Året 2018 vil for altid være brændt fast i Lene Johansens hukommelse.
Stress, dødsfald i familien og en barsk kamp med jobcenteret har tæret hårdt på den 56-årige pædagog og dagplejemor, skriver Nordjyske.
- Der er jo ingen retfærdighed i det, de gør, siger Lene Johansen til Avisen.dk.
Lene Johansen fra Farsø i Nordjylland havde allerede været syg med stress i fem måneder, da lægerne overbragte hende den chokerende nyhed om sønnen Mads, der havde døjet med ondt i ryggen. Han havde en sjælden form for kræft i ryggen og var uhelbredeligt syg.
I august måned dør Mads efter et væld af indlæggelser, hvor også Lene Johansen er med.
To måneder efter Mads’ død får Lene Johansen sin sidste løn. Hun er tynget af sorg, og sygemelder sig hos Vesthimmerlands Kommune. Men her siger jobcenteret nej – du kan ikke få sygedagpenge. Lene Johansen taler med harme i stemmen, når hun tænker tilbage på situationen.
- Hvad tror du ikke, det gør ved menneske, der er nede med stress i forvejen? Det kan man slet ikke forestille sig. Prøv lige at tage lidt hensyn til jeres borgere. Jeg bliver jo ikke mere frisk af at få det dunk i ryggen fra dem. De gør mig bare mere syg. Hjælp mig, og lad mig få ro til at komme ovenpå igen, siger Lene Johansen.
Også Lene Johansens fagforening, FOA, går ind i sagen. Men selvom beslutningen blev genvurderet lød svaret, at ”der ikke er tale om uarbejdsdygtighed på grund af egen sygdom”.
- Sorg er ingen sygdom, får man at vide. Der følte jeg mig virkelig trådt på i en sårbar situation. Jeg er stresset i forvejen, og så sker det, der er det værste for et menneske: at miste et barn. At de ikke har forståelse for det, det fatter jeg ikke, siger Lene Johansen.
Kommunens vurdering af, at sorgen efter tabet af sønnen ingen indflydelse har på Lene Johansens sygdomsbillede, var stik imod Lene Johansens læges vurdering. Først i januar ville hun være i stand til at arbejde – og kun på nedsat tid.
Kamilla Harbo, socialrådgiver hos FOA, har været bisidder for Lene Johansen i forløbet. Sagen handler om skøn, forklarer hun. Kommunens vurdering af loven giver ikke mening, mener hun.
- Jobcenterets beslutning stemmer ikke overens med lægens vurdering. Og i andre kommuner kan man godt være sygemeldt på grund af dødsfald i den nærmeste familie, siger Kamilla Harbo til Nordjyske.
- Hvorfor lyttede de ikke til min læge? Lægen batter åbenbart ikke noget ved jobcenteret, siger Lene Johansen.
Fagforeningen og Lene Johansen har klaget over beslutningen og afventer lige nu Ankestyrelsens endelige afgørelse i sagen.
I mellemtiden vil formanden for beskæftigelsesudvalget i Vesthimmerlands Kommune, Brian Christensen (DF), tage sagen op i starten af februar til udvalgets næste møde.
- Der må være en eller anden form for elastik i lovgivningen til at hjælpe i sådan en sag, siger Brian Christensen til Nordjyske.
Lene Johansen har den seneste tid klaret sig med hjælp fra sin mand. Hun begyndte den 14. januar i natur- og gårdbørnehaven Valhalla i Farsø.
Jobcenteret i Vesthimmerland Kommune vil ikke udtale sig i den konkrete sag, oplyser de til Nordjyske.