En finanslov med bred politisk opbakning prioriterer udkantsområder med tilskud til gymnasier, akutlægebiler og stormflodssikring.
Dertil kommer den grønne omstilling og domstolene, og der afsættes blandt andet en akutpakke til havmiljøet på 400 millioner kroner, mens ældreplejen og regionernes akutberedskab styrkes med 700 millioner.
SF fremhæver, at partiet med finanslovsaftalen har fået midler til ældrepleje, bøger i skolerne, drikkevand og havmiljø.
- Velfærden og hverdagen bliver bedre for danskerne, siger partiformand Pia Olsen Dyhr (SF).
Udkantsområderne prioriteres blandt andet med tilskud på 110 millioner kroner til gymnasier, en ny pulje til kommuner ramt af stormfloder, højere kørselsfradrag for pendlere i yderkommuner og billigere færgebilletter til små øer.
Således gives der 275 millioner kroner til et øget akutberedskab, som eksempelvis kan gives til flere akutlægebiler, der kan komme hurtigere ud i yderområder.
Hos De Konservative har man kastet alle forhandlingskræfter efter én ting: En forhøjelse af servicefradraget. Det er fradrag for serviceydelser i hjemmet som rengøring, børnepasning eller pudsning af vinduer.
Fradraget, som i år er på 6.600 kroner, hæves i 2024 til 11.900 kroner. Det anslås af Finansministeriet at koste statskassen 40 millioner.
Liberal Alliance er med i finansloven for at stoppe en stigning i registreringsafgiften for elbiler, siger Ole Birk Olesen:
- Vi har gjort vores indflydelse gældende i forhold til det bundfradrag for elbiler, som skulle være steget i 2024 og 2025. Det holder vi på et cirka uændret niveau i de kommende år.
- Så dermed kan vi se linjerne i noget, der kunne være noget større, når der kommer en anden regering til, nemlig at vi ikke har en høj registreringsafgift på biler, der ikke forurener.
Borgerlige tager forbehold
De borgerlige partier står bag finansloven. Men uden den store glæde.
Det er bedre med en lille bid af kagen end at blive hjemme fra festen, lyder rationalet fra flere borgerlige partier.
- Det er ikke nogen hemmelighed, at jeg er en arg modstander af den regering, vi har, siger formand Inger Støjberg fra Danmarksdemokraterne, som har haft fokus rettet mod landdistrikterne.
- Det handler også om den pulje, kommunerne nu får til stormflodssikring og til at forbedre de ting, der er sket efter stormfloden i oktober, siger Inger Støjberg.
Også Liberal Alliance er gået med i aftalen trods forbehold.
- Vi har den regering, vi har, og den regering har sit flertal, og det sætter dagsorden for ambitionsniveauet, som er lavt i disse år, siger finansordfører Ole Birk Olesen (LA).
Forhandlingsreserve fordoblet
Finanslovsaftalen for 2024 faldt på plads med støtte fra alle partier på nær Enhedslisten, som forlod forhandlingerne i weekenden.
Da regeringen præsenterede sit udspil til finansloven, var der lagt op til en forhandlingsreserve på 500 millioner kroner, som Folketingets øvrige partier kunne forhandle om.
Den pulje er undervejs øget til 956 millioner kroner. Dermed har partierne kunnet forhandle flere prioriteter med i aftalen.