Overlydsfly såsom flyfabrikken Booms Overture og andre firmaers bud på fly, som kan flyve hurtigere end lyden, har skabt en stor interesse hos mange flyselskaber.
For selv om 1970, -80 og -90'ernes Concorde-rejser mest var skabt til top-forretningsfolk i en analog tidsalder, hvor tiden var knap, så disse kunne have stor gavn af, at flyvetiden fra London til New York kun var 3 1/2 timer og ikke 7, og fra Paris 4 timer og ikke 8, så er det jo ret ligegyldigt i dag med "hjemmearbejde/den digitale udvikling".
Men superstjerner, millionærer og andet godtfolk nød også dengang at kunne flyve hurtigere end lyden i Concorden, fordi de så også kunne være sikker på ikke at møde "pøbelen", som jo ikke havde råd til de rasende dyre flybilletter.
Og lige sidstnævnte grupper er der ligesom ikke blevet færre af siden dengang. Tværtimod. Så der er helt sikkert et marked for super-eksklusive overlydsfly til jetsettet, som vi andre "dødelige" så kan høre braget fra, når de gennembryder lydmuren.
Og netop det her faktum, at overlydsfly larmer – ikke kun ved takeoff, men især når de gennembryder lydmuren, har altid været overlydsflyenes akilleshæl. Og derfor forbød USA også dengang alle Concorde-fly over land, så markedet ret beset blev indskrumpet til kun at gælde tre byer: Paris, London og New York (og Washington i starten). Altså begrænset til at lydmursbraget kun kunne høres over Atlanten.
Men konstruktionen på de nye fly mindsker dette brag, påstår fabrikkerne. Ydermere vil de kun ind over land flyve lige under lydens hastighed også kaldet Mach1, så man helt undgår bragene.
En anden ulempe ved de gamle Concorde-fly var, at de var helt urimeligt tørstige. Man er faktisk i tvivl, om de nogensinde gav overskud trods de vanvittige billetpriser, da de slugte så meget brændstof.
Men det var dengang, for i dag bygges fly ikke kun af aluminium, men også mange andre lettere materialer såsom kulfiber, der både er stærkere og meget lettere. Ydermere vil man også flyve på 100% bio-brændstof.
Om alle disse tiltag er nok til, at vi atter kan se overlydsfly i alverdens lufthavne i den nære fremtid, eller om det hele strander på tegnebrættet må tiden vise. Interessen er der som sagt fra de store flyselskaber.
Foto: Scanpix
Concordens storhed og fald
* Bygget i samarbejde med franske Aerospatiale og britiske BAC.
* Fløj første gang i 1969.
* Taget i brug kommercielt i 1976.
* En enkeltbillet kostede dengang 40.000 kroner.
* Kunne flyve over 2.000 km/t.
* Brugte 25.000 liter brændstof i timen.
* Et fly styrtede ned i juli 2000 efter takeoff fra Charles de Gaulle-lufthavnen i Paris - alle 109 personer om bord omkom samt fire mennesker på et hotel, som flyet ramte.
* Alle fly blev holdt på jorden lige efter, men kom i luften igen.
* I 2003 blev Concorde-flyene skrottet.