OVERBLIK: Her er Løkkes køreplan for sundhedsudspillet

VLAK-regeringen går efter en aftale med Dansk Folkeparti inden valget. Her er et overblik over køreplanen.

VLAK-regeringen fremlagde onsdag sit sundhedsudspil "Patienten først - nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder".

Målet med udspillet er at finde seks milliarder kroner til 2000 flere sygeplejersker, flere læger og mere sundhed tæt på borgerne. Der er dog lang vej, før regeringens udspil bliver omsat til virkelighed.

Her er et overblik:

* Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fastslog ved fremlæggelsen, at udspillet ikke når at blive gennemført inden folketingsvalget, som senest skal holdes 17. juni.

* Regeringen går i stedet efter en politisk aftale inden valget. Det betyder, at de partier, som indgår aftalen, også skal have flertal efter valget, før sundhedsreformen kan blive til virkelighed.

* Aftalen vil formentlig alene blive indgået med støttepartiet Dansk Folkeparti, da alle oppositionspartierne er kritiske over for regeringens udspil. Dermed skal blå blok vinde valget - ellers vil aftalen formentlig være betydningsløs.

* På den baggrund ventes et af temaerne i valgkampen at blive regeringens sundhedsudspil - og mulige aftale med DF - over for oppositionens bud på et bedre sundhedsvæsen.

* Forhandlingerne om sundhedsudspillet kan måske tage en-to måneder. Da Lars Løkke Rasmussen har gjort det klart, at han ønsker en aftale i hus inden valget, må det betyde, at valgudskrivelsen bliver udskudt lidt endnu.

* Ud over at forhandle udspillet på plads med Dansk Folkeparti, vil regeringen bruge tiden frem til valget på at overbevise nogle af kritikerne i regioner, kommuner, blandt sundhedspersonalet og i regeringspartiernes bagland.

* Regeringen vil holde møder med Danske Regioner og Kommunernes Landsforening, som står over for store forandringer, hvis udspillet gennemføres.

* Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) vil desuden tage en længere møderække med alle interesseorganisationer på sundhedsområdet. Det vil blandt andet sige lægernes og sygeplejerskernes repræsentanter.

* Lars Løkke Rasmussen gjorde det ved fremlæggelsen klart, at han håber, at flere, måske især sundhedspersonalet, vil blive overbevist, når de får lov til at stille spørgsmål og få indsigt i detaljerne i planen.

* Det er vigtigt for regeringens afsæt i valgkampen, at det lykkes at overbevise personalet om, at udspillet ikke er en centraliserende skrivebordsøvelse, som kritikken har lydt.

* Første skridt i forsøget på at forklare udspillets detaljer bliver taget fredag i denne uge. Her vil regeringen ifølge sundhedsminister Ellen Trane Nørby fremlægge et udspil om flere hænder og "mere arbejdsglæde" i sundhedsvæsnet.

/ritzau/