Administration 

Lizette Risgaard før 1. maj: "Vi har mange kampe og mange sejre til gode, og en af dem er kampen mod stigende ulighed"

LO-formand Lizette Risgaard vil bruge sin 1. maj tale til at tale imod kontanthjælpsloft og højere pensionsalder. (Foto: Foto: Linda Kastrup/Scanpix)

1. maj skal bruges til at understrege, at fagbevægelsen til enhver tid bekæmper stigende ulighed og kontanthjælpsloft. Sådan er budskabet fra LO-formanden, som gør klar til at holde syv 1.maj-taler.

Rød road-tour med risiko for hæs stemme.  

Sådan kan man betegne Lizette Risgaards 1. maj i år.

På Arbejdernes Internationale Kampdag holder LO-formanden syv taler i Esbjerg, Kolding, Vejle, Fredericia, Middelfart, Ringsted og København.

Fra tidlig morgen i det vestjyske til hun sidst på dagen slutter af i Fælledparken, vil dansk fagbevægelses førstedame tale imod ulighed. 

- Hullerne i vores sikkerhedsnet bliver større og større. Dagpengene er udhulet, og det rammer de arbejdsløse. Familier bliver fattigere med et kontanthjælpsloft. Den stigende ulighed hører ikke hjemme i Danmark, og det vil fagbevægelsen til enhver tid bekæmpe. Vi kæmper jo for et samfund, hvor vi er mere rige, mere lige og mere trygge, siger Lizette Risgaard.

"Vi har mange kampe og sejre til gode, og en af dem er kampen mod stigende ulighed og fattigdom både herhjemme og ude i verden"
Lizette Risgaard, LO-formand

Hun minder om, at hun fra allerførste dag har været indædt modstander af kontanthjælpsloftet, der ifølge flere beregninger sender over 60.000 børn ud i fattigdom. Men budskabet kan ikke siges ofte nok, betoner LO-formanden.

- På Arbejdernes internationale kampdag er det vigtigt at fokusere på alle de sejre, som arbejderbevægelsen har haft, fordi vi har kæmpet sammen for at få nogle rettigheder. Men vi har mange kampe og mange sejre til gode, og en af dem er kampen mod stigende ulighed og fattigdom både herhjemme og ude i verden, siger hun.

Fast inventar i Fælledparken

Lizette Risgaard kan sin ABC, når det gælder arbejderbevægelsens internationale kampdag. Godt nok havde hendes mor, der op gennem Lizettes barndom på Nørrebro i København blandt andet arbejdede som rengøringsassistent og HKer, sjældent fri 1. maj, så datteren kom ikke i Fælledparken, selvom det lå lige om hjørnet.

Men Lizette Risgaard tog revanche, da hun fik en kontoruddannelse og blev aktiv i HK Ungdom. Siden begyndelse af 1980erne har hun været fast inventar i Fælledparken. Både som tillidsrepræsentant, næstformand i LO-Storkøbenhavn, formand for HK Service i København og siden næstformand og nu formand i LO.  

"1. Maj skal vi have lov at slappe lidt af og udover at feste også vise omverdenen, at lønmodtagerne står sammen1. Maj skal vi have lov at slappe lidt af og udover at feste også vise omverdenen, at lønmodtagerne står sammen"
Lizette Risgaard, LO-formand

- Jeg har haft vildt mange gode oplevelser sammen med kammerater og kolleger i Fælledparken, siger hun og lægger ikke skjul på, at der 1. maj er et lille minus ved at være formand for LO. Der er nemlig ikke god tid i et stramt 1. maj-program til at gå rundt og snakke med alle. 

Lizette Risgaard er da også en af veteranerne, når hun holder en af hovedtalerne på den store scene foran titusindvis af lærlinge, håndværkere, portører, sosuer, industriarbejdere og andre tilhørere.

- Både i Fælledparken og i mange andre danske byer nyder folk en fridag og en øl, og selvom nogen har ondt af det sidste, mener jeg, at begge dele er fortjent. Danskerne slider i hverdagen og er effektive og produktive. 1. Maj skal vi have lov at slappe lidt af og udover at feste også vise omverdenen, at lønmodtagerne står sammen. Både politikere og arbejdsgivere skal vide, at vi er en drivkraft i udviklingen af vores arbejdsmarked og velfærdssamfund. Vi har et samfund, hvor der er masser at gøre, og fagbevægelsen skal være med, for så bliver løsningerne bedre, siger hun.

En vildfarelse at hæve pensionsalder  

Men noget af det, som LO-fagbevægelsen absolut ikke vil være med til er at hæve pensionsalderen yderligere, sådan som VLAK-regeringen har planer om. Og modstanden mod en højere pensionsalder vil klart fremgå af Lizette Risgaards taler 1. maj, forsikrer hun.

- Politikerne kan ikke blive ved med at hæve pensionsalderen mere end de allerede har aftalt. Og specielt ikke, hvis de ikke vil være med til at gøre noget ekstra for arbejdsmiljøet, satse mere på forebyggelse og sikre, at der er langt bedre muligheder for tilbagetiltrækning for nedslidte end i dag, siger Lizette Risgaard.

Hun fremhæver, at regeringens regnestykker heller ikke holder vand.

- Regeringen siger, at vi er nødt til at blive flere år på arbejdsmarkedet, hvis vi vil finansiere fremtidens velfærdssamfund. Men så vil jeg gerne foreslå, at de sørger for at vores skattesystem fungerer, så alle bliver opkrævet det, de skal. Hvis der var styr på opkrævning af skatter, var der jo penge nok i fælleskassen til, at man slet ikke behøvede at komme ud i vildfarelser om at hæve pensionsalderen, siger hun.

Lizette Risgaard pointerer, at kampen for at sikre lønmodtagerne gode løn- og arbejdsforhold og ikke mindst et bedre arbejdsmiljø skal føres både herhjemme og ude i verden.

- Globaliseringen betyder, at samarbejde på tværs af landegrænser også er vigtigt for at bekæmpe blandt andet social dumping samt sikre nogle minimums-rettigheder. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi i international fagbevægelse kæmper de samme kampe skulder ved skulder. Det er altid tydeligt 1. maj og gør mig ekstra glad, siger hun.  

Tager utilfredshed alvorligt

I kølvandet på urafstemningen om de nye overenskomster på det private arbejdsmarked, er LO-formanden røget ud i lidt af et stormvejr fra blandt andet bygningsarbejdere. De har stemt nej til den nye overenskomst i protest mod, at arbejdsgiverne kan sende dem på såkaldt systematisk overarbejde en time om dagen.

"Jeg står på mål for de overenskomster, som nu er vedtaget"
Lizette Risgaard, LO-formand

Lizette Risgaard ved godt, at det kan give protester 1. maj rundt omkring.

- Jeg står på mål for de overenskomster, som nu er vedtaget. Det er sådan, at nogen gange er der stor glæde hele vejen rundt i forbindelse med en overenskomstfornyelse og andre gange er nogle grupper utilfredse. Den bekymring og utilfredshed skal vi alle sammen tage alvorligt og lytte til og snakke sammen om, og det er jeg i fuld gang med, siger hun.

LO-formand Lizette Risgaard og LO's fire næstformænd har et travlt program på Arbejdernes Internationale Kampdag 1. maj. Tæt på 30 steder får besøg af LO-toppen. 

Lizette Risgaard taler i Esbjerg kl. 7.15 og derefter i Kolding, Vejle, Fredericia, Middelfart, Ringsted og slutter i Fælledparken i København klokken 14.45.

Næstformand Arne Grevsen taler i Hadsund kl. 9.00 og derefter går turen til Hobro, Aars og Aalborg. Han slutter med en tale i Brønderslev kl. 15.45. 

Næstformand Ejner K. Holst begynder 1. maj med tale i Greve kl. 6.45, og så går turen til Herlev, Valby, Helsingør, København og Holbæk. 

Næstformand Nanna Højlund taler i Aarhus kl. 9.45, og så sætter hun kursen mod Silkeborg, Horsens og Galten. 

Næstformand Morten Skov Christiansen holder sin første tale i Ribe kl. 10.45, og dernæst går turen til Billund, Haderslev og Sønderborg.  

Pratola Peligna
Livsstil

Billedskøn italiensk by sælger ejendomme for én Euro

hotellet i brand
Krimi

Brand slukket i badehotel - intet kan reddes

Nyheder

Kovending: Bryghus vil stadig lave øletiketter til partier

en mand rydder fortov for sne
Livsstil

Forpligtelser som husejer - hvor klog er du?

hestens sår
Krimi

Hestemishandler

er på fri fod

vindmølle
Nyheder

CO2-skandale: Kommuner tæller samme strøm to gange

billede fra auktionen
Underholdning

Maleri af Picassos elskerinde solgt for vild sum

Café Fuglereden
Nyheder

Ikonisk værtshus overlever dødsdom

vikinger
Nyheder

Undskyld Columbus: Vikingerne var først

valg
Nyheder

Efter få timer: Hærværk mod valgplakater 

Asta Björk
Kendte

Vild med dans:

Par laver ny sang

Brand søndervig
Nyheder

Badehotel i brand

Ambassadør uønsket i tyrkiet
Nyheder

Her er Danmark ikke velkommen

richard gere
Nyheder

Richard Gere: Vil vidne mod italiensk politiker

Søren Pilmark
Kendte

Søren Pilmark: Vigtigt at bevare barnligheden

corona
Nyheder

Fjerde dag i træk: Flere end 1000 coronatilfælde

ulla terkelsen
Kendte

Ulla Terkelsen om tab af søster: - Jeg fik det skidt og kom på hospitalet

billede fra messe
Nyheder

80 år gammel fabrik sendt til tælling:
- Det er trist

Kongsdal Gods
Nyheder

Tre-cifret millionhandel:

Historisk dansk
gods solgt

billede af politibil
Krimi

Cyklist stødte sammen med trailer - nu er cyklisten død

person bliver vaccineret
Sundhed

Afstemning:
Skal du vaccineres
mod influenza?

person bliver vaccineret
Sundhed

Apotekerne har allerede vaccineret lige så mange som hele sidste sæson

Lindy Aldahl
Kendte

Tv-kendis går konkurs

chili
Mad og drikke

Obs:
Der kan være
mug i din chili

cpr
Nyheder

Kommuner svigter: Holder ikke øje med ansattes CPR-snageri

Michael Katz Krefeld og Karina Frimodt på dansegulvet.
Film og TV

Vild med dans:

Krefeld smidt hjem

politbil med udrykning
Krimi

Ældre ægtepar overmander indbrudstyv 

Remee og Mathilde Gøhler
Kendte

Remee jubler:

Er blevet far igen

Robert Durst i retten
Nyheder

Kendt mangemillionær sigtet for endnu et drab

Alec Baldwin
Nyheder

Medie: Der var et skarpt skud i Baldwins pistol

Mand i fiskebutik
Mad og drikke

Kendt fiskehandel får sur smiley

Københavns byret
Krimi

Taxi i vanvidskørsel:

Vognmand mister sin bil

Tina Lund
Kendte

Indbrud hos Forsidefrue

nicklas bendtner går på gaden iført jakke og slips
Kendte

Nicklas Bendtner kæmper

for sin Porsche

skilt om fugleinfluenza står ved vej
Nyheder

Fugleinfluenza igen

på vej til Danmark 

kvinde i rødt outfit poserer
Kendte

Britisk stjerne:

Jeg er for klog

til Hollywood

tog holder på banegård
Sport

Ingen tog mellem

Jylland og Fyn

alec baldwin med hånden for munden
Nyheder

Ekspert: I USA

bruger man rigtige

våben på filmset

dansere på dansegulvet
Film og TV

Vild med dans-stjerne:

Jeg har taget min

krop tilbage

alec baldwin poserer med sin kone
Film og TV

Baldwin-ulykken:

Ikke første gang

film koster liv 

brandmænd i aktion efter eksplosion
Nyheder

Mange dræbt i eksplosion

på sprængstof-fabrik

alec baldwin kigger
Kendte

Alec Baldwin dræber

kvinde under

optagelser 

Sport

Dansk stjerne

overdynges med

hadbeskeder

fodboldspillere jubler
Sport

Italien i chok:

Mourinhos stjerner fik

bank af norske miniputter

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Dronningen har

været indlagt

krøllet valgplakat
Nyheder

Ups: Valgplakater

opløses i regnen

politiafspærring på gade i mexico
Nyheder

To turister dræbt

i bandekrig 

par smiler
Nyheder

Brian Laundrie

fundet død 

james bond
Film og TV

Vild succes:

Alle elsker James Bond

Thailand
Nyheder

Thailand: Åbner for vaccinerede danskere 

asta
Kendte

Vild med dans-kæreste: Ramt af angst

dino
Nyheder

Skelet af kæmpedino:

Solgt for 50 millioner

Radio Laud
Underholdning

Radio Loud vil hedde 24syv

Andreas Jessen
Kendte

Dansk skuespiller

scorer stor rolle

Markbrande syrien
Nyheder

Syrien: 24 henrettet for naturbrande

Nyheder

Nu kommer de første ejendomsvurderinger 

corona
Nyheder

Corona-pille måske på vej

vild med dans
Kendte

Vild med dans:

De ryger ud

cihgaretter
Krimi

Fire års fængsel og 71 millioner i bøde

Nyheder

USA og Danmark:

Styrker militært samarbejde

et liolle insekt på et gulv
Dyreliv

Pas på:

Nyt skadedyr spreder sig med lynets hast

en stikkontakt
Nyheder

Danskerne frygter stigende elpriser

To midaldrende politimænd taler ved et pressemøde
Krimi

Politi finder ligdele i sag om drab på 22-årig

Aber på en trappe i Indien
Helt vildt

Mand dør da aber kaster mursten efter ham

to ben med to forskellige sko på fødderne
Sundhed

Gnaver skoen? Sådan undgår du at få vabler

Portræt af gråhåret dame
Kendte

Kræftfrie Andrea Elisabeth Rudolph bliver vært

En SUV foran en trappe
Biler

Tesla buldrer derudaf 

En mørkhåret kvinde smiler
Kongelige

Meghan Markle vil have betalt barsel 

Trump råber ud med hånden i vejret
Nyheder

Donald Trump laver sit eget sociale medie

Isbjerg i fjord
Nyheder

Forskere leder efter diamanter på Grønlands havbund

skilt med skovskidning forbudt
Nyheder

Nye skilte skal stoppe skovskidere

Den lettiske premierminister, Krišjanis Karinš
Corona

Voldsom smittestigning:

Europæisk land lukker

ned i fire uger

Scene fra the wire
Film og TV

Her er årtusindets bedste TV-serie

Nyheder

Bortvist elev tilstår 17 drab

Jair Bolsonaro
Nyheder

Dropper drabsanklager mod præsident

brugte ting
Nyheder

Brugte møbler hitter - men bordet fanger

tre kvinder poserer ved galla
Kendte

Diamantdronningen:

Køb mine børn

dronning elizabeth smiler
Kongelige

Fik nej fra lægen:

Dronningen aflyser

Sport

Jeanette Ottesen:

Undskyld, jeg ramte forbi

Politi og redningsmandskab til stede ved å
Krimi

Død kvinde

fundet i å