"Hvad så din frækkert, skal du med ind på mit kontor?"
Stadig flere unge piger oplever, at deres chef eller en kollega bliver lummer i beskeder og på arbejdspladsen. Det er både emails og SMSer med sexbeskeder, omgangstonen og berøring, der præger hverdagen for de unge ofre for sexchikane.
Det skriver B.T.
Fagforeningen HK har årligt omkring 500 sager om sexchikane og det er især de helt unge piger fra 16 til 25 år, der bliver udsat for chikanen.
"Chikanen går typisk på frække tilbud på mail eller sms og berøringer, hvor kollegaen tager på pigerne, kysser og krammer dem eller løfter op i deres tøj for at se deres trusser og bryster," forklarer Jeanette Hahnemann fra HKs juridiske afdeling til B.T.
Ugebrevet A4 har tidligere lavet en undersøgelse, der viser, at otte procent af alle kvinder på arbejdsmarkedet har oplevet sexchikane inden for det sidste år.
Mange af de unge piger, som oplever chikanen er helt nye på arbejdspladsen og aner ikke, hvad de skal stille op og hvordan de skal reagere, når en kollega eller chefen bliver lummer og ubehagelig.
Især den elektroniske chikane, skynder pigerne at få væk fra skærmen.
"Ofte bliver pigerne så forskrækkede, at de skynder sig at slette beskederne. De synes, det er klamt og vil bare have det væk," siger Jeanette Hahnemann til avisen.
Det er også blevet sværere for sexchikaneofrene at bevise, at de er blevet chikaneret. Det kræver nemlig håndfaste beviser, hvis chefen skal straffes for at overskride grænserne.
"Mange af de sager, som vi før i tiden vandt, taber vi nu. Dommerne kræver mere end ord, de stiller større krav til den krænkede om at fremføre beviser," siger Peter Breum, der er landets førende ekspert i sexchikane-sager, til avisen.
En undersøgelse fra 3F viser, at 90 procent aldrig taler om sexchikane på arbejdspladsen.
Kilde: B.T.