Topforhandler frygter konsekvenser: Fagbevægelsen vil bruge omstridt våben IGEN
Den nye FOA-formand, Mona Striib. Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix/arkiv
Fagforbundets FOAs nye formand, Mona Striib, er klar til at indgå en ny musketéred forud for de næste overenskomstforhandlinger for de offentligt ansatte. De kommunale arbejdsgiveres topforhandler frygter, at det sker.

Fagforbundet FOAs nye formand, Mona Striib, lægger op til, at fagbevægelsen atter gør fælles front og indgår en fælles musketéred ved ved de kommende overenskomstforhandlinger for samtlige 750.000 offentligt ansatte i 2021. 

FOA-formanden siger til Politiken torsdag, at hun 'sagtens' kan forestille sig, at fagforbundene finder sammen om en række fælles krav, ligesom det skete under forårets dramatiske forhandlinger.

- Som jeg ser det, har vi interessefællesskaber på en række områder som for eksempel lige- og lavtlønsdagsordenen, siger Mona Striib til Politiken.

I foråret gjorde lønmodtagernes forhandlere fælles front over for arbejdsgiverne i staten, kommuner og regioner med krav om nye arbejdstidsregler til lærerne, ret til betalt spisepause og mere i løn. Forhandlingerne spidsede til - undervejs også med intern strid i fagbevægelsen - og en konflikt for samtlige offentligt ansatte var truende nær.

Resultatet blev overenskomster med en samlet økonomisk ramme på 8,1 procent over tre år, spisepausen kom hjem, mens lærernes arbejdstid nu er sendt til nærmere granskning i en kommission.

I fagbevægelsen tager de statsansattes topforhandler, Flemming Vinther, umiddelbart positivt imod FOA-formandens opfordring til at lægge fælles pres på arbejdgiverne.

- Vi fortjener at blive sparket ud, hvis vi ikke formår at samle det fællesskab en gang til, siger Flemming Vinther til Politiken.

Også formanden for pædagogernes forbund, BUPL, Elisa Bergmann, mener ifølge avisen, at 'det nyvundne fællesskab' skal bruges 'progressivt' ved de kommende forhandlinger.

De kommunale arbejdsgiveres topforhandler, Høje Taastrups borgmester, Michael Ziegler (K), der mødte den fælles lønmodtagerfront i foråret og var dybt frustreret over at skulle forholde sig til spisepause-kravet, som hovedsageligt berørte de statsansatte, frygter en ny musketéred.

-Man skal lave de alliancer, man vurderer er rigtige og kloge, men der er ingen tvivl om, at musketéreden, man lavede denne gang, hvor kravene gik på tværs af bordene, endte med at tage alle som gidsler, og det var tæt på at kaste Danmark ud i den største konflikt nogensinde, siger Michael Ziegler til Politiken.