Nyfødte skal knokle til de fylder 77 år

71-årige Astrid Johansen er folkepensionist. Det barn, der fødes i dag skal arbejde til hun fylder 77 år. (Foto: Foto: Ida Marie Odgaard/ Ritzau Scanpix)

Det barn, der bliver født i dag skal arbejde 12 år længere end bedsteforældrene, men de kan nå at spare mere op, så forskellen ikke bliver så markant, viser nye beregninger.

Aldersgrænsen for, hvornår man kan modtage folkepension vil stige i de kommende år, så børn født i år kan se frem til at stå på stilladset eller sidde ved kassen til de fylder 77. Det er 12 år længere på arbejdsmarkedet end bedsteforældrene - i gennemsnit.

Nye tal viser dog, at forskellen i virkeligheden næppe bliver helt så markant. Beregninger fra PFA Pension viser, at årgang 2018 mere præcist kan gå på pension som 73-årige og alligevel opretholde en almindelig levestandard som pensionist, skriver Berlingske. Forklaringen er, at den kommende generation får flere år til at spare op til pension.

- Der vil selvfølgelig være nogen, som ikke når at spare nok op og må blive på arbejdsmarkedet. Men flere og flere vil spare så meget op, at de selv kan planlægge, hvornår de vil gå på pension og gøre det for egen regning, siger Marianne Thørs, uafhængig privatøkonomisk rådgiver.

Samfundets normer vigtige

PFA har i beregningerne set på, hvor meget fem forskellige årgange når at spare op til pension i forhold til generation 1953, der kan gå på pension i år. Beregningerne viser, at årgang 2018 når at spare 1,2 mio. kroner ekstra op til pension før skat i forhold til bedsteforældrene.

Når stadig flere får økonomisk mulighed for at forlade arbejdsmarkedet før folkepensionsalderen, vil flere også gøre det, vurderer Carsten Holdum, forbrugerøkonom i PFA. Men det afhænger blandt andet af samfundets normer:

- Når jeg møder unge i dag, siger de, at de aldrig vil arbejde til de bliver 75 år. Men når jeg siger, at andre kommer til at gøre det samme, bliver de mere beroliget. Der er ved at danne sig en norm om, at man skal arbejde længere for samfundet og for sin egen skyld, siger Carsten Holdum.