Fodboldklubben Fremad Amager, der spiller i den næstbedste danske fodboldrække, har i de seneste måneder kæmpet for at redde sig fra en konkurs.
Det lykkedes torsdag med hjælp fra den lokale virksomhed Velkommen A/S.
------------
Her er et overblik over konkurser i dansk elitefodbold:
* 1985 og 1990: Fremad Amager.
I forsøget på at drive professionel fodbold og rykke op i landets bedste fodboldrække gik det to gange galt for Fremad Amager. Kassen var tom første gang forud for 1985-sæsonen. Fem år senere blev klubben atter erklæret konkurs. Ingen af konkurserne medførte en tvangsnedrykning.
* 1993: BK Frem.
Som den første klub i Danmark blev BK Frem tvangsnedrykket på grund af en konkurs. Efter at have haft dårlig økonomi i længere tid endte klubben med at rykke ned i 1. division, og herefter måtte den til sidst opgive at betale en milliongæld til sine kreditorer, der blandt andet talte spillere og tidligere spillere. Det medførte tvangsnedrykning til Danmarksserien. Ti år efter konkursen rykkede Frem tilbage i Superligaen.
* 2001: Lyngby FC.
Det professionelle selskab bag Lyngby Boldklub står bag danmarkshistoriens mest berømt fodboldkonkurs. Midt i superligasæsonen 2001/02 blev klubben erklæret konkurs, men blev først tvangsnedrykket to rækker efter sæsonen. Klubben nåede at spille afskedskamp med sine professionelle spillere 2. december 2001 mod Brøndby, mens et amatørhold ugen efter tog til Aarhus og blev slagtet 0-7 af AGF. Hele foråret spillede Lyngby med amatørspillere, og de fik skrabet et enkelt point til sig i en udekamp mod Vejle. Lyngby rykkede ikke bare ned i 1. division, men blev tvangsnedrykket til Danmarksserien efter sæsonen. I sommeren 2007 kom klubben tilbage i Superligaen under navnet Lyngby Boldklub. Efter Lyngbys konkurs gik man væk fra, at konkursramte fodboldklubber skulle færdigspille sæsonen med et amatørhold.
* 2004: FC Nordjylland.
Den professionelle overbygning af Aalborg Chang nåede at leve i tre år, og klubben spillede sig op i 1. division. Det nordjyske fodboldeventyr var finansieret af erhvervsmanden og den tidligere professionelle fodboldspiller Ole Bach Jensen, men han trak sin økonomiske støtte til klubben. Ingen andre ønskede at fortsætte med at drive en professionel fodboldklub, og Aalborg Chang blev igen udelukkende en breddeklub.
* 2009: Køge Boldklub.
Efter flere års økonomisk uføre blev Køge Boldklub erklæret konkurs midt i 2008/09-sæsonen. Klubben blev taberdømt i resten af sine kampe i 1. division, men slap på sin vis for en degradering. Efter sæsonen trådte fusionen med naboen Herfølge Boldklub nemlig i kraft, og holdet spiller i dag fortsat under navnet HB Køge i landets næstbedste række.
* 2009: FC Amager.
Den ambitiøse overbygning af Fremad Amager havde en kort levetid. En investorgruppe ledet af den tidligere superligabomber Todi Jönsson kunne ikke få sat skub i økonomien, og allerede i løbet af klubbens første - og eneste - sæson, blev den erklæret konkurs. Det skete i foråret 2009, hvor holdet i lighed med Køge Boldklub blev taberdømt i resten af sine kampe. Det var Fremad Amagers tredje konkurs. Klubben blev tvangsnedrykket og måtte spille helt nede i Københavnerserien i den efterfølgende sæson.
* 2010: Frem.
Valby-klubben måtte dreje nøglen om for anden gang, efter at klubben i flere år havde kæmpet med at få økonomien til at hænge sammen. Klubben måtte indgive konkursbegæring efter en nedrykning fra 1. til 2. division. Klubben endte i stedet med at blive tvangsnedrykket til Københavnerserien. I dag spiller Frem i 3. division.
* 2013: FC Fyn.
Overbygningen af B1909, B1913 og Dalum IF nåede at eksistere i syv år. Odense-klubben startede sin tilværelse i 2. division og nåede to gange at rykke op i 1. division, hvor den også befandt sig, da den gik konkurs. Klubben forsøgte ihærdigt at udarbejde en økonomisk redningsplan, men måtte i januar 2013 sande, at det ikke kunne lykkes. Klubben havde blandt andet gæld som følge af feriepengesagen i dansk fodbold. De tre FC Fyn-klubber konkurrerer i dag atter hver for sig.
* 2015: FC Vestsjælland.
Den professionelle overbygning af Slagelse B & I lignede længe en succeshistorie. FC Vestsjælland blev etableret i sommeren 2008, og i sin første sæson lykkedes det at rykke op i 1. division, hvor klubben spillede i fire sæsoner, før den rykkede videre op i Superligaen. Da klubben rykkede ned i sommeren 2015 efter blandt andet at have spillet pokalfinale kort forinden, hang indtægter og udgifter ikke længere sammen. Klubejeren, den tidligere AGF-mæcen Kurt Andersen, forsøgte at afhænde klubben, men ingen ville købe den. Slagelse B & I spiller i dag i 3. division.
Kilder: Ritzau, bold.dk, Tipsbladet.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.