Folketinget sikrer onsdag DSB otte milliarder kroner i statsgaranti. Så kan etaten refinansiere en del af sin gæld på godt 18 milliarder kroner.
Folketinget vedtog lovforslaget L8 med 76 stemmer for og 33 imod. Venstre er imod, siger transportordfører Martin Geertsen.
- Det bliver endnu sværere at gennemskue DSB's økonomi. Det andet er den såkaldte statsgaranti. Man kan optage nye lån oveni de 18 milliarder kroner, som DSB skylder i forvejen. Det vil vi ikke være med til, siger han.
Venstre vil i stedet nedbringe DSB's gæld og privatisere togdriften, siger han.
Statsgarantien svarer ifølge ham til at behandle et åbent benbrud med plaster. Garantien gives ikke gratis. EU-Kommissionen kræver, at regeringen ikke forærer DSB gevinsten ved at låne billigere end markedsrenten, påpeger han.
Derved påfører EU-Kommissionen dansk togdrift en ekstra regning på 600 millioner kroner, siger Enhedslistens transportordfører, Henning Hyllested.
- Det er rigtig ærgerligt, men sådan er det, når man vælger at være medlem af EU, siger han.
I januar forhandler DSB's ledelse med de ansatte for at spare én milliard kroner. Hidtil har etaten fundet godt 40 procent af beløbet.
Transportminister Henrik Dam Kristensen (S) afviser Martin Geertsens beskyldning mod ham for at fortie oplysninger for Folketingets transportudvalg ved et samråd om DSB fredag.
- Det er simpelt hen ikke korrekt, siger han og beskylder Venstre for at ville privatisere DSB.
- Venstre ønsker, at det i stedet for DSB bliver Deutsche Bahn eller Svenska Järnväger. Vi er nogen, der gerne vil holde hånden under DSB, siger Henrik Dam Kristensen.
I 2001 havde DSB en gæld på godt seks milliard kroner. Nu skylder DSB godt 18 milliarder kroner, påpeger han.
/ritzau/