Thulesen Dahl: God grund til at kigge den danske model efter
Den danske model skal kigges efter i sømmene, mener DF-formand Kristian Thulesen Dahl. Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Det er fuldt forståeligt, at lønmodtagerne har svært ved at se den skarpe opdeling, når Løkke siger, at regeringen ikke har nogen mening om overenskomstforhandlingerne, og Løhde sidder lige bagved ham, siger Kristian Thulesen Dahl.

De usædvanligt lange og dramatiske forhandlinger om nye overenskomster i den offentlige sektor, får nu formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, til at efterlyse en grundig analyse af den danske model.

Det lange forløb, hvor Danmark til sidst balancerede på randen af storkonflikt, understreger ifølge DFs formand, at der er behov for at se nærmere på modellen, som er kendetegnet ved, at arbejdsmarkedets parter selv skal blive enige om aftalerne uden politisk indblanding.

- Forløbet giver god grund til at kigge den danske model efter i sømmene, når det handler om det offentlige arbejdsmarked, siger Kristian Thulesen Dahl til Avisen.dk.

Udmeldingen kommer, efter at også Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har signaleret, at det høje konfliktniveau på det offentlige arbejdsmarked kalder på en undersøgelse af, om man kan ændre spillereglerne for forhandlingerne.

Kristian Thulesen Dahl siger, at han vil tage kontakt til både statsministeren og Socialdemokratiets formand for at få sat gang i det videre arbejde. Målet er, at nye rammer for forhandlingerne kan være klar til 2021, hvor der igen skal forhandles overenskomster for de 750.000 ansatte i staten, kommuner og regioner.

- Jeg synes, at det kunne være flot, hvis man fra det politiske niveau kunne sige, at man gerne vil være med til at kigge det her efter. Det giver et mere reelt indtryk at, at man faktisk mener det alvorligt, og at man er parat til nogle justeringer, frem for hvis man decentralt fra kommer med et ønske. Det vil tjene det politiske niveau, at man kommer med den fremstrakte hånd til lønmodtagerorganisationerne, siger Kristian Thulesen Dahl.

Kunne spekulere i konflikt

Under de netop afsluttede forhandlinger blev det kritiseret, at ikke mindst innovationsminister Sophie Løhdes (V) rolle som arbejdsgiver er så tæt forbundet med rollen som lovgiver. Det blev også kritiseret, at de offentlige arbejdsgivere kunne spekulere i en konflikt, fordi de sparer store summer, når medarbejderne er i konflikt.

Kristian Thulesen Dahl siger, at der er ’en helt relevant diskussion om styrkeforholdet mellem arbejdsgivere og lønmodtagere’.

-Jeg har siddet til spørgetimer i folketingssalen, hvor statsministeren har rejst sig op og bedyret, at regeringen ikke vil have nogen holdning til de igangværende overenskomstforhandlinger, samtidig med at Sophie Løhde sidder lige skråt bagved ham. Jeg synes, at det er fuldt forståeligt, at folk på den modsatte side synes, at det er svært at føle sig overbevist om, at der er meget skarp opdeling, siger Kristian Thulesen Dahl.

Kig til nordiske naboer

S-formand Mette Frederiksen og flere af lønmodtagernes topforhandlere har opfordret til at skele til de norske og svenske arbejdsmarkedsmodeller i et kommende analysearbejde for at få inspiration til spilleregler med større armslængde mellem regeringen og den part, der forhandler på statens vegne.

Kristian Thulesen Dahl er også klar til at kigge de nordiske naboer over skulderen.

- Man kommer selvfølgelig aldrig ud over, at når det er det offentlige, så er der en eller anden ramme, et udgangspunkt i den økonomiske politik. Men det at man bruger bruger de offentlige overenskomster til at få skaffe sig et frihedsrum i den økonomiske politik, det er blevet mere direkte, siger DF-formanden og henviser til 2012 og 2013, hvor en ny folkeskolereform skulle på plads og en del af finansieringen hentes hjem ved at ændre lærernes arbejdstidsregler.

- Meget af det, der foregår lige nu og skal foregå ved, at man kigger modellen igennem, er i virkeligheden oprydningsarbejde efter Bjarne Corydon og Helle Thorning-Schmidt. Det er synd og skammeligt, at de var der så kort tid og fik lavet så stor skade, siger Kristian Thulesen Dahl.

KL: Noterer signaler fra Borgen

Både på det kommunale og regionale område har parterne givet hinanden håndslag på, at den kommende overenskomstperiode skal bruges til at evaluere det dramatiske forløb og til at drøfte mulige justeringer af forhandlingerne.

Formanden for Kommunernes Landsforening, Aarhus' borgmester Jacob Bundsgaard (S), har også noteret sig signalerne fra Christiansborg.

-Det har været et meget langt forløb med et enormt højt konfliktniveau. Det er vi nødt til at sætte os ned og diskutere, og jeg kan se, at der på Christiansborg er forskellige overvejelser i gang. Det vil vi gene tage del i, så vi sikrer, at vi får nogle gode forløb. Og at det er noget, som parterne helst skal være enige om, så legitimiteten af de kommende forhandlingsforløb er høj, siger Jacob Bundsgaard.

De kommunalt ansattes topforhandler, lærerformand Anders Bondo Christensen, peger på armlængdeprincippet og spørgsmålet om at finde den rigtige magtbalance, når der varsles konflikter som centrale temaer i de kommende drøftelser. 

Læs Avisen.dk’s dækning af OK18