Rød road-tour med risiko for hæs stemme.
Sådan kan man betegne Lizette Risgaards 1. maj i år.
På Arbejdernes Internationale Kampdag holder LO-formanden syv taler i Esbjerg, Kolding, Vejle, Fredericia, Middelfart, Ringsted og København.
Fra tidlig morgen i det vestjyske til hun sidst på dagen slutter af i Fælledparken, vil dansk fagbevægelses førstedame tale imod ulighed.
- Hullerne i vores sikkerhedsnet bliver større og større. Dagpengene er udhulet, og det rammer de arbejdsløse. Familier bliver fattigere med et kontanthjælpsloft. Den stigende ulighed hører ikke hjemme i Danmark, og det vil fagbevægelsen til enhver tid bekæmpe. Vi kæmper jo for et samfund, hvor vi er mere rige, mere lige og mere trygge, siger Lizette Risgaard.
"Vi har mange kampe og sejre til gode, og en af dem er kampen mod stigende ulighed og fattigdom både herhjemme og ude i verden"
Hun minder om, at hun fra allerførste dag har været indædt modstander af kontanthjælpsloftet, der ifølge flere beregninger sender over 60.000 børn ud i fattigdom. Men budskabet kan ikke siges ofte nok, betoner LO-formanden.
- På Arbejdernes internationale kampdag er det vigtigt at fokusere på alle de sejre, som arbejderbevægelsen har haft, fordi vi har kæmpet sammen for at få nogle rettigheder. Men vi har mange kampe og mange sejre til gode, og en af dem er kampen mod stigende ulighed og fattigdom både herhjemme og ude i verden, siger hun.
Fast inventar i Fælledparken
Lizette Risgaard kan sin ABC, når det gælder arbejderbevægelsens internationale kampdag. Godt nok havde hendes mor, der op gennem Lizettes barndom på Nørrebro i København blandt andet arbejdede som rengøringsassistent og HKer, sjældent fri 1. maj, så datteren kom ikke i Fælledparken, selvom det lå lige om hjørnet.
Men Lizette Risgaard tog revanche, da hun fik en kontoruddannelse og blev aktiv i HK Ungdom. Siden begyndelse af 1980erne har hun været fast inventar i Fælledparken. Både som tillidsrepræsentant, næstformand i LO-Storkøbenhavn, formand for HK Service i København og siden næstformand og nu formand i LO.
"1. Maj skal vi have lov at slappe lidt af og udover at feste også vise omverdenen, at lønmodtagerne står sammen1. Maj skal vi have lov at slappe lidt af og udover at feste også vise omverdenen, at lønmodtagerne står sammen"
- Jeg har haft vildt mange gode oplevelser sammen med kammerater og kolleger i Fælledparken, siger hun og lægger ikke skjul på, at der 1. maj er et lille minus ved at være formand for LO. Der er nemlig ikke god tid i et stramt 1. maj-program til at gå rundt og snakke med alle.
Lizette Risgaard er da også en af veteranerne, når hun holder en af hovedtalerne på den store scene foran titusindvis af lærlinge, håndværkere, portører, sosuer, industriarbejdere og andre tilhørere.
- Både i Fælledparken og i mange andre danske byer nyder folk en fridag og en øl, og selvom nogen har ondt af det sidste, mener jeg, at begge dele er fortjent. Danskerne slider i hverdagen og er effektive og produktive. 1. Maj skal vi have lov at slappe lidt af og udover at feste også vise omverdenen, at lønmodtagerne står sammen. Både politikere og arbejdsgivere skal vide, at vi er en drivkraft i udviklingen af vores arbejdsmarked og velfærdssamfund. Vi har et samfund, hvor der er masser at gøre, og fagbevægelsen skal være med, for så bliver løsningerne bedre, siger hun.
En vildfarelse at hæve pensionsalder
Men noget af det, som LO-fagbevægelsen absolut ikke vil være med til er at hæve pensionsalderen yderligere, sådan som VLAK-regeringen har planer om. Og modstanden mod en højere pensionsalder vil klart fremgå af Lizette Risgaards taler 1. maj, forsikrer hun.
- Politikerne kan ikke blive ved med at hæve pensionsalderen mere end de allerede har aftalt. Og specielt ikke, hvis de ikke vil være med til at gøre noget ekstra for arbejdsmiljøet, satse mere på forebyggelse og sikre, at der er langt bedre muligheder for tilbagetiltrækning for nedslidte end i dag, siger Lizette Risgaard.
Hun fremhæver, at regeringens regnestykker heller ikke holder vand.
- Regeringen siger, at vi er nødt til at blive flere år på arbejdsmarkedet, hvis vi vil finansiere fremtidens velfærdssamfund. Men så vil jeg gerne foreslå, at de sørger for at vores skattesystem fungerer, så alle bliver opkrævet det, de skal. Hvis der var styr på opkrævning af skatter, var der jo penge nok i fælleskassen til, at man slet ikke behøvede at komme ud i vildfarelser om at hæve pensionsalderen, siger hun.
Lizette Risgaard pointerer, at kampen for at sikre lønmodtagerne gode løn- og arbejdsforhold og ikke mindst et bedre arbejdsmiljø skal føres både herhjemme og ude i verden.
- Globaliseringen betyder, at samarbejde på tværs af landegrænser også er vigtigt for at bekæmpe blandt andet social dumping samt sikre nogle minimums-rettigheder. Derfor er jeg rigtig glad for, at vi i international fagbevægelse kæmper de samme kampe skulder ved skulder. Det er altid tydeligt 1. maj og gør mig ekstra glad, siger hun.
Tager utilfredshed alvorligt
I kølvandet på urafstemningen om de nye overenskomster på det private arbejdsmarked, er LO-formanden røget ud i lidt af et stormvejr fra blandt andet bygningsarbejdere. De har stemt nej til den nye overenskomst i protest mod, at arbejdsgiverne kan sende dem på såkaldt systematisk overarbejde en time om dagen.
"Jeg står på mål for de overenskomster, som nu er vedtaget"
Lizette Risgaard ved godt, at det kan give protester 1. maj rundt omkring.
- Jeg står på mål for de overenskomster, som nu er vedtaget. Det er sådan, at nogen gange er der stor glæde hele vejen rundt i forbindelse med en overenskomstfornyelse og andre gange er nogle grupper utilfredse. Den bekymring og utilfredshed skal vi alle sammen tage alvorligt og lytte til og snakke sammen om, og det er jeg i fuld gang med, siger hun.
LO-formand Lizette Risgaard og LO's fire næstformænd har et travlt program på Arbejdernes Internationale Kampdag 1. maj. Tæt på 30 steder får besøg af LO-toppen.
Lizette Risgaard taler i Esbjerg kl. 7.15 og derefter i Kolding, Vejle, Fredericia, Middelfart, Ringsted og slutter i Fælledparken i København klokken 14.45.
Næstformand Arne Grevsen taler i Hadsund kl. 9.00 og derefter går turen til Hobro, Aars og Aalborg. Han slutter med en tale i Brønderslev kl. 15.45.
Næstformand Ejner K. Holst begynder 1. maj med tale i Greve kl. 6.45, og så går turen til Herlev, Valby, Helsingør, København og Holbæk.
Næstformand Nanna Højlund taler i Aarhus kl. 9.45, og så sætter hun kursen mod Silkeborg, Horsens og Galten.
Næstformand Morten Skov Christiansen holder sin første tale i Ribe kl. 10.45, og dernæst går turen til Billund, Haderslev og Sønderborg.