Et flertal i Folketinget er enige om en politisk aftale, der lægger et loft på fire procent om året over de næste to år på huslejestigninger i private lejeboliger.
Det fortæller indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) fredag ved et doorstep i Indenrigs- og Boligministeriet.
- For regeringen har det været afgørende at passe på de danske lejere. De skal ikke gå fra hus og hjem på grund af den voldsomme inflation, vi oplever lige nu, siger han.
Aftalen er indgået mellem regeringen og støttepartierne SF, Enhedslisten og De Radikale.
Huslejeloftet er blevet besluttet for at skabe ro for landets lejere i en tid, hvor inflationen i juli blev opgjort til 8,8 procent, blandt andet som følge af krigen i Ukraine.
Udlejere har nemlig ifølge lejeloven lov til at lade huslejen følge inflationen, som i øjeblikket er den højeste i 39 år.
Aftalen omhandler både eksisterende lejekontrakter og fremtidige lejekontrakter.
Den kommer også til at gælde de huslejer, der er sat op i løbet af de seneste måneder. De vil blive sat ned, typisk tre måneder efter at indgrebet træder i kraft, hvilket svarer til lejers opsigelsesvarsel.
Indenrigs- og Boligministeriet vurderer, at op mod 160.000 lejeboliger står til at blive ramt af meget store huslejestigninger.
En mindre gruppe af disse er lejere, der har en årlig indkomst på over en million kroner om året.
For Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, er det vigtigste imidlertid, at der bliver sat en prop i spekulationer i store huslejestigninger.
- Så er det sådan set underordnet for mig, hvem der bor i de lejligheder.
- Det vigtigste er, at man ikke skal kunne drive rovdrift og sætte huslejen eksplosivt op i vores byer, siger hun.
Onsdag kom det frem, at Justitsministeriet har skrevet i et notat, at det ikke kan udelukkes, at regeringens forslag om et loft over stigninger i huslejen kan være ekspropriation - som kan føre til kompensation til udlejerne.
Venstre står uden for aftalen, blandt andet fordi partiet ikke har kunnet få svar på, om der kan være tale om ekspropriation.
- Kommer vi nu til at se en lang række udlejere lægge sag an mod staten, fordi de bliver begrænset i at opkræve den husleje, de har haft mulighed for før, siger finansordfører Troels Lund Poulsen (V).
Det argument giver Mai Villadsen ikke meget for.
- De (Justitsministeriet, red.) kan næsten ikke sige mere klart, at det frygter de ikke, siger hun.
Troels Lund Poulsen og Venstre ville hellere have støttet lejerne via boligstøtte til udvalgte grupper.
Det synspunkt er Christian Rabjerg Madsen ikke enig i. Ministeren siger, at "den gruppe, der får boligstøtte, udgør slet ikke den samlede gruppe af lejere, der risikerer at blive ramt her."
Med et sandsynligt folketingsvalg lige om hjørnet skal det gå stærkt, hvis regeringen skal nå at få vedtaget loven forinden.
- Vores forhåbning er, at vi kan hastebehandle loven allerede i september, så den kan træde i kraft med det samme, siger Christian Rabjerg Madsen.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.