Ny måling: Flertal vil have arveafgiften NED

Liberal Alliance vil gå til finanslovsforhandlingerne med et ønske om lavere arveafgift, siger skatteordfører Joachim B. Olsen (LA). (Foto: Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix)

63 procent af danskerne bakker Liberal Alliance op i kampen mod arveafgiften, viser ny måling. Men skal de vælge mellem velfærd eller lavere arveafgift, sejrer velfærden.

Et af de store politiske slagsmål i den kommende tid vil handle om den afgift, som arvinger betaler, når et familiemedlem dør.

I dag betaler den afdødes børn 15 procent i afgift på alt over 289.000 kroner. Den afgift er alt for høj, mener Liberal Alliance. Partiet så helst arveafgiften helt fjernet, men vælger i første omgang at gå til forhandlingerne om næste års finanslov med et ønske om at sænke den.

Og det ønske bakker danskerne op. Mere end seks ud af ti dansker - 63 procent - mener, at afgiften bør sænkes, viser en ny meningsmåling foretaget af Wilke for UgebrevetA4/Avisen.dk.

- Det er rigtig gode tal, som viser, at folk er enige med os i, at det er en uretfærdig skat. I min optik er det nok den mest urimelige skat, fordi det er en transaktionsskat på penge, der skifter hænder indenfor familien, siger skatteordfører Joachim B. Olsen (LA).

I meningsmålingen er vælgerne også blevet bedt om at vælge mellem offentlige investeringer i velfærd og lavere arveafgift. Her prioriterer et flertal velfærden. Ikke så underligt er det netop den del af målingen Socialdemokratiets skatteordfører, Jesper Petersen, finder mest interessant:

- Befolkningsudviklingen gør, at der ikke er meget at rutte med i den offentlige økonomi de kommende år, og så skal vi altså prioritere kvalitet på skolerne og i ældreplejen i stedet for at nedsætte arveafgiften, siger Jesper Petersen (S).

Han mener, at Liberal Alliance har haft et vist held med at fremstille sagen “på hovedet”:

- Det er den mest velstillede tiendedel, der får en meget stor del af gevinsten ved en lavere arveafgift. Det er ikke kassedamen, der arver en Strandvejsvilla. Så lavere arveafgift øger og cementerer uligheden til de næste generationer.

At danskerne vælger investeringer i velfærd fremfor lavere afgift på arv, overrasker ikke Joachim B. Olsen. Men det er en forkert modsætning, fordi råderummet er så stort, at der er penge til både velfærd og lavere skat, mener han:

-Folk vil jo altid gerne have mere offentlig velfærd, men vi har allerede verdens største offentlige sektor. Den kan ikke bare blive ved med at vokse, for folk har jo også nogle drømme, som kræver at de selv råder over flere af deres egne penge.

Ville du helst lette skatten på arbejde eller sænke arveafgiften?

- Det er fornuftigt at gøre begge dele, så det vil jeg ikke vælge mellem. Når det er sagt, så er arveafgiften måske den mest uretfærdige afgift, fordi den straffer dem, der gør som politikerne beder dem om; afdrager på gælden i deres hus og sparer op, siger Joachim B. Olsen (LA).

Arveafgiften indbringer 4,5 mia. kroner årligt.

LÆS MERE: Analyse: Er det smart at gøre de riges børn endnu rigere?

LÆS MERE: Se kortet: Her scorer rige på lavere arveafgift