Midt i hedebølgen: Ældre har ikke fået bad i ugevis

Siden april har der været problemer med vandet på Plejehjemmet Slottet i København. (Foto: Foto: Google Street View)

Vandet på Plejehjemmet Slottet undersøges for legionella-bakterier, som kan give især ældre og svækkede personer den livstruende legionærsyge.

Både de ældre og de ansatte på Plejehjemmet Slottet på Nørrebro i København har i ugevis haft problemer med vand i hanerne.

Således fortæller den 51-årige social- og sundhedsassistent Rosberg Snædal til BT, at der er beboere, som ikke har været i bad i tre måneder:

- I ugevis har vi haft intet vand, sporadisk vand, koldt vand eller 30 grader varmt vand. Nu må vi slet ikke bruge vandet og bade beboerne, fordi vandet undersøges for bakterier. Nogle af beboerne har ikke været i bad i 12 uger.

Han tilføjer, at det derfor er problematisk at løse kerneopgaven med at holde de 111 beboere sunde og raske, og at personalet, på grund af risiko for legionella-bakterier, de seneste par uger har været nødsaget til at koge vand i elkedler for at kunne give den daglige etagevask.

Problemerne har stået på siden april, hvor det det gamle varmesystem blev udskiftet med fjernvarme.

Leder: Det er kritisk

Forstander på Plejehjemmet Slottet, Henriette Højsteen, erkender overfor avisen, at situationen er kritisk:

- Jeg tror ikke, der er nogen, der synes, det er i orden, at man ikke har mulighed for at komme i bad. Og det har været meget svært for os alle sammen på Slottet at se på. Dog har vi på ingen måde kunne forudse denne langstrakthed af problemerne, og vi har forsøgt at møde alles ønsker og behov, så godt vi kunne, siger Henriette Højsteen blandt andet til BT.

Ældresagens vicedirektør, Michael Teit Nielsen, er rystet over forholdenene på plejehjemmet og siger blandt andet til BT, at etagevask er noget, der hører 1930'erne og 1940'erne til:

- Vi er i det 21. århundrede, hvor alle andre danskere, der ikke bor på plejehjem, regner et brusebad om dagen for at være normalen. Så jeg synes, det er langt fra den levestandard, som alle vi andre anser for det absolut basale, siger Michael Teit Nielsen.

Ifølge overlæge Elsebeth Tvenstrup Jensen, Statens Seruminstitut, er det ikke sundhedsskadeligt at nøjes med etagevask.