Selv om vandtemperaturen om efteråret og vinteren langt fra indbyder alle til en dukkert, så bruger mange alligevel det kolde vand til at blive kvikket op.
Er du selv interesseret i at prøve kræfter med det kolde gys som vinterbader, bør du heller ikke vente med at komme i gang.
Det fortæller Susanna Søberg, der forsker i vinterbadning og samtidig har en ph.d. ved Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet.
Hun har også skrevet bogen "Hop i havet: Vinterbadninger gør dig sund og glad". Og med hendes viden inden for vinterbadning kalder hun slutningen af september for perfekt, hvis du vil starte ud.
- Er du helt ny og går med tanker om at starte vinterbadning op, så er det den helt perfekte måned at gøre det på. Du skal nemlig fortsætte med sommerbadningen her i september, da det er nu, at temperaturerne falder, fortæller hun.
På den måde kan man vænne kroppen til vand, der ikke er koldt, som vi kender det fra vintermånederne. Men de omkring 15 grader, som vandet er i efterårsmånederne, er alligevel koldt og dermed godt at starte op på.
- Når vi kommer ned på 15 grader koldt vand eller derunder, så får du stadig et såkaldt kuldechok, når du går i. Chokket er dog ikke stort lige nu, og det er godt for en nybegynder, da kroppen endnu ikke er kuldetilvænnet, siger Susanna Søberg.
Der er maksimalt 52 kilometer til den nærmeste fjord eller det nærmeste hav for alle herhjemme, fortæller Jørgen Hedevang, der er landsformand for sammenslutningen af Vinterbadeforeninger i Danmark. Det giver ideelle forhold til at komme i gang som nybegynder. (Arkivfoto). Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Dermed skal man se vinterbadning, som hvis man ønsker at træne op til at løbe længere distancer. Begynd nu, hvor temperaturen ikke er alt for kold, så kroppen trænes til at kunne håndtere det kuldechok, det kolde vand giver.
Derfor skal første tur i vandet også kun være et dyp, hvor du kommer ned med kroppen og hurtigt op igen. Senere kan turene i vandet blive længere.
Jørgen Hedevang, der er landsformand for sammenslutningen af vinterbadeforeninger i Danmark, råder også nybegyndere til at komme i gang nu.
Ifølge ham er der to måder at komme i gang med vinterbadning på.
- Enten har du mulighed for at komme i gang med et klubfællesskab, eller også finder du selv noget vand at bade i, som passer dig, siger Jørgen Hedevang.
Han anbefaler, at du finder nogen at bade med. Det kan enten være en person, som har erfaring med vinterbadning, eller en, der også gerne vil kaste sig ud i det kolde vand.
At bade sammen er både godt for motivationen til at fortsætte, men det skal også ses ud fra et sikkerhedsmæssigt synspunkt.
- Hvis den ene pludselig får det dårligt, så kan den anden hjælpe. Derfor råder jeg også folk til at tænke over at bade i dagslys, lyder det fra Jørgen Hedevang.
Bortset fra rådet om ikke at bade i mørke har Jørgen Hedevang ingen anbefalinger til, hvornår på dagen du bader. Det er smag og behag, og det handler mest om, hvornår de praktisk kan lade sig gøre, fortæller han.
Jørgen Hedevang kalder det også en stor fordel at finde en badebro, når du vinterbader, så du hurtigt og nemt kan komme i og op ad vandet.
Overvejer du at melde ind i en af landets vinterbadeklubber, som typisk har en badebro og sauna, er sæsonstarten mange steder i oktober-måned.
Af Mathias Sinius Mølgaard, Ritzau FOKUS
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.