De Amerikanske Jomfruøer får besøg af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som i slutningen af marts rejser på besøg til den tidligere slavekoloni Dansk Vestindien.
Det sker for at markere 100-året for salget af øerne til USA, fordi øerne udgør en "vigtig del af danmarkshistorien" ifølge statsministeren.
- Jeg ser frem til gennem deltagelse i markeringen at møde befolkningen og politikerne på øerne og vise vores respekt for dem og historien, siger statsministeren i en pressemeddelelse.
Dansk Vestindien eller De Vestindiske Øer var en dansk koloni i Caribien bestående af øerne Sankt Thomas, Sankt Jan og Sankt Croix. For 100 år siden blev de solgt til USA.
Rejsen finder sted fra 31. marts til 4. april, hvor statsministeren desuden skal på officielt besøg i Mexico.
I Mexico skal han mødes med præsident Enrique Peña Nieto for at styrke samarbejdet yderligere og følge op på sidste års mexicanske statsbesøg i Danmark.
- Mexico er den 15. største økonomi i verden og har igennem de sidste ti år haft en stabil vækstrate, som forventes at fortsætte. Det mexicanske marked bliver derfor stadigt vigtigere for dansk erhvervsliv, siger han.
I sin nytårstale strakte statsministeren sig til at kalde det "skamfuldt" og et "grusomt kapitel i vores historie", men han gav ikke en officiel undskyldning for den tidligere slavehandel.
Det kan skyldes, at et land står ved fejltrin begået i dets navn, hvis det undskylder offentligt.
Dermed kan en undskyldning føre til krav om økonomisk kompensation, hvorfor officielle undskyldninger er sjældne i danmarkshistorien.
Under slavehandlen over Atlanten var Danmark blandt andet involveret i transporten af omkring 100.000 slaver fra Afrika til den tidligere koloni, hvor de arbejdede i sukkerplantagerne.
Danmark indførte som det første land i 1792 et reelt forbud mod slavehandel, men først i 1848 blev slaverne i det tidligere Dansk Vestindien frie.
I 1917 lykkedes det at sælge øerne, da USA købte dem for 25 millioner dollar i guld.
/ritzau/