Oppositionen kræver afhøringer i Folketinget

Den røde blok pønser på, efter britisk forbillede, at kunne indkalde vidner til krydsforhør.
Her afhøres James og Robert Murdoch i det engelske parlament. Oppositionen barsler tanker om en dansk pendant.
Her afhøres James og Robert Murdoch i det engelske parlament. Oppositionen barsler tanker om en dansk pendant. Foto: AP / POLFOTO

Høringer i parlamentet er et højaktuelt emne for tiden med afhøringerne af topfolkene bag skandaleavisen News of the World.

Nu melder oppositionen herhjemme sig på banen med ideen om en dansk version af det britiske system.

Væsentlige sager som Irak-krigen og den seneste betændte sag om fejl i sager om statsborgerskab kalder på høringer i Folketinget, på opfordring af et mindretal, lyder fra S og SF, der gør sig sommertanker om parlamentshøringer, fordi samråd ikke garanterer svar.

"Vi så for eksempel med Irak-krigen, at der aldrig kom den høring, som blev lovet. Den daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) kom aldrig til at svare på spørgsmål om grundlaget for krigen," siger Carsten Hansen, der er gruppeformand i Socialdemokratiet, til Newspaq.

Anne Baastrup fra SF mener, at kommissioner tager alt for lang tid og kan blive en syltekrukke. Egentlige høringer kan hurtigt sikre svar i højaktuelle sager.

"Den måde, de gør det på i England og USA, er en god måde. Dels får man ministeren på, dels får man også embedsapparatet spurgt, under vidnebeskyttelse, og afgjort sagerne hurtigt," siger hun.

Carsten Hansen peger på den sag, der kostede Birte Rønn Hornbech (V) jobbet som integrationsminister, efter store fejl i forbindelse med statsborgerskab til statsløse palæstinensere.

"Havde vi haft en høring, så skulle Birte Rønn Hornbech svare for sig, hvilket hun jo ikke gjorde, da der var samråd i Folketinget," siger Carsten Hansen.

Carsten Hansen mener, at VKO-blokken har blokeret for høringer, fordi der ikke er mindretalsbeskyttelse i Danmark. Han peger på, at en model kan være, at 2/5 af Folketinget skal kunne kræve en høring.

Det er Venstres gruppeformand Kristian Jensen langt fra enig i. Han kalder oppositionens forslag for "en mærkelig idé."

"Hvis det er, fordi politikerne gerne vil sætte sig selv i scene, synes jeg, det er spild af skatteydernes penge. Hvis man vil anklage folk, har vi domstolene med nogle retsgarantier, der beskytter folk, uanset hvad man måtte mene om dem," siger han til Information.

Professor i statskundskab ved Københavns Universitet Tim Knudsen peger over for Information på, at de politiske kontrolmuligheder er begrænsede.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.