Der vil blive holdt nøje øje med den nye kommission, der nu skal granske lærernes arbejdstid og komme med forslag, der kan bane vej til enighed mellem Danmarks Lærerforening og Kommunernes Landsforening.
Det siger formanden for Akademikerne, Lars Qvistgaard, efter et ekstraordinært repræsentantskabsmøde i Forhandlingsfællesskabet.
- Som fællesskab har vi forpligtelsen til at sikre, at der kommer en god proces omkring kommissionen, og at der er noget, der bærer fremad, siger Lars Qvistgaard.
Da Danmarks Lærerforening og Kommunernes Landsforening ikke kunne blive enige om en ny arbejdstidsaftale ved de netop afsluttede overenskomstforhandlinger, blev der i stedet nedsat en undersøgelseskommission. Det er denne kommissions arbejde, som de øvrige forhandlere på det kommunale og regionale område vil følge tæt.
Ny musketéred
I en udtalelse fra Forhandlingsfællesskabet hedder det blandt andet, at man 'vil støtte underviserne i, at der findes løsninger de kommende år, som kan bringe underviserområdet videre og bort fra den lovregulerede arbejdstid. Vi har givet hinanden tilsagn om, at vi vil følge kommissionsarbejdet og med i det omfang vi kan til, at det ikke bliver en syltekrukke.'
Om der bliver tale om, at de faglige organisationer sværger en ny musketéred som støtte til lærerne op til forhandlingerne i 2021, er det ifølge Lars Qvistgaard alt for tidligt at sige.
- Det, tror jeg, at vi skal tage til den tid. Der kan ske mange ting, men lige nu er det vigtigt at støtte op om, at der skal være reelt indhold i de drøftelser og overvejelser, der kommer i kommissionen. Det er den forventning, vi har fra fællesskabets side, siger Lars Qvistgaard.
Til afstemning
Formanden for den nye undersøgelseskommission, tidligere direktør i Børne- og Kulturforvaltningen i Næstved kommune, Per B. Christensen, går nu i gang med at sammensætte sit team.
Samtidig forbereder fagforbundene at sende de nye forlig ud til afstemning blandt medlemmerne. Organisationerne kan tidligst offentliggøre afstemningsresultatet den 4. juni. To dage efter, den 6. juni, bliver der i Forhandlingsfællesskabet, taget endelig stilling til, om resultatet er godkendt.
Hvis en organisation forkaster forliget, kan de varslede konflikter bryde ud den 11. juni.
Læs Avisen.dk’s dækning af OK18