Pernille Hjort fra Hillerød er plus 50 og arbejdsløs. Det har hun været siden et vikariat, der sluttede i november sidste år.
Og det er ikke første gang, at Pernille Hjort er på dagpenge. Hun blev færdig som laborant i 2008, og siden da har hun haft svært ved for alvor at bide sig fast på arbejdsmarkedet.
LÆS OGSÅ: Klogere end sit jobcenter: De sagde bare nej
Og netop derfor bryder hun sig meget lidt om udsigten til en blå regering.
- Venstres og Liberal Alliances menneskesyn er ganske forfærdeligt. Partierne bliver ved med at sige, at det skal kunne betale sig at arbejde frem for at være på overførselsindkomst. Så hæv dog lønnen, siger Pernille Hjort.
Hun har lige nu to aktive ansøgninger ude. Og hun søger bredt. Hun er uddannet laborant, men søger blandt andet lærerstillinger.
- Det er som om, at der er et ur, der tikker. Det er stressende, forklarer Pernille Hjort.
"Må låne penge af min mor"
Under den netop overståede valgkamp har den efter alt at dømme kommende statsminister Lars Løkke Rasmussen sagt, at der skal være et kontanthjælpsloft, der sætter en grænse for, hvor meget man samlet kan modtage i offentlige ydelser.
Han har dog ikke haft lyst til at sætte så mange ord på det forslag. For eksempel har han snakket udenom, når tv-værter og andre journalister har spurgt ind til, hvor loftet skal ligge.
LÆS OGSÅ: Afviste at præcisere 12 gange: Hvor er kontanthjælpsloftet?
R-formand Morten Østergaard har flere gange spurgt, hvor mange konvolutter familier på kontanthjælp skal undvære. Han henviser til, at flere familier fordeler deres understøttelse i konvolutter, når kontanthjælpen går ind på kontoen først på måneden for at være sikker på, at pengene slår til.
- For mig betyder det at være på dagpenge, at jeg sommetider må låne penge af min mor, siger Pernille Hjort, der er dybt bekymret.
- Jeg frygter, at jeg ikke får et arbejde, hvilket betyder, at jeg skal på kontanthjælp, når min dagpengeperiode slutter, siger hun.
Igen snak om dagpenge
Pernille Hjort har senest haft et vikariat i Avedøre. Hun har svært ved at genkende billedet af den dovne arbejdsløse.
- Jeg flyttede mig over en time hver vej under mit sidste vikariat. Jeg har også søgt job på Novo Nordisk i Kalundborg, selvom jeg bor i Hillerød. Men jeg blev ikke engang kaldt til samtale, selvom jeg har både uddannelsen og erfaringen, siger hun.
LÆS OGSÅ: Løkke: Jeg indkalder også rød blok til forhandlinger
Selvom laboranten har haft flere vikariater, har hun svært ved at få et fast job.
- Det er næsten som om, at det bliver sværere, fordi jeg har haft flere kortvarige ansættelser, siger hun.
Pernille Hjort kalder det kommende regerings-skifte "en katastrofe".
- Dansk Folkeparti har lovet at hjælpe dagpengemodtagerne, selvom det var partiet selv, der stod bag reformen. Men når Kristian Thulesen Dahl lufter sine fire krav, er dagpengene ikke et af dem. Til gengæld vil han have grænsebomme, lyder det lidt opgivende fra laboranten.
"Helt forrykt"
Pernille Hjort tænker mest på, hvad konsekvensen kan blive for sønnike i øjeblikket.
- I værste fald kan det her ende med, at jeg må bede min søn tage et arbejde i stedet for en uddannelse, så vi kan klare os. Det er jo helt forrykt, siger hun.
LÆS OGSÅ: Johnny - den syge stodder: Mette F. større katastrofe end Helle T.
Hun forudser, at uligheden bliver større i Danmark under en blå regering. Hun så helst, det arbejde, der er, blev fordelt bedre end i dag.
Partiet Alternativet har foreslået en 30 timers arbejdsuge, så flere kan tage deltidsjob - en tanke, der falder i god jord i Hillerød. Pernille Hjort har dog et spinkelt håb om, at Dansk Folkeparti kan gøre sikkerhedsnettet under hende mere finmasket.
- Jeg håber, at Dansk Folkeparti kan trække i anden retning (end V og LA, red.). Ellers ved jeg sgu ikke, hvad jeg skal gøre. De bliver nødt til at løse dagpengeproblemet, hvis de vil undgå en løftebruds-diskussion, mener hun.