Partier vil have kontroversiel aftale til folkeafstemning: "Den er udemokratisk"

Enhedslisten og Alternativet vil give danskerne mulighed for at stemme om, hvorvidt Danmark skal med i frihandelsaftalen mellem EU og Canada.
Søren Søndergaard (Ø) og Rasmus Nordqvist (Å) vil have handelsaftalen mellem EU og Canada til folkeafstemning.
Søren Søndergaard (Ø) og Rasmus Nordqvist (Å) vil have handelsaftalen mellem EU og Canada til folkeafstemning. Foto: Steen Brogaard

Det kan blive en dyr affære for Danmark at gå med i frihandelsaftalen mellem EU og Canada, fordi den åbner op for, at canadiske virksomheder kan sagsøge Danmark. Sådan lyder det fra Enhedslisten og Alternativet, der derfor vil have aftalen til folkeafstemning.

Men det afviser både Socialdemokraterne og Dansk Folkeparti, så det bliver svært at samle et politisk flertal for forslaget. Hvis vi skulle stemme om frihandelsaftalen med Canada, skulle vi stemme om hvad som helst, lyder det fra de to partier.

Men lige præcis i EU-spørgsmål er politikerne ofte ude af trit med befolkningen, og derfor er det ifølge Enhedslisten god skik at spørge befolkningen, inden Folketinget træffer store og uigenkaldelige beslutninger. 

- Aftalen vil åbne op for, at multinationale selskaber kan anlægge million-sager imod Danmark, hvis Folketinget vedtager ny lovgivning, selskaberne ikke bryder sig om. Helt uden for de danske domstole, siger EU-ordfører i Enhendslisten Søren Søndergaard.

- Det er udemokratisk og vil have vidtrækkende konsekvenser for Danmarks mulighed for at sikre ordentligt arbejdsmiljø, forbrugerbeskyttelse og miljøstandarder. Derfor skal den danske befolkning selvfølgelig spørges, siger han.

Tror ikke på retssager

Men hverken Dansk Folkeparti eller Socialdemokraterne tror på, at Danmark nogenside vil blive dømt i en retssag mod en canadisk virksomhed.

- Det her er en fuldstændig fredelig handelsaftale. Det er en total illusion at forestille sig, at der skulle komme sådan en dom, siger Kenneth Kristensen Berth, der er EU-ordfører for Dansk Folkeparti.

Hvis handelsaftalen med Canada skal til folkeafstemning, hvorfor skulle vi så ikke til stemmeurnerne, da vi for to år siden indgik en lignende aftale med Sydkorea, spørger Socialdemokraternes EU-ordfører Peter Hummelgaard.

- Den aftale er en af grundene til, at der har været  fremgang i produktionen, fordi der er kommet mere efterspørgsel efter de ting, vi er dygtige til at lave som medicin og grøn energi. Det er også det, vi håber vil være tilfældet med Canada, siger han.

Godt eller skidt for økonomien?

Formålet med handelsaftalen er netop at øge samhandelen mellem EU og Canada. Men økonomerne kan ikke blive enige om, hvilken betydning aftalen vil få for økonomien. EU-kommissionens officielle beregninger viser, at aftalen vil skabe flere job og lønfremgang i Danmark og resten af Europa.

Men i sidste uge kunne Avisen.dk fortælle om en ny analyse, foretaget af en økonom i FN's afdeling for økonomi og sociale forhold, Pierre Kohler, der viste det stik modsatte.

- Vores analyse viser, at nogle tjener på det, og det er virksomhederne, mens lønmodtagerne taber, sagde han blandt andet i den sammenhæng.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) til forslaget om at sende handelsaftalen til folkeafstemning.

Udenrigsministeriet oplyser dog i en mail, at Anders Samuelsen vil drøfte forslaget i folketinget, når det bliver fremsat. Men at folkeafstemninger i Danmark enten handler om grundlovsændringer eller suverænitetsafgivelse, og at det ikke er tilfældet i forbindelse med handelsaftalen.

Ministeriets økonomer kalder desuden Pierre Kohlers konklusioner for misvisende.

”Konklusionerne i artiklen strider mod de øvrige vurderinger, der forudsiger, at CETA vil have en positiv effekt både for europæisk og canadisk økonomi. Kohler og Storm opnår deres resultater ved at antage, at CETA fører til pres på lønomkostninger, skatteindtægter og offentlige udgifter. Erfaringen fra andre frihandelsaftaler tilsiger, at dette ikke er realistiske antagelser,” skriver ministeriet til Avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.