Minister slår fast: Aktivering nytter ikke
Beskæftigelsesministeren giver kommunerne en røffel: Aktivering duer jo ikke. Jens Dresling
Der er ingen kære mor. Aktivering til ledige er ofte nyttesløs, derfor må kommunerne vinke farvel til halv milliard, lyder det.

Ufaglærte ledige har kun sjældent glæde af at komme i aktivering.

Så klar i mælet er beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), som dermed gør op med adskillige års beskæftigelsespolitik.

"Vi kan se, at der er rigtig mange af vores ledige, der er ufaglærte. Jeg tror ikke ret mange af dem, kan drage nytte af et aktiveringskursus," siger hun til Avisen.dk.

Udmeldingen fra Mette Frederiksen kommer fordi regeringen i sit finanslovsforslag lægger op til at tage 500 millioner kroner fra aktiveringsindsatsen i landets kommunerne.

"Vi vælger at sige, at vi tror mere på uddannelse end på almindelig aktivering. Og jeg synes, vi har noget at stå på i den sag. Vi kan se, når vi kigger på midlerne, at der bliver brugt rigtig mange penge på aktivering og ikke så mange til uddannelse. Jeg tror uddannelse er den bedste vej ud af arbejdsløshed," forklarer ministeren.

Dermed går hun stik imod sin partifælle Erik Nielsen (S), der er formand for Kommunernes Landsforening.

Kommuner og Socialrådgivere frygter for de svageste

"Aktiveringen har været udskældt - og med rette. Men det virker til, at man på Christiansborg lider af den opfattelse, at man derfor kan fjerne en stor del af finansieringen, uden at det får konsekvenser," sagde Erik Nielsen onsdag til Avisen.dk.

Han bliver bakket op af Socialrårdgivernes formand, Betina Post. Hun mener, at regeringen ofrer de svageste arbejdsløse i kampen for at redde tusindvis af ledige, som er på vej til at miste dagpengene.

Den beskyldning afviser Mette Frederiksen dog blankt.

"Jeg glemmer ikke nogen, og slet ikke de mest udsatte borgere. Men jeg kan bare se, at vi får mere ud af vores penge," siger hun, og tilføjer:

"Jeg tror, vi får mere ud af, at rette pengene henimod uddannelse i stedet for dét, der i manges oplevelse har været aktivering, som ikke har haft det nødvendige udbytte," lyder det.

Regeringen blev fredag enige med LO, Dansk Arbejdsgiverforening, Akademikernes Centralorganisation, hovedorganisationen FTF, Kommunernes Landsforening og A-kassernes Samvirke om en akutpakke til de ledige, som mister dagpengene i 2013.

332 millioner kroner vil parterne bruge på bl.a. at styrke jobrotation og hjælpe til bedre jobsøgning.