dermed tyder noget på, at bankerne vil tjene penge på privatkunderne.
Og værst står det til i de små banker. Her er forskellen på Nationalbankens udlånsrente og bankernes udlånsrente størst. I værste tilfælde mere end fem procentpoint større.
Jan Kondrup, der er direktør i brancheforeningen Lokale Pengeinstitutter, forklarer bankernes adfærd med den tilspidsede situation på pengemarkedet.
"Men mange ting spiller ind på renten, og forbrugerne kan ikke forvente at få samme rente, som Nationalbanken stiller," forklarer Kondrup.
På hjemmesiden www.pengepriser.dk kan forbrugere sammenligne bankernes priser.