Nyvalg i Spanien efter fire måneders politisk stilstand

Spaniens kong Felipe VI (tv), der taler med den fungerende spanske premierminister Mariano Rajoy i Zarzuela paladset i Madrid, har udskrevet valg til parlamentet efter fire måneders politisk krise. (Foto: Foto: Angel Diaz/AP)

Den spanske parlamentsformand håber, at det kan gå hurtigt med at danne regering efter nyvalg.

Spaniens kong Felipe VI har udskrevet parlamentsvalg, der holdes den 26. juni.

- Lad os håbe, at vi har alle har lært noget, og at det næste parlament vil kunne nå frem til en regeringsaftale så hurtigt som muligt, siger den spanske parlamentsformand Patxi Lopez, som tirsdag bekræfter, at kongen har underskrevet et dekret om nyvalg.

Den spanske konge sagde for en uge siden, at han ikke ville pege på ny forhandlingsleder, så nyvalg syntes givet.

Spanien har været fastlåst i en fire måneder lang politisk krise. Valget i Spanien i december endte i en så kompliceret parlamentarisk situation, at partierne ikke har kunnet lblive enige om at danne en koalitionsregering.

Lederen af Spaniens socialistiske parti, Pedro Sanchez, fastslog i sidste uge, at et nyt parlamentsvalg var uundgåeligt, da han ikke kunne finde støtte til en ny tillidsafstemning i parlamentet.

Samme besked lød fra den fungerende premierminister, Mariano Rajoy. Han har også gjort det klart, at han savner støtte fra et flertal i parlamentet.

Siden valget er Spanien ledet af et forretningsministerium under ledelse af Partido Popular (PP) med Mariano Rajoy som fungerende premierminister.

Parlamentets fire partier er PP, der vandt 123 af parlamentets 350 pladser, Socialisterne med 90 mandater, det stærkt venstreorienterede parti Podemos med 69 mandater og midterpartiet Ciudadanos med 40 pladser.

/ritzau/Reuters