De offentligt ansatte vil helst selv sidde med ved bordet, når det skal vurderes, hvad deres arbejdskraft er værd.
Det skriver Dansk Arbejdsgiverforening (DA) ud fra en rundspørge, som Wilke har foretaget for deres medlemsblad Agenda.
30 procent af de adspurgte offentligt ansatte mener, at det er fagforeningen, der er bedst til at vurdere, hvad den enkelte skal have i løn.
Men 37 procent vil egentligt helst selv forhandle lønnen, og yderligere 26 procent er ikke afvisende over for selv at forhandle.
Og de tal overrasker Flemming Ibsen, der er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.
"Der er virkelig sket noget. For ti år siden dokumenterede vi det modsatte, så der er sket et holdningsskifte," siger han til Agenda.
Dermed går medlemmernes ønske stik imod de kommunale tjenestemænd og overenskomstansatte (KTO)'s, krav til overenskomstforhandlingerne, der har sine første egentlige politiske forhandlinger om to ugers tid.
I sidste uge fortalte KTO's hovedforhandler, Anders Bondo Christensen, til Newspaq, at han på ingen måde kunne forestille sig at indføre individuelle lønforhandlinger.
Og Flemming Ibsen mener, at fagforeningerne ønsker at fastholde grebet om løndannelsen.
"I det omfang, de ikke kan styre den centralt, så foretrækker de lokal løndannelse, som skal forhandles med tillidsrepræsentanterne. De er bange for at tabe magten over løndannelsen, som de bruger til at legitimere sig over for medlemmerne på," siger han til Agenda.
Anders Bondo Christensen mener dog, at han handler i overensstemmelse med sine medlemmer, når han sætter sig ind til overenskomstforhandlingerne.
Kilde: Agenda