Miraklet i Hjørring Udkants-kommune satser millioner på de ledige
Formanden for arbejdsmarkedsudvalget i Hjørring, Ivan Leth (S), har kontor i den gamle mælkepulverfabrik, der nu er byens jobcenter. Mange arbejdspladser i industrien er forsvundet og har efterladt kommunen med ufaglærte ledige, som har svært ved at finde ind på arbejdsmarkedet. En massiv indsats skal nu standse faldet i beskæftigelsen. Aske Folkmann Drost
En hidtil uset stor indsats for at få kontanthjælpsmodtagere og sygemeldte i arbejde skal redde Hjørring Kommune fra dalende beskæftigelse og dårlig økonomi. Eksperter roser ideen, men sår tvivl om de høje forventninger kan indfries.

I Hjørring skal det være slut med, at folk går rundt på offentlig forsørgelse i årevis. I den nordjyske kommune har et enigt byråd vedtaget at bruge 125 millioner kroner over fire år på at få kontanthjælpsmodtagere og sygemeldte hurtigere tilbage i arbejde.

Den massive investering skal løfte 1.700 ledige og sygemeldte ud af offentlig forsørgelse og ind på arbejdsmarkedet.

- Det her er en nødvendig investering. Vi ved, at vores arbejdsstyrke falder, og vi kommer til at mangle arbejdskraft. Derfor har vi ikke råd til at lade være, siger Ivan Leth (S), formand for arbejdsmarkedsudvalget i Hjørring.

Hjørring Kommune er hårdt presset af udviklingen i borgernes alder, forklarer Ivan Leth. De store årgange går på pension, og det er de små årgange, som er på vej ind på arbejdsmarkedet.

Den tendens kender man fra hele landet, men det går langt hårdere ud over en landkommune som Hjørring, hvor mange unge flytter væk for at tage en uddannelse og ikke vender tilbage igen.

I løbet af de sidste fem år har kommunen mistet 2.000 personer i arbejdsstyrken, og den tendens skal vendes, hvis kommunens økonomi skal overleve. Derfor er hele byrådet enige om investeringen, siger Ivan Leth.

- Det er unikt og helt fantastisk, at vi kan få et enigt byråd til at vedtage det her. En investering på 125 millioner kroner, som ikke giver noget overskud før i 2018 – altså inde i næste byrådsperiode. Jeg tror aldrig, det er sket før!

37 nye medarbejdere og flere på vej

Indsatsen bygger på erfaringer fra tidligere projekter i Hjørring Kommune, hvor man blandt andet har haft held med at nedbringe længden af sygemeldinger og at få borgere med svag arbejdsevne i fleksjob.

Nu vil kommunen udvide brugen af individuelle tværfaglige indsatser til også at være for borgere på kontanthjælp og sygedagpenge.

Derfor har de netop ansat 37 nye medarbejdere, og mange flere kommer til i løbet af næste år. Det er blandt andet sagsbehandlere, sygeplejersker, fysioterapeuter, mentorer og jobkonsulenter, som skal skabe kontakter til erhvervslivet og finde jobmuligheder, der passer til den enkelte.

- Vi tager fat i hver enkelt person og siger: hvad skal der til? Hvis der er andre problemer end ledighed, for eksempel misbrug eller overvægt, så gør vi noget ved det. Er det nogle kompetencer, der mangler, så må vi give dem. Hele sundhedsdelen er jo et nyt område, som vi tager ind i det her. Det giver os mulighed for hurtigt at få den rigtige afklaring. For der er jo også nogle, som ikke kan arbejde og skal have en førtidspension, siger Ivan Leth.

Kommunen står med mange ufaglærte ledige, fordi arbejdspladserne i industri og landbrug er forsvundet. Men samtidig kommer de til at mangle faglærte, forklarer Ivan Leth.

Den individuelle indsats skal sikre, at de ledige bliver i stand til at tage de jobs, der rent faktisk er. Det er også i ældreplejen, hvor mange ansatte nærmer sig pensionsalderen, samtidig med, at der bliver flere ældre at passe.

En tidlig screening af alle personer, der kommer på kontanthjælp eller sygedagpenge, skal gøre de tværfaglige teams i stand til at gribe dem, der har højest risiko for at ende med en langvarig offentlig forsørgelse.

På den måde forventer man at kunne nedbringe tiden, de er uden for arbejdsmarkedet, med 53 uger i gennemsnit.

Ekspert: Det er usikkert om det kan lykkes

Den største gevinst skal hentes ved de kontanthjælpsmodtagere i den tunge ende, som har problemer ud over deres ledighed. Lige nu er de i gennemsnit på forsørgelse i fire et halvt år, og det forventer man at få ned på under halvandet år.

Flere eksperter, som Avisen.dk har talt med, siger, at Hjørring Kommune har fat i det helt rigtige med deres indsats, men at målsætningerne kan være sat for højt.

Læs: Ekspert om jysk satsning: Vi har aldrig set noget lignende

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) er begejstret for initiativet i Hjørring Kommune. Det følger ånden i regeringens reformer, mener han.

Læs: Minister til nordjyder: Respekt!

via Listen To News