Navnet er Andersen. Villy Andersen. Du ser ham aldrig, men hans rapport kan koste dig jobbet, hvis chefen mistænker dig for at fake en sygemelding, dele firmaets hemmeligheder med konkurrenter eller køre familiens yngste til svømning i firmabilen.
Billede bliver der ikke noget af. En privatdetektiv med ansigtet frit tilgængeligt på Google duer ikke.
Men fortælle vil han gerne.
"Der er stort set altid noget at komme efter. Men der er jo ikke nogen, der opdager, hvis de bliver skygget. Så der er jo ikke nogen, der har ondt af det, hvis der viser sig ikke at være noget at komme efter. Det kan jo omvendt betyde, at fyresedlen, som ellers var skrevet, bliver rykket i stykker," siger han.
Er aldrig blevet opdaget
Villy Andersen er en af de omtrent 10 professionelle privatdetektiver i Danmark, og næstformand i Foreningen af Danske Detektiver og Erhvervsefterforskere.
Som Avisen.dk skriver i dag, er det ikke kun utro ægtefæller, som holder gang i forretningen.
Læs også: Big Brother: Detektiver lurer på syge ansatte
Villy Andersen og kollegerne oplever stigende efterspørgsel fra firmaer, som vil have deres ansatte skygget i hemmelighed.
Opgaven lyder oftest på at efterforske mistanker om falske sygemeldinger, brud på konkurrenceklausuler, misbrug af firmabiler på gule plader eller brud på loyalitetsforpligtelser for fritstillede medarbejdere.
"For eksempel har vi mange sager om overtrædelse af reglerne om gulpladebiler. Altså hvis man har en bil til rådighed, som man bruger privat. Det er jo sådan noget, der kan koste virksomhederne rigtig mange penge, hvis det bliver misbrugt," fortæller Villy Andersen.
Er du aldrig blevet opdaget?
"Nej, vi er blevet eksperter i at blande os med befolkningen uden at være synlige. Så vidt jeg har bemærket, er jeg aldrig blevet spottet i de 13 år, jeg har arbejdet i branchen," siger han.
Læs også: Kim fyret - knaldet af detektiv på børnedisko
Fagforeningene bryder sig ikke om Villy. Eller hans metoder. Det forstår Villy ikke.
"Det har jo betydeligt større omfang, end fagforeningerne kender til. De bliver jo kun bekendt med et fåtal af de sager, hvor mistanken bliver bekræftet. Så at de bliver røde i kammen over det her, kan jeg ikke forstå, for det er jo et spørgsmål om ganske almindelig etik, moral og ærlighed," siger han.
"Man har vel altid empati"
Villy Andersen anslår, at et par hundrede danskere hvert år overvåges på bestilling af deres arbejdsgiver.
Har du nogensinde opfattelsen af, at arbejdsgivere hyrer dig var at finde et påskud til at fyre en medarbejder?
"Nej, men jeg tager slet ikke sagen, hvis jeg fornemmer, at der ligge sådan noget bag. Jeg spørger altid først, hvad det får af konsekvenser, hvis mistanken bekræftes. Og der er sager, som jeg direkte har afvist, fordi det krænkede min moral," siger han.
Men er du ligeglad med, om det får konsekvenser for en person?
"Nej, det vil jeg ikke tage stilling til, men det er man vel ikke, man har vel altid empati," siger Villy Andersen.
Hvad hvis der er en fornuftig forklaring?
"Jamen så kan jeg ikke se nogen grund til, at vedkommende skal afskediges. Men jeg skriver en rapport efter en overvågning, og så er det op til arbejdsgiveren at træffe en beslutning," siger han.
Har du, eller kender du nogen, som har oplevet at blive overvåget af en privatdetektiv på vegne af din arbejdsgiver?
Så vil Avisen.dk gerne høre din historie. Skriv til soren@avisen.dk