Reformerne af kontanthjælpen handler om selve systemets fremtid.
For gør man ikke noget drastisk nu, så risikerer hele den folkelige opbakning til systemet at forsvinde. Det fortæller beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) i et interview med Ugebrevet A4
Han vil hellere skære i alles ydelser end at risikere, at man mister grebet om kontanthjælpssystemet ved at acceptere en voksende tilgang af mennesker, der er på kontanthjælp i op til 20 år.
- Så bliver systemet truet. Der skal jo være en folkelig opbakning til de ordninger, der er i et samfund, for det er ordninger, der finansieres af skatteyderne, siger ministeren.
Han mener, der fortsat vil være brug for kontanthjælp, som han kalder for et meget afgørende forsørgelsesgrundlag i det danske velfærdssystem.
- Så det er et system, vi skal værne om. Det håber jeg altid, vi vil være i stand til at opretholde. For det er jo det sikkerhedsnet, der er for alle mennesker i Danmark, hvis man kommer i nød og ikke er omfattet af andre ordninger, understreger Jørn Neergaard Larsen over for Ugebrevet A4.
Ikke acceptabelt
Antallet af personer i kontanthjælpssystemet er steget med ca. 23 procent fra 2011 til 2016. Samtiddig er mange mennesker på kontanthjælp i længere tid af gangen end tidligere, og andelen af personer med anden etnisk baggrund er steget.
- Sagt med andre ord: Kontanthjælpssystemet har de senere år været i en udvikling der slet ikke var i overensstemmelse med de hensigter, der er med kontanthjælpssystemet, siger Jørn Neergaard Larsen.
En del af stigningen, erkender ministeren, skyldes andre reformer: Over 70.000 personer er røget ud af dagpengesystemet, siden dagpengeperioden blev halveret i 2013. Og Mette Frederiksens reform af førtidspension og fleksjob fra 2013 gjorde det meget vanskeligere at få førtidspension.
Men Jørn Neergaard Larsen hæfter sig ved det større billede.
Antallet af kontanthjælpsmodtagere har været stigende. Samtidig med at der er tilvækst i nye job i Danmark. Men over en tredjedel af de nye job bliver besat med arbejdskraft fra andre europæiske lande.
- Man må bare sige, at så har vi en cocktail, der ikke er acceptabel, siger han.
Kontanthjælpsloftet ser han som endnu et redskab for kommunerne til at få flere i job.
- Altså det skal være muligt for dem, der har ansvaret for vores beskæftigelsespolitik i Danmark at få en større del af de mennesker, der bor i Danmark, ansat i de ledige job, der er i Danmark. Også af den grund, at rigtigt mange af de ledige job er ufaglærte job, der bliver besat med arbejdskraft fra andre lande, siger han til Ugebrevet A4.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.