Ontario lavede i 2003 en omfattende skolereform, der er blevet fremstillet som et succesfuldt forbillede for det danske skolesystem.
Foreløbig har næsten hver tredje af landets kommuner inden for de seneste fire år været på studietur til Ontario. Det viser en rundspørge, som netavisen Altinget har foretaget blandt landets 98 kommuner, hvor 91 kommuner har svaret.
I alt har 725 lokalpolitikere, embedsmænd og skolefolk fra danske kommuner været på en typisk fem-syv dages studietur i Ontario, hvor undervisningsministeriet ligefrem har oprettet en særlig afdeling til udelukkende at tage sig af udenlandske gæster.
Ifølge professor Per Fibæk Laursen fra DPU, Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, er de kommunale studieture til Canada udtryk for en "modebølge."
"I 90'erne rejste en strøm af skolefolk til New Zealand, som var det store forbillede i en periode, og siden så vi en tilsvarende strøm til Finland. Og nu er det så Ontario, der er kommet på mode. Nogle gange kan man godt undre sig over, hvad der kommer ud af sådan nogle besøg," siger professor Per Fibæk Laursen til Altinget.
Ifølge rundspørgen har studieturene i alt kostet cirka 11,5 millioner kroner.
Mange af de kommuner, der har oplyst, at de ikke har været i Ontario, beretter, at de har overvejet det, men har droppet det af økonomiske årsager. Og de kommunale rejseudgifter har da også flere steder medført lokal turbulens allerede inden, delegationerne checkede ind i lufthavnen.
I Mariagerfjord Kommune faldt det flere byrådsmedlemmer for brystet, at kommunen i oktober har sendt en 52 mand stor delegation til Ontario til en samlet udgift på 1,3 millioner kroner, samtidig med at kommunen har måttet skære ned.
Den samme kritik blev rejst i Horsens, der har brugt 2,6 millioner kroner på at sende i alt 100 politikere og medarbejdere til Canada over to omgange.
"Det var ikke en rødvinstur, det var i høj grad en faglig tur, og det reformprojekt, vi har lavet i Horsens, blev faktisk defineret på baggrund af turen til Ontario," siger kommunens direktør for arbejdsmarked og uddannelse, Peter Sinding Poulsen til Altinget.
"Men det har også givet en lokal diskussion og refleksion bagefter, og det er jo ikke noget man skal gøre hvert år. Men vi tager stort set aldrig på studieture i Horsens, så jeg synes ikke, der var noget at være flov over. Vi står hundrede procent på mål for den tur. Men det er klart, at 2,5 millioner kroner er jo 2,5 millioner kroner," siger direktøren.
Liberal Alliances Merete Riisager, der er både undervisnings- og kommunalordfører, er til gengæld ikke imponeret over, at kommunerne valfarter til Ontario.
"Hvor er det skørt. Det er jo en epidemi. Det virker som om, at der er tale om en lemmingeeffekt, hvor alle samme rejser langt væk for at se det samme i stedet for at lære af hinanden. Det bliver jo rimeligt pebret, hvis alle sammen skal til Canada, og det her må ikke blive en undskyldning for at tage på en dejlig tur langt væk," siger Merete Riisager.
Samtidig viser det sig, at det rent faktisk er gået ned ad bakke for Ontario i Pisa-undersøgelserne, siden den canadiske provins indførte sin reform for 13 år siden.