OK18 Hemmeligt miniforlig kan sætte gang i forhandlinger i påsken
Kommunernes Landsforenings topforhandler, Michael Ziegler, vil til sin dødsdag undre sig over, at retten til betalt frokostpause blev et tema under overenskomstforhandlingerne. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Overenskomstforhandlingerne i den offentlige sektor er i en afgørende fase. Mens opmærksomheden nu retter sig mod statens forhandlere, er det lykkedes parterne i kommunerne at blive enighed om et miniforlig.

Værs'go! Et miniforlig.

Mens opmærksomheden nu retter sig mod, hvad statens forhandlere kan udrette i Forligsinstitutionen onsdag, er det i al ubemærkethed lykkedes parterne i kommunerne at blive enige om økonomien i en række særlige puljer.

Forhandlerne er enige om at afsætte 0,35 procent af den samlede lønsum til særlige puljer, som de enkelte fagforbund og de kommunale arbejdsgivere nu kan forhandle indholdet af. Forhandlere på flere områder er klar til at forhandle i påskedagene, erfarer Avisen.dk.

Aftalen er faldet på plads i Forligsinstitutionen, hvor overenskomstforhandlingerne for samtlige 750.000 offentligt ansatte nu foregår efter sammenbrud på både det statslige, kommunale og regionale område.

Afhænger af topforhandlerne 

De 0,35 procent af lønsummen svarer til niveauet i tidligere pulje-aftaler. På grund af den tavshedspligt der knytter sig til drøftelserne i Forligsinstitutionen, vil ingen af de topforhandlere, som Avisen.dk har talt med, imidlertid kommentere aftalen eller give bud på, hvad pengene skal gå til.

Puljerne betegnes som 'enormt vigtige,' fordi pengene kan målrettes specifikke grupper. Tidligere er puljerne for eksempel gået til tillæg for arbejde på særlige tidspunkter, tillæg for særlige funktioner, uddannelse og forhøjelse af pensionsindbetalinger. 

Om der skal forhandles fordeling af puljepenge til kommunalt ansatte i påskedagene, afhænger dog af om innovationsminister Sophie Løhde (V) og de statsansattes topforhandler, Flemming Vinther, nærmer sig hinanden i forhandlingerne onsdag.

Fortsætter de generelle forhandlinger, kan puljedrøftelserne for de kommunalt ansatte samtidig gå i gang. Stadig i Forligsmandens regi, men forhandlerne har lov til at forhandle andre steder end i bygningen på Sankt Annæ Plads i det indre København. Men meddeler Forligsmanden, at de generelle forhandlinger er brudt sammen, er pulje-møderne også afblæst.

Acceptere mindre lønhop

Forud for mandagens forhandlinger i Forligsinstitutionen antydede formanden for FOA, Dennis Kristensen, at en mulig løsning kunne være en aftale om at sikre de offentligt ansatte samme lønudvikling som de privatansatte.

Med visheden om at få 100 procent samme lønudvikling som de privatansatte - og ikke kun 80 procent, som den gældende reguleringsordning sikrer - ville de offentligt ansatte ifølge FOA's formand kunne slække på kravet til overordnede lønramme. 

Modellen ville samtidig betyde, at de offentligt ansatte skulle acceptere at betale tilbage - og således få mindre lønhop, hvis den aftalte løn viser sig at stige mere i det offentlige end på det private arbejdsmarked.

En løsning lader imidlertid fortsat vente på sig. Forventningen er, at reguleringsordningen også kommer på bordet ved onsdagens afgørende forhandlinger på statens område, som opmærksomheden nu rettes imod.

Ziegler: Hvorfor er spisepause et tema?

Kommunernes Landsforenings topforhandler, Høje Taastrups borgmester Michael Ziegler (K), vil ikke kommentere de konkrete drøftelser, men overordnet mener han, at de knaster, der er på bordet, er for små til at berettige en storkonflikt.

- Vi blev jo ikke færdige i går (mandag, red.). Det er ikke udtryk for, at vi ikke kunne nå hinanden, men det tager jo nogen tid, siger Michael Ziegler.

Løn, lærer-arbejdstid og retten til betalt frokostpause er de tre temaer, som volder kvaler på kryds og tværs af forhandlingsbordene. 

- Jeg forstår ikke, hvorfor den der spisepause er blevet et tema. Til min dødsdag kommer jeg til at undre mig over det. Det er grotesk, hvis vi ender med en konflikt på det kommunale område, der i virkeligheden handler om en spisepause for akademikere i staten, siger Michael Ziegler.

70.000 offentligt ansatte er udtaget til strejke, der tidligst kan træde i kraft den 4. april. Arbejdsgivernes lockout vil omfatte 440.000 lønmodtagere tidligst fra den 10. april.

Forligsmanden har mulighed for at udsætte konflikten i to gange 14 dage. 

via Listen To News