Efter 32 år skulle Mary forlade Danmark: Nu får hun lov at blive
- Jeg elsker Danmark. Det er mit hjem og vil kæmpe for det, siger Mary Stewart Burgher. Foto: Privat
Mary Stewart Burghers tilknytning til Danmark er ikke stærk, vurderer Udlændingestyrelsen. Hun skulle på søndag forlade landet efter 32 år. Nu får hun lov at blive.

Mary Burgher har fået lov til at blive i Danmark. Det skriver TV 2 Lorry, der var i gang med at interviewe den 60 årige kvinde, der har brugt 32 år i Danmark. 

Hun bliver nemlig ringet op af sin advokat, der fortæller hende, at hun må blive, mens hendes sag kører i Udlændingenævnet, skriver TV 2/Lorry. 

- Virkelig.

- Jeg må blive.

- Min advokat kom endelig i kontakt med Udlændingenævnet, og de har sagt ja til, at jeg må blive i landet, indtil sagen er afsluttet, siger hun til tv-stationen, efter hun har lagt på.

Halvdelen af livet i Danmark

Efter mere end halvdelen af sit liv i Danmark havde 60-årige Mary Stewart Burgher fået besked på at forlade landet.

Hun er oprindeligt fra USA, og for 32 år siden fik hun drømmejobbet hos WHO i København. Da hun blev pensioneret i 2016, ansøgte hun om opholdstilladelse. Men det hun troede, blot var en formalitet, er efter 19 måneders behandling i Udlændingestyrelsen blevet til en afvisning.

Oprindeligt fik Mary Stewart Burgher besked på, at hun skulle forlade Danmark senest 9. april, fordi styrelsen har vurderet, at hendes tilhørsforhold til Danmark ikke er stærkt nok, fortæller hun til TV 2/Lorry.

Mary Stewart Burgher har sine venner og sit netværk i Danmark, og hun er ugift og har ingen børn.

- Men det vil jeg ikke straffes for. Jeg kan ikke forstå, at man ikke kan have en særlig tilknytning til Danmark, uden at man skal have et barn. Jeg har arbejdet i mange år i Danmark, og boet her i mere end halvdelen af mit liv. København er mit hjem, og jeg elsker at være her, slår hun fast overfor tv-stationen.

Skal møde på job mandag

Hun fortæller til Avisen.dk, at hun selv har betalt for danskundervisning og for sin sygesikring.

- Jeg har aldrig ligget det danske samfund til last. Jeg vil gerne blive og fortsætte med at bidrage til samfundet, siger Mary Stewart Burgher.

Mary Stewart Burgher har via WHO en pensionsopsparing, og så bor hun i en lejlighed som blev købt i 1990'erne og siden betalt.

- Jeg bliver i hvert fald ikke en økonomisk byrde for Danmark. Tværtimod. Jeg har netop lavet en ny aftale med WHO om, at lave konsulent-arbejde for dem, så faktisk skal jeg møde på arbejde mandag morgen i FN Byen, siger hun til Avisen.dk.

Advokat tager kampen op

Mary Stewart Burgher har taget kontakt til advokat Poul Hauch Fenger. Han har international erfaring med menneskerettighedssager fra FN og EU, og siger til TV 2/Lorry, at afslaget er et brud på Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel 8, som handler om ret til respekt for privatliv.

Han mener, at hun har en stærk tilknytning til Danmark i og med, at hun har boet i landet i så mange år - og har venner og netværk i Danmark. Hun har desuden været aktiv i foreningslivet i mange år.

Blandt andet har hun været med til at stifte den engelsktalende del af foreningen Al-Anon samt været aktiv bestyrelserne i the American Woman's Club og det Danske Shakespeare Selskab.

Poul Hauch Fenger har klaget over afgørelsen på sin klients vegne, og derfor skal sagen nu for Udlændingenævnet. Og får Mary Stewart Burgher ikke medhold i klagen, så bebuder Poul Hauch Fenger, at tage sagen til menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg.

Ifølge TV 2/Lorry er der endnu ikke sat en dato for mødet med Udlændingenævnet. Derfor har Mary Stewart Burgher indstillet sig på, at hun på søndag rejser til Texas, hvor hun har en bror og en søster i Houston.

via Listen To News