Minister om Alternativets bestyrelsesidé: Det er en ommer

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) kalder det en "fuldstændig ommer", at Alternativet vil tvinge offentlige repræsentanter ind i bestyrelser for virksomheder med over 1000 ansatte (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/scanpix//Scanpix)

Novo, Grundfos og Lego skal ikke tvinges til at have offentlige repræsentanter, mener Brian Mikkelsen.

Alternativets forslag om at tvinge offentlige repræsentanter ind i bestyrelser for private virksomheder med over 1000 ansatte vil være et brud på den private ejendomsret.

Det mener erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

- Det er en fuldstændig ommer. Jeg opfatter ellers Alternativet som et konstruktivt parti, som kan tænke utraditionelle, konstruktive tanker. Denne tanke er både utraditionel og aldeles ubrugbar, siger Brian Mikkelsen.

Partiet kræver offentlige repræsentanter i alle offentlige bestyrelser samt private virksomheder med over 1000 ansatte. Repræsentanterne skal uddannes på et kursus, forklarer Alternativet.

- Det minder om gammeldags, forstokket, socialistisk politik. Det vil skade, hvis man putter en person ind i Novo Nordisks bestyrelse, som ikke aner noget som helst om sukkersyge og diabetesmedicin, mener Brian Mikkelsen.

- Eller en person i Legos bestyrelse, som ikke aner noget om Lego-klodser. Eller en person i Danfoss, som ikke aner noget om termostater. Eller i Grundfos, som ikke ved noget om pumper.

Erhvervsministeren frygter konflikter i bestyrelser, hvis offentlige repræsentanter tvinges ind. Så kan virksomheder ikke udvikle sig så godt, som de ellers kunne. Det skader det danske samfund, mener han.

Kan det være en hund i et spil kegler, hvis medlemmer af en virksomheds bestyrelse ikke har kompetencer?

- Jeg kan slet ikke se, hvorfor man skulle sætte en samfundsrepræsentant ind i Novo Nordisks bestyrelse. De har over 30.000 ansatte. Det er dybt, dybt avanceret videnskab, siger Brian Mikkelsen.

- Man er ved at udvikle diabetesmedicin. Fra sprøjter til piller. Til hurtigt virkende diabetesmedicin. Til mindre følgevirkninger for de sukkersyge. Hvad skulle en repræsentant, som for eksempel var frisør, lave i Novo Nordisks bestyrelse?

/ritzau/