Administration 

Nye tal: Fire ud af ti chefer håndterer forandringer dårligt

(Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix (arkivfoto))

Flytninger, fyringer, lukninger og sammenlægninger. Flere end hver anden lønmodtager har oplevet større forandringer på jobbet de seneste to år, viser ny undersøgelse. Langt fra alle chefer får topkarakterer for deres indsats.

Fire ud af ti lønmodtagere, der har oplevet større forandringer på jobbet, mener, at ledelsen håndterede forløbet dårligt. 

Det fremgår af en ny, omfattende kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø fra hovedorganisationen FTF, som repræsenterer 450.000 lønmodtagere.

Ifølge den nye undersøgelse, som rådgivningsvirksomheden COWI har udført for FTF, har over halvdelen - 54 procent - af de danske lønmodtagere inden for de seneste to år oplevet større forandringer som flytninger, lukninger, udlicitering, sammenlægninger eller fyringsrunder.

Blandt medlemmer af FTFs medlemsforbund er det 59 procent, der har haft større forandringer inde på livet. Det er især lønmodtagere i job, hvor de har myndighedsopgaver og forvalter lovgivning, der giver ledelsen dumpekarakter for håndteringen af forandringerne. Blandt socialrådgivere, politifolk og ansatte i Skat svarer 56 procent, at ledelsen var dårlig eller meget dårlig til at stå i spidsen for processen.

LÆS OGSÅ: Pres på socialrådgivere: 'Jeg var simpelthen ved at dø af stress'

Men også lærere, sundhedspersonale, it-folk og ansatte i finanssektoren har oplevet chefer, der ikke formåede at lede forandringer til topkarakter. I disse faggrupper svarer 40 procent, at ledelsens præstation var dårlig eller meget dårlig.

Undersøgelsen kommer på et tidspunkt, hvor regeringen netop har meddelt, at knap 3.500 statslige job skal flyttes til provinsen. Formanden for FTF, Bente Sorgenfrey, ser med stor alvor på lønmodtagernes signaler:

- Forandringer er med til at lægge pres på medarbejderne, og det kan generere et dårligt arbejdsmiljø. Vi hører om medarbejdere, der ikke oplever, at de bliver involveret nok, og at det belaster arbejdsmiljøet, siger Bente Sorgenfrey.

Hun medgiver, at information om udflytning af statslige arbejdspladser ikke kan præsenteres, før den politiske beslutning er truffet. 

- Det er klart, men når beslutningen er truffet, skal man være hurtig til at informere personalet og tage en grundig dialog med hver enkelt medarbejder. Det er et kæmpe arbejde, men nødvendigt, siger FTF-formanden.

I Ledernes Hovedorganisation kalder arbejdsmiljøchef Lars Andersen forandringer 'en integreret del af det danske arbejdsmarked'.

-Og heldigvis for det, pointerer han.

LÆS OGSÅ: Kæmpe pres på betjente og socialrådgivere: "Hårde og belastende job"

Men at fire ud af ti kalder ledelsens håndtering af forandringerne for 'dårlig' eller 'meget dårlig' er ikke tilfredsstillende:

- Vi kan og skal blive bedre til at inddrage både ledere og medarbejdere, så vi sikrer ejerskab til forandringerne. Hvis der er mistillid og uklarhed, skaber man modvilje. Og når der er modvilje, går man ikke med i forandringerne, og så bliver resultatet dårligere, siger Lars Andersen. 

Han hæfter sig dog samtidig ved, at deltagerne i den nye undersøgelse er blevet bedt om at forholde sig til blandt andet flytninger, lukninger og fyringer: 

- Det er som udgangspunkt noget, der har en potentiel negativ konsekvens. Hvis der er uklarhed om, hvor man er på vej hen, og den nærmeste leder trækker på skulderen, så bliver man selvfølgelig utryg, siger Lars Andersen og pointerer, at der også er mange forandringer, som 'bliver gennemført enormt godt'.

Men forudsætningen for, at forandringer lykkes, er, at medarbejderne oplever, at deres faglighed bliver inddraget, mener Rikke Thomsen, der er arbejdsmiljøkonsulent i HK/Stat. Det sker blot ikke altid, erfarede hun, da hun skrev en ph.d.-afhandling om statsansattes arbejde og faglighed.

- Problemerne opstår, når forandringer gennemføres med så stor hyppighed og hastighed, at man ikke standser op og forholder sig til mulige konsekvenser af forandringerne, for meningen i arbejdet og for de værdifulde relationer, der støtter den gode løsning af opgaverne, siger Rikke Thomsen.

Hun nævner også, at teknologien - og ikke arbejdet i praksis - ofte får lov at styre. For eksempel når det bliver besluttet, at ny teknologi skal overtage arbejde, som administrativt personale tidligere tog sig af. Og det så viser sig, at ikke alle er lige fortrolige med det nye og stadig spørger de administrative kolleger til råds. Det skaber ifølge Rikke Thomsen arbejde, der er usynligt.

- Der er vedtaget en teknologibegejstring, man ikke må gå op imod. Men man går jo ikke imod, blot fordi man gerne vil kvalificere en udvikling, siger Rikke Thomsen.

I FTF opfordrer formand Bente Sorgenfrey medarbejdere, der står over for forandringer på jobbet, til at søge mest mulig indflydelse: 

- Det er vigtigt, at man som medarbejder tør være risikovillig. Man skal ikke læne sig tilbage, men være opmærksom på, hvilke kompetencer man mangler til det næste job. Det har man selv et ansvar for at gøre opmærksom på, siger Bente Sorgenfrey. 

Godt 9.600 medlemmer af FTF-forbund har deltaget i undersøgelsen. Dertil kommer besvarelser fra godt 1.800 danskere i gruppen 'lønmodtagere generelt'.

 

Medarbejdere: Sådan håndterer chefer forandringer

59 procent af FTF´erne i undersøgelsen har oplevet en eller flere større forandringer inden for de seneste to år. I gruppen lønmodtagere generelt er det tilsvarende tal 54 procent. De mest udbredte forandringer er sammenlægninger, lukninger og flytninger.

38 procent af FTF´erne, der har oplevet større forandringer, vurderer, at ledelsen har håndteret processen dårligt eller meget dårligt. Det tilsvarende tal blandt lønmodtagere generelt er 40 procent. 22 procent af FTF´erne, der har oplevet større forandringer, svarer, at ledelsen har handlet godt eller meget godt. 39 procent mener, at indsatsen er til en middel karakter. I gruppen lønmodtagere generelt vurderer 24 procent, at ledelsen har gjort det godt eller meget godt. 35 procent svarer 'middel.'

Det er især FTF´ere med myndighedsarbejde - socialrådgivere, politifolk og ansatte i Skat - der vurderer ledelsens indsats som dårlig eller meget dårlig.

Kilde: Rapporten: FTF ´ernes psykiske arbejdsmiljø - hovedresultater og konsekvenser for sygefravær og sygenærvær. 9.641 FTF-medlemmer har besvaret spørgeskema. I den generelle gruppe har 1.809 lønmodtagere deltaget. Udført af COWI.

 

 

 

Portræt af Nicklas Bendtner og hans kæreste Philine. Bendtner har solbriller på.
Kendte

Bendtner tordner mod

medierne efter indbrud

Politi med vandkanon mod demonstranter
Nyheder

Corona-udgangsforbud

udløser optøjer 

En politibil i bevægelse.
Krimi

Tyve kørte galt –

med politiet i hælene

Pelle Peter Jencel og Maria Jencel til DMA uddelingen i efteråret.
Underholdning

DR-værter: Lavede

baby under nedlukning

Den brændende dukke  med statsministerens hoved på.
Krimi

Dukkeafbrændingen:

Tre anholdt - en på fri fod

En dame smiler mens hun rører ved sit lange grå hår
Sundhed

Derfor bliver nogen hurtigere

gråhåret end andre

En vaccine dosis trækkes op i en nål. Glasset holdes af en hånd med en blå plastik handske.
Nyheder

Chok på sygehus:

Ansatte snyder

med vaccinekø

Et fly og en grædende kvinde i lufthavnen
Krimi

Nye undersøgelser:

MH370 blev skudt ned

En amerikansk snigskytte i nogle bjerge skyder
Helt vildt

Snigskytte dræber fem terrorister

med ét skud

Nyheder

Uafklaret Støjberg:

Jeg er stadig venstremand 

Melania og Donald Trump den sidste dag på vej op i et fly
Kendte

Rygter florerer:

Skilsmisse på vej

Underholdning

Danmarks yngste prinsesse 

fylder år

Et poolbord
Krimi

15 unge festede ulovligt 

med poolbord og bar i værksted

En mand bliver testet for corona
Corona

Positivprocent fra lyntest er

under 1 for tiende dag i træk

Politi i lufthavn går med mistænkt
Krimi

Verdens mest eftersøgte narkobaron:

ANHOLDT

Nyheder

Kinesisk minearbejder er reddet efter to uger under jorden

billede af signe lindkvist
Kendte

Signe Lindkvist
er rasende:
"Kæmpeidioter"

billede af Janni Ree
Kendte

Janni Ree i

kovending:

- Undskyld

billede af Lars Løkke Rasmussen
Nyheder

Lars Løkke-parti

kan brage ind

i Folketinget

Nicklas Bendtner
Kendte

Nicklas Bendtner
fanget i Dubai

Anne Louise Hassing ses her sammen med fire kolleger i badehotellet
Kendte

"Badehotellet"-stjerne

springer ud med

liderlig fortælling

johanne schmidt-nielsen sidder med hovedet i den ene hånd
Kendte

Johanne Schmidt-
Nielsen: Jeg skal

være mor igen

billede af skilt af med teksten ingen adgang på grund af corona
Corona

Fire kommuner

ligger under

bekymringsgrænse

sundhedsperson står med en test i hænderne
Corona

Britisk variant fylder mere i smittetallene

Billede af Larry King
Kendte

Den legendariske 

tv-vært Larry King

er død

politiets afspærringstape ses i buske
Krimi

Opdateret:

41-årig fængslet for drab

Michael Aastrup Jensen iført butterfly sammen med sin kone
Nyheder

Venstre-profil

beklager dybt:

- Det var en fejl 

skuespilleren Esben Dalgaard smiler
Underholdning

Dansk stjerne

skal tabe sig 30 kilo 

billede af skattestyrelsens hjemmeside
Nyheder

Her er jokeren

i årsopgørelsen

skuespilleren robert hansen smiler
Kendte

Robert Hansen sammen

med kæresten igen

kvinde med mundbind viser lottokupon
Helt vildt

Lotto-vanvid:

Vinder 6 milliarder

kroner 

strand med palmer under blå himmel
Rejser

Danskere bestiller rejser

- risikerer at miste både

ferie og penge

soldater ligger på jorden i p-kælder
Nyheder

Biden undskylder:

Soldater måtte

sove i P-kælder

venstres Michael Aastrup Jensen smiler
Nyheder

Kritik af V-ordfører:

Rejste til Dubai

med kæresten

sundhedsmedarbejder med ansigtsmaske står med vatpind og reagensglas
Nyheder

Laveste antal positive

siden september

Karsten Ree portræt
Kendte

Karsten Ree siger nej til vaccine

Hotel Burj Al Arab i Dubai
Nyheder

Trods negativ test:

33 danskere smittet i Dubai

chefforsker Patrick Vallance
Nyheder

Boris Johnson: Britisk mutation kan være mere dødelig

Kurt Thyboe med Karina Frimodt i baggrunden
Kendte

Kurt Thyboe i dyb sorg:

Min kvinde er død

Smilende kronprins ved skrivebord
Nyheder

Kronprinsen til møde om krænkelser

Ampul med vaccine
Corona

Flere vacciner forsinkes

Bil på hovedet på mark
Krimi

Alvorlig motorvejsulykke:

Bil endte på mark

stadion i Qatar
Sport

DBU afviser Qatar-boykot

sort mus på et bord
Helt vildt

Sensation:

Forskere får lamme

mus til at gå igen

Pernille Rosenkrantz-Theil på pressemøde
Nyheder

Vil aflyse alle eksamener i folkeskolen

hjemmetest-kit til coronatest
Corona

Hjemmetest kan

blive det nye våben

i corona-kampen

elg kigger ind i bil hvor der sidder en bekymret hund
Dyreliv

Her er årets

vildeste billeder

Nyheder

Strandede danskere

må selv finde hjem

kanyle og vaccineglas
Corona

9 ud af 10 danskere

siger ja til vaccine

Johannes Langkilde og Katrine Muff sidder foran en piano
Film og TV

Værtens hemmelighed:

Overvejede karriere

i musikken 

Arnold Schwarzenegger sidder i bil med sort mundbind og plaster på skulderen
Kendte

Arnold Schwarzenegger

har fået sprøjten

redningsarbejdere ved mine i kina
Krimi

Kamp mod uret:

Minearbejdere fanget

under jorden 

græsk strand set fra oven
Corona

Tiden er ikke moden:

Afviser vaccinepas

Daniel Craig med solbriller går på gade i rollen som James Bond
Film og TV

James Bond udskudt

igen igen igen

fly på landingsbanen i lufthavnen i Dubai
Rejser

Stopper alle fly

fra Dubai

Helle Thorning-Schmidt med korslagte arme.
Nyheder

Helle Thorning skal undersøge Trump

Nick Hækkerup på pressemøde
Nyheder

Nederlag til regeringen

To dinosaurer
Dyreliv

For første gang:

Dansk forsker finder

numsehul fra dinosaur

Annette Heick og Jesper Vollmer til reception
Kendte

Annette Heicks mand:

Så tæt var jeg på at dø

Natasja Crone i nedringet sort gallakjole sammen med Rasmus Tantholdt til en premiere.
Kendte

Turbulent forhold

Anders Steen Brandt
Film og TV

DR stjæler vejrvært fra TV2

Brændende bygning
Nyheder

Mindst 15 omkommet i brand på plejehjem

Mand suger på e-cigaret
Nyheder

Ny rapport:

Passiv rygning fra

e-cigaretter skader

Nyborg Slot set fra parken
Nyheder

Aflyser stor jubilæumsfest:

Byen er ældre end troet

københavns byret set udefra
Krimi

Mystisk sag: Kvinde

overså sin mands lig

Glade mennesker på festival
Nyheder

Kæmpe festival aflyst

Matte Frederiksen på Amalienborg under sidste ministerrokade.
Nyheder

Mette afslører

ministerrokade

Lars Mikkelsen i kostume fra Badehotellet. Her taler han i telefon.
Underholdning

Det bli'r i familien:

Lars Mikkelsen får rolle

i "Badehotellet" med

sin kone og søn

Krimi

Kevin Magnussen

vinder millionopgør

mod tidligere manager

Billede fra nyhavn i København.
Nyheder

Ulækker rekord:

Så KLAM er København

Amanda Gorman på talerstolen under indsættelsen af Joe Biden.
Nyheder

Stjerne for en aften:

Alle elsker ung digter

En saftig bøf bliver skåret ud.
Mad og drikke

Disse danskere

dropper kødet

En ung kvinde ligger på en seng på maven med åbne øjne.
Sundhed

Sover du dårligt?

Her er søvnekspertens

10 bedste råd

en person står på langrendsski ved en skov. Der ligger godt med sne overalt.
Nyheder

Skiferien hænger i

en tynd tråd:

Her er alternativerne

Joe Binden i det ovale kontor med mundbind på
Nyheder

Bidens første arbejdsdag:

Rydder op efter Trump

billede af robert hansen
Kendte

Robert Hansen

er single igen

billede af Robbie Willams
Kendte

Robbie Williams er

"ret syg" af covid-19

ældre borger bliver vaccineret
Nyheder

Borgere over 85 år må vente lidt på første vaccinestik

billede af Mai Manniche
Kendte

Mai Manniche provokerer:

- Nu booker jeg ferie til Dubai

Nyheder

Joe Biden er taget i ed som USA's præsident