Madlavning og mordere: Kok lærer mordere at lave mad

Uddannelse som politibetjent og kok gjorde Hildenize perfekt til jobbet (Foto: Foto: Screendump fra Fagbladet 3F)

Kok og politibetjent Hildenize Oliveria de Jesus har en anden arbejdsplads end de fleste. Hun bruger sin tid i køkkenet med mordere og sindslidende.

Hildenize står to dage om ugen på Glostrup Hospital, og lærer mennesker at lave mad. Men det er ikke hvilken som helst slags mennesker. Kokkeeleverne er mordere og sindslidende indlagt på det lukkede specialeafsnit.

Uden bekymringer

Da hun fik jobbet som kok på den lukkede i 2012, var hun ikke nervøs for sin egen sikkerhed. Selvom knivene er afrundede og alle skabsdøre er låste, var hun mere nervøs for patienternes reaktion på hende.

"Jeg var faktisk ikke bange for at skulle omgås retspsykiatriske patienter. Jeg var mere bekymret for, om de mon ville stole på mig. Om de ville få respekt for mig. Eller bare tænke: “Åh, hun er kok, hvorfor skal vi høre på hende?”, fortæller Hildenize i et interview til Fagbladet 3F

Mad og succes

Men hendes store tålmodighed og passion har båret frugt.

"For de her mennesker er det en succes at frembringe noget, deres medpatienter spiser med glæde. At sidde omkring et bord i 30 minutter som en familie, mens der er duft, smag og fællesskab - dét er grænseoverskridende," fortæller hun og understreger samtidigt at det er vigtigt ikke at blive personlig.

Hos hende skal det handle om at lave mad og ikke om sindslidelser.

Kilde: Fagbladet 3F