Universiteter og andre videregående uddannelser skal se på andet end deres ansøgeres karaktergennemsnit, når de vælger hvilke studerende, der skal ind på deres studier - og hvilke, der ikke skal.
Det mener uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (S), som i dagens Politiken opfordrer flere uddannelser til at se ud over karaktergennemsnittet, når de vælger deres fremtidige studerende.
Det kan for eksempel være ved at indføre optagelsesprøver eller samtaler, siger ministeren.
- Vi skal simpelthen have et mere engageret studiemiljø, så det er vigtigt, at de enkelte studier bliver mere aktive og nytænkende. Det er ikke kun karakteren, der er afgørende, siger ministeren til Politiken og fortsætter:
- Den er én faktor, men der er bestemt også andre, siger hun til avisen.
Ifølge Politiken har det været en stor succes, at man sidste år på læreruddannelsen - et studie, der er notorisk for sit skyhøje frafald på omkring 40 procent, indførte optagelsessamtaler for kvote 2-studerende.
Ifølge en evaluering har det nemlig medført et nyt hold af studerende, der er mere motiverede, engagerede og fagligt dygtige.
De samme erfaringer har man gjort sig på Syddansk Universitet (SDU), hvor kvote 2-ansøgere til en række uddannelser, blandt andet lægestudiet, skal igennem en optagelsessamtale.
Og selvom det ikke er uden omkostninger, så betaler det sig, fortæller leder af SDU's afdeling for universitetspædagogik, Birgitta Wallstadt.
- Det er relativt dyrt at afholde samtalerne, men pengene er tjent hjem for os mange gange, siger hun til Politiken.
Kilde: Politiken
Newspaq