Pegida-stifter risikerer fængsel for at opildne til had

Lutz Bachmann var i retten tirsdag iført et par solbriller, der skal ligne den sorte bjælke, der bliver sat over folks øjne på en censureret billede. (Foto: Foto: Jens Meyer/AP)

Stifteren af fremmedfjendsk bevægelse risikerer fængsel for at kalde flygtninge "afskum" og opildne til had.

Retssagen mod Lutz Bachmann, der er stifter af den indvandrerkritiske og islamkritiske bevægelse Pegida, er tirsdag begyndt ved byretten i den østtyske by Dresden, hvor bevægelsen har base.

Anklagemyndigheden beskylder den 43-årige Bachmann for at opildne til had blandt andet ved at kalde flygtninge for "kvæg" og "afskum" på sociale medier.

Lutz Bachmann er sigtet for at opildne til fremmedhad gennem en række delte indlæg på Facebook.

Bachmanns kommentarer kan dateres tilbage til 2014, og anklageren mener, at de har "forstyrret den offentlige ro og udgjort et angreb på flygtninges værdighed".

Finder retten Bachmann skyldig, står han til mellem tre måneder og fem års fængsel.

Selv nægter han sig skyldig i alle anklager og har tidligere kaldt retssagen en "politisk skueplads".

Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes - eller på dansk Patriotiske europæere mod islamisering af vestlige lande) har siden efteråret 2014 arrangeret islamkritiske demonstrationer i en række tyske byer.

Bevægelsens første demonstration samlede omkring 350 mennesker, mens en demonstration ugen efter angrebet på magasinet Charlie Hebdo i Paris i januar 2015 samlede flere end 25.000 mennesker i Dresden.

De protesterede imod det, de mener, er en voksende islamisering af Tyskland.

Men kort tid efter blev Pegida ramt af en skandale, da et billede af Lutz Bachmann udklædt som Adolf Hitler begyndte at cirkulere på internettet.

Det skar gevaldigt ned i antallet af deltagere i demonstrationerne i såvel Dresden som i de andre byer, hvor Pegida er aktiv.

/ritzau/dpa/AFP