Mette Frederiksen står som formand for Socialdemokraterne lige nu foran en afgørende prøve.
Det vurderer politisk ekspert Henrik Qvortrup over for Avisen.dk.
For efter Dagpengekommissionen har afleveret deres rapport med anbefalinger til fremtidens dagpengesystem, er det nu op til de politiske partier at forhandle sig frem til en ny aftale. Og det bliver med den nye S-formand midt i det politiske rampelys.
- Det bliver en alvorlig test af Mette Frederiksens DF-dogme om ikke at lave en aftale med Dansk Folkeparti uden Venstre. Der er et dagpengeflertal mellem venstrefløjen og DF (om flere penge til et nyt system, red.), men Mette Frederiksen har sagt, at hun ikke vil udnytte det flertal. Det er svært at forklare de mange kernevælgere. Derfor bliver de kommende uger og måneder en lakmusprøve i forhold til visdommen i DF-dogmet, siger Henrik Qvortrup.
Kardinalpunkt
Mandag fremlagde Dagpengekommissionen med professor Nina Smith i spidsen sin rapport med en række forslag til, hvordan dagpengesystemet kan indrettes smartere, men ikke nødvendigvis dyrere. En måde at spare penge i det store dagpengeregnskab er at indføre såkaldte karensdage – dage hvor ledige må indstille sig på ikke at få dagpenge. Og det kan blive centralt for forhandlingerne, lyder meldingen fra Henrik Qvortrup.
- Karensdagene er et kardinalpunkt, for det betyder de facto, at en dagpengemodtager får færre kroner udbetalt, og det strider jo mod det som både Venstre og Socialdemokraterne sagde i valgkampen. Til gengæld noterer jeg mig, at der er en åbning for, at perioden bliver længere end de to år. Det vil mange se som et plus, siger han.
Hvis der er vilje...
I sidste ende skal politikerne dog finde ud af, om de vil tilføre flere penge til systemet. Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti siger ja – Venstre foreløbigt nej. Forhandlingerne kan altså trække ud, men samtidig har området højeste prioritet, vurderer Henrik Qvortrup.
- Hvis der er vilje, så kommer der en bred aftale. Jeg tror, Venstre er klar til at give lidt, for det er en forudsætning for, at Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne kommer med. Venstre og Socialdemokraterne har begge interesse i at få landet denne sag. Venstre vil have den bredest mulige aftale, og Socialdemokraterne vil lægge en sag, der har martret dem i fire-fem år, død, siger Henrik Qvortrup.
DF-dogmet i spil
Men mens linjerne allerede er stukket ud for de to store, gamle partier, bliver det mere interessant at se, hvordan Dansk Folkeparti lægger snittet i forhandlingerne, lyder det fra den politiske ekspert.
- De fandt på forringelserne og har erkendt, at det var en fejl, der nu skal rettes op. Men de kan sige, at der ikke er politisk vilje til det, på grund af Mette Frederiksens DF-dogme. Det kan være den undskyldning, de kan anvende for at holde sig ude af en aftale - og så har vi balladen, siger Henrik Qvortrup.