Minister klar til at handle på studie om pesticider og leukæmi

Regeringen vil fordoble udgifter til tyndslidt kystbeskyttelse (Foto: Mads Claus Rasmussen/arkiv/Ritzau Scanpix)

En undersøgelse viser en mulig sammenhæng mellem pesticider og børneleukæmi. Oppositionen råber efter forbud.

Foreløbige resultater i en igangværende international undersøgelse viser, at der kan være en sammenhæng mellem visse pesticider og børneleukæmi.

Det har fået miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) til at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal følge undersøgelsen.

Oppositionen ser dog gerne, at der bliver lavet et forbud med det samme.

- Min første reaktion på undersøgelsen var meget voldsom, sådan tror jeg de fleste har det. Derfor har jeg straks sat i værk, at Folketingets partier er blevet indkaldt til en orientering, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Forskerne bag undersøgelsen har oplyst ministeriet, at resultaterne, som er foreløbige, er forbundet med usikkerhed.

Ministeren vil vente på en mere sikker konklusion før et eventuelt forbud.

- Forskerne bag undersøgelsen siger, at der ikke er grundlag for at reagere på det her endnu. Det tager vi for gode varer, når det er forskerne selv, der siger det, fortæller Ellemann-Jensen.

- Det er klart, at hvis der er en sammenhæng, og undersøgelsen, der kommer i løbet af efteråret, viser den sammenhæng, så kommer jeg ud og forbyder stofferne med det samme.

Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, mener, at undersøgelsens foreløbige resultater er meget foruroligende.

- Med udgangspunkt i de foreløbige resultater er det vores anbefaling til ministeren, at man sætter et straksforbud mod de pågældende pesticider, indtil rapporten ligger færdig, siger Christian Rabjerg Madsen (S).

Enhedslisten, SF og De Radikale vil også have stofferne forbudt.

De foreløbige resultater tyder på, at børn kan have øget risiko for at udvikle leukæmi, hvis deres mødre under graviditeten har boet i nærheden af marker, der bliver sprøjtet med visse pesticider.

Undersøgelsen er lavet af National Cancer Institute i samarbejde med Aarhus Universitet, Statens Serum Institut og National Institute of Health.

Resultaterne baseres på data fra danske kvinder og børn i dansk undersøgelse.

Det er fire pesticider, der er blevet undersøgt. Ét er allerede forbudt, det hedder ioxynil. Bromoxynil er under mistanke for at være hormonforstyrrende og skadelig for fostre.

Pendimethalin og flouxypyr er de to andre, der er blevet undersøgt.

Tre af de undersøgte stoffer bruges i landbruget. Ifølge professor fra Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet Per Kudsk er kun to af dem godkendt til efteråret.

/ritzau/