Fredag den 7. juni 2013 mødes to mænd et sted i Midtjylland. Den ene er privatdetektiv, den anden er chef i en salgsvirksomhed.
Kun en time senere kører detektiven op foran sælgeren Kims hus. Han har været sygemeldt med stress i over en måned på grund af dårligt psykisk arbejdsmiljø.
Men den køber chefen ikke.
Han mener derimod, at Kim pjækker fra jobbet for at arbejde som lys- og lydmand i en lille virksomhed, som han driver sammen med en kammerat.
Læs også: Big Brother: Detektiver lurer på syge ansatte
Og denne fredag aften er der ingen bil i indkørslen hjemme hos Kim.
Den holder derimod foran idrætscentret i Vorbasse, hvor der er byfest.
Populære radiohits strømmer ud fra et stort telt på plænen. Efter lidt søgen genkender privatdetektiven Kim fra det billede, chefen har vist ham.
Han knipser diskret et par billeder af Kim, som slæber højttalere op på scenen, skruer på knapper i teknikrummet og justerer lamper og projektører.
Afluret ved pølsevognen
I de følgende timer sniger detektiven sig rundt i hælene på Kim, mens børn og unge i Vorbasse fyrer den af til Gangnam Style og Medina.
Lidt over ni observeres Kim, mens han ubesværet løfter en barnevogn op i bagagerummet på sin bil, og kort efter runder han aftenen af ved pølsevognen.
Detektivens konklusion er klar:
"Klientens mistanke om, at deres medarbejder, der er sygemeldt, skulle varetage et arbejde i forbindelse med byfest er blevet bekræftet. En uvidende iagttager ville ikke kunne observere hverken fysiske eller mentale problemer med hans adfærdsmønster. NN ("Kim", red.) var meget aktiv, såvel fysisk som verbalt," står der i rapporten.
Fem dage senere lander et brev i postkassen hos Kim. Arbejdsgiverens advokat meddeler, at han er blevet overvåget af en privatdetektiv. På baggrund af dennes observationer er han nu bortvist fra jobbet.
Ledte efter påskud til fyring
Med til historien hører, at chefen efter Kims sygemelding - men før overvågningen - har forsøgt at fyre ham på grund af "omstrukturering". For så at tilbyde ham en ny ansættelseskontrakt på ringere vilkår.
Men Kim bryder sig ikke om betingelserne og fastholder sin sygemelding.
Men med bortvisningen ophæves hans krav på tre måneders løn ved fyring. Derfor vækker sagen forargelse hos Kims fagforening Business Danmark.
"Det handler jo om, at arbejdsgiveren leder efter en måde, hvorpå han kan slippe for at betale løn. Det er virkelig strengt og et alvorligt indgreb i medarbejderens privatliv," siger Bent Hansen, der er leder af fagforeningens juridiske afdeling.
Arbejdsgiveren mener, at Kim pjækkede fra jobbet for at arbejde som lys- og lydmand i en lille virksomhed, som han drev sammen med en kammerat.
Business Danmark fastholder derimod, at Kim allerede havde trukket sig ud af virksomheden, da overvågningen fandt sted, og alene gav den tidligere kompagnon en hånd med udstyret.
Oven i købet på lægens opfordring, som anbefalede ham at komme ud blandt andre mennesker.
"Arbejdsgiveren mener jo, at når han kunne gå ud og sætte lys og lyd op, kunne han også passe sit arbejde. Men det kan du ikke, hvis dit arbejde som her udgør en kæmpe psykisk belastning," siger Bent Hansen.
Detektiv: Han ville slå mønt af firmaet
Ifølge privatdetektiv Villy Andersen er der tale om en reel fyring. Han var ikke selv involveret i overvågningen af Kim, men kender til sagen.
"Alt det, han havde givet sin arbejdsgiver besked om, at han ikke kunne, jamen det kunne han pludselig alligevel, når han arbejdede for sig selv. Han har jo i den grad udnyttet sin arbejdsgivers tillid. Så sagen er reel nok, det var simpelthen at forsøge at slå mønt af sin arbejdsgiver," siger han.
Læs også: Privatdetektiv: Villys rapport får dig fyret
Det er ikke forbudt at overvåge ansatte på offentlig grund. Men Business Danmark mener alligevel, at overvågningen bringer Kims firma i konflikt med datalovgivningen.
"Det fremgår af rapporten, at privatdetektiven er gjort bekendt med medarbejderens psykiske problemer. Det er personfølsomme oplysninger, som arbejdsgiveren ikke må videregive," siger Bent Hansen.
Business Danmark opfordrede Kim til at stævne arbejdsgiveren for 182.000 kroner, som svarer til tre måneders løn, feriepenge og kompensation for usaglig afskedigelse.
Men på det tidspunkt hang Kims nerver i en tynd tråd. Han ville bare have fred.
I dag har han fundet et nyt job.
Kim er ikke sælgerens rigtige navn. Han har ikke ønsket at deltage i artiklen, som derfor er skrevet på baggrund af privatdetektivens rapport, som Business Danmark har fået forelagt i forbindelse med sagen, samt interviews med fagforeningens advokat og privatdetektiv Villy Andersen, som kender sagen.
Har du, eller kender du nogen, som har oplevet at blive overvåget af en privatdetektiv på vegne af din arbejdsgiver?
Så vil Avisen.dk gerne høre din historie. Skriv til soren@avisen.dk